Moominek,
Mowisz, ze kazdy system ma 35 1.4 za 1500zl? gdzie powaznie pytam...
pozdro jol!
Wersja do druku
Moominek,
Mowisz, ze kazdy system ma 35 1.4 za 1500zl? gdzie powaznie pytam...
pozdro jol!
Przecież napisałem że niekoniecznie w takiej cenie i jakości.
Sigma 30/1.4 - mocowanie do wyboru, cena tylko po obecnym kursie dolara może trochę dobiegać (nówki).
Zawsze można założyć też najtańsze 50/1.4 do FF.
Bynajmniej nie chcę "dokopać" temu Fuji - bardzo mi się podoba.
A dlaczego akurat 35 mm? Co to, APS-C to jedyny format na świecie? Ekwiwalent 50 mm uzyskuje się różnymi ogniskowymi, w zależności od wielkości matrycy. X-Pro1 kosztuje tyle, że spokojnie można kupić FF, 50-tkę f/1,4 i jeszcze trochę kasy w kieszeni zostanie. W mikro 4/3 można kupić 25-tkę f/1,4 i też pewnie wyjdzie taniej.
A ja dodam: hokus pokus, czary mary...
tak to wlasnie jest na forum, z drugiej strony
siedzi Jasio i pitoli. Wypitolil juz wiele tysiecy postow,
wiec jak nic ekspert ;)
Nie wytrzymałem i od wczoraj jest mój. Na razie testuję więc za dużo nie napiszę. Odpowiadając na moje pytanie dotyczące Metza z Nikona - wyzwala, ale automatyka nie działa.
Za to raz zdarzyło mi się, że aparat się zawiesił, nie reagował na przyciski, lcd ciemne i tylko szumiał, nawet w pozycji off. Pomogło tylko wyciągnięcie baterii. Mam nadzieję, że to odosobniony przypadek.
Pozdrawiam
Sebastian
Ale za 2600 już jest np Leica 25 1,4 pod duże 4/3
Zresztą leica pod micro mocno odbiegać nie będzie
Nie żebym uważał za zły aparat czy obiektyw tandem XPro1 z 35 1,4 tylko wczoraj po zabawie nim pękła bańka moich wyobrażeń o tym aparacie (łącznie z chęcią kupna) i jestem mocno rozczarowany otrzymywanym produktem za ponad 10tys pln
Gdyby kosztował około 7tyś ten zestaw to bym słowa nie powiedział bo to kwota mniej więcej za OMD + 25 1,4 Leica albo Nex7+24 1,8 Zeiss
tym bardziej że 7500 za body to kwota za którą z niewielką dopłatą można kupić używane body Leica M8 w dobrym stanie
epicure,
Przecież jeszcze niedawno sam się zachwycałeś zdjęciem testowym jakiejś serwetki.
To, że ze zdroworozsądkowego powodu OM-D jest korzystniejszym wyborem - to już wyłuszczono wyżej. Ja bym jednak tak totalnie nie jechał z jednej krańcowości w drugą. Na innym forum jeden bardzo bardzo fotograf(używa chyba Laiki na co dzień - był link do jego zdjęć w uroczym wątku o "plastyce" zdjęć) stwierdził, że Fuj to może być taki aparat, który może sobie słabiej wypadać w testach, a i tak dla wielu fotografów będzie najlepszym wyborem.
Kurcze, ludzie, dajcie sobie luzu. Jest wieczór, strzelcie sobie kielicha, albo coś.
Na forum Nikona toczono ciągłe wojny z Canoniarzami. Naprawdę, wojna między OlyJedajami i Fujajami nie jest tym, za czym bym tęsknił.
IMO te systemy znakomicie się uzupełniają, czego dowodem jestem ja: mam obydwa i mi z tym dobrze.
A tak w ogóle to fotogeniczny wieczór jest, aparat w rękę i na miasto.
I jeszcze taka dygresja. Wejdźcie sobie na jakieś forum anglojęzyczne (np w dpreview) Tam, nawet jak ktoś zamieści totalnego gniota, to wszyscy go chwalą, się zachwycają, a jak napisze totalną bzdurę, to najwyżej pominą to milczeniem
Na forach polskojęzycznych wszystkie zdjęcia mają zły kadr, niewłaściwą perspektywę, za dużą głębię. A jak ktoś coś napisze nie tak o jakimś systemie, to go mieszają z błotem.
Dlaczego tak jest?
Pozdrawiam
Tomek