Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Jak się jest dzieckiem, to się wszędzie widzi zabawki. Śmieszne to Twoje określenie, widać, że o pracy zarobkowej wiesz niewiele albo nic. Napiszę Ci tylko tyle, że bardzo chętnie powitam jasny, dobry zoom, bo będę mógł raz na zawsze pożegnać lustro z bardzo niewygodnym sposobem pracy w studio. Epl1 z jakimś 14-54 dość, że będzie lżejsze, to jeszcze znacznie wygodniejsze. I trochę dałem się zwieźć ''jeszcze dwa miesiące'', bo już dawno powinienem kupić tę 14-54 albo niestety znacznie cięższy 12-60. Przy zdjęciach, które robię, af nie używa się (jest wręcz szkodliwy). No ale ja tam tylko pstrykam katalogi na zachodnie rynki, to się nie znam :)
Jestem kompletnym amatorem więc tym bardziej się nie znam:lol:, ale jakie znaczenie ma wymiar aparatu w studiu? Oczywiście, z tezami że m4/3 jest standardem dla fotografii studyjnej oraz że Pen+14-54 to szczyt ergonomii nie polemizuję - w tych kwestiach nie znam się jeszcze bardziej. Jak ktoś jest dobry to pewnie zarobi i na zdjęciach robionych kompaktem. Z drugiej strony fotoreporterzy z pism kolorowych cykają za pieniądze tysiące beznadziejnych zdjęć sprzętem za 20 tys. Tylko co to ma wspólnego z faktem, że Panas (prawdopodobnie) wypuści najdroższego zooma na rynku?
Mam nadzieję, że po zakupie najmniejszego możliwego Pena oraz tego 12-35mm dostaniesz zlecenie na sesję mody do jakiegoś super magazynu, życzę bajońskich dochodów, sławy etc. Czy sprzęt się sprawdzi a takich warunkach nie wiem - nie znam się... :cool:
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
życzę bajońskich dochodów, sławy etc.
Uu aa, pachnie wycieczkami.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jestem kompletnym amatorem więc tym bardziej się nie znam
Ale lekceważące opinie wygłaszam.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
ale jakie znaczenie ma wymiar aparatu w studiu?
Połaź sobie osiem godzin z dwukilogramowym klocem, to się dowiesz.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Oczywiście, z tezami że m4/3 jest standardem dla fotografii studyjnej oraz że Pen+14-54 to szczyt ergonomii nie polemizuję
No, akurat nie jest - większość fotografów to bardzo ograniczeni i konserwatywni ludzie, zmusić ich do pracy w liveview nie sposób, wolą jak trzydzieści lat temu gapić się w judasza i stękać jak to ich kręgosłup boli od schylania. Ale to tak na marginesie.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jak ktoś jest dobry to pewnie zarobi i na zdjęciach robionych kompaktem.
Pracuje się tym, co akurat jest potrzebne. Kompakty bardzo dobrze sprawdzają się przy produkcjach poklatkowych albo choćby w zdjęciach dokumentalnych (paszporty zdominowały jakieś stare olki trzymegapikselowe).
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Z drugiej strony fotoreporterzy z pism kolorowych cykają za pieniądze tysiące beznadziejnych zdjęć sprzętem za 20 tys.
A astronomowie takimi za milion. Ale ja tu mówię o studio.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Tylko co to ma wspólnego z faktem, że Panas (prawdopodobnie) wypuści najdroższego zooma na rynku?
Ma, że wypuści pierwszego dobrego zooma do u4/3. Jak będzie drogi to się go nie kupi.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Mam nadzieję, że po zakupie najmniejszego możliwego Pena oraz tego 12-35mm dostaniesz zlecenie na sesję mody do jakiegoś super magazynu
Po pierwsze, do takich zdjęć potrzeba zupełnie innego sprzętu.
Po drugie nie mam ochoty na takie zdjęcia. Czasem robię tzw. żywe katalogi i jest to męczące i w stosunku do wysiłku mniej opłacalne.
Po trzecie, lepiej zarabia się w innych branżach foto. Znane są lukratywne zlecenia modowe, wszyscy tego zazdroszczą, ale w praktyce robi się takie rzeczy za półdarmo. Tak jak ze ślubami - liderzy biorą piątkę i lepiej, 99% pstryka za półtora i taniej :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
życzę bajońskich dochodów
Wystarczą przyzwoite
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
sławy
Sławy z pstrykania? Sorry, ale to trochę obciachowe, zwłaszcza dziś.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Czy sprzęt się sprawdzi a takich warunkach nie wiem - nie znam się
Ano.
Tak czy inaczej, dla posiadaczy całkiem przyzwoitego, starego kita Panasonica 14-45, który teraz jest uważany przez producenta jako produkt "premium" ;) 12-35 będzie musiał się naprawdę wykazać, aby zachęcić do przesiadki.
Eh, ciekawe czy Tamron wypuści jakiegoś jasnego zooma do m4/3. W końcu mają w tym spore doświadczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Eh, ciekawe czy Tamron wypuści jakiegoś jasnego zooma do m4/3. W końcu mają w tym spore doświadczenie.
Tamron, imho pokazał gdzie ma mikro. Protezy z Nex'ta mogły by w mikro w ogóle nie istnieć, imho.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Tamron, imho pokazał gdzie ma mikro. Protezy z Nex'ta mogły by w mikro w ogóle nie istnieć, imho.
Masz na myśli te protezy co Sigma je pokazała?
Bo od Tamrona nic nie kojarzę, ale możliwe, że przegapiłem.
Mimo wszystko mam nadzieję na jakieś 14-40/2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Masz na myśli te protezy co Sigma je pokazała?
Tak, przepraszam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Ale lekceważące opinie wygłaszam.
Co Ty nie powiesz? :-P
Po pierwsze, do takich zdjęć potrzeba zupełnie innego sprzętu.
Po drugie nie mam ochoty na takie zdjęcia. Czasem robię tzw. żywe katalogi i jest to męczące i w stosunku do wysiłku mniej opłacalne.
Po trzecie, lepiej zarabia się w innych branżach foto. Znane są lukratywne zlecenia modowe, wszyscy tego zazdroszczą, ale w praktyce robi się takie rzeczy za półdarmo. Tak jak ze ślubami - liderzy biorą piątkę i lepiej, 99% pstryka za półtora i taniej :)
Ano.
Dzięki, że mnie uświadomiłeś, bo ja zupełnie serio myślałem, że takie sesje robi się Penami. :mrgreen:
Pan Terada na onfto.ru:
1. E-7 jest w planach; tu to OT.
2. będzie PEN z wbudowanym wizjerkiem
3. OMD doczeka się wersji z lepszym wsparciem 43
4. jeszcze nie mają mocy by rawa mielić w 14 bitach
http://tinyurl.com/7qvoujj