Świetny watek, świetne zdjęcia... Mam wrażenie tak jak Mirek, że niektóre zbyt niebieskie, ale zdjęcia rewelacyjne. Tym bardziej, że sam po górach aż tak nie łażę, więc szacunek za zacięcie :grin: A góry jednak piękne są... :mrgreen:
Wersja do druku
Świetny watek, świetne zdjęcia... Mam wrażenie tak jak Mirek, że niektóre zbyt niebieskie, ale zdjęcia rewelacyjne. Tym bardziej, że sam po górach aż tak nie łażę, więc szacunek za zacięcie :grin: A góry jednak piękne są... :mrgreen:
Piękne zdjęcia szczególnie ostatnia i przed przed ostatnia wrzuta. Pogoda marzenie a widoki za opierające dech w piersiach. Gratuluje świetnych zdjęć.
Nad tym niebieskim muszę się w takim razie zastanowić, niektórych zdjęć nie ruszałem z innych trochę nasycenie niebieskiego ściągałem, pewnie trzeba więcej.
I to mnie najbardziej cieszy - widoki jak w Himalajach mam 180km od domu i przynajmniej nie czuję potrzeby aby tam jechać, w końcu Krywań to prawie jak Everest :grin:, mi styknie (piszę całkiem poważnie :grin:, choć poważnie to ponoć dopiero w trumnie mam szansę wyglądać :roll:).
Lepiej unikać żółtego śniegu ;-)
W każdym razie żałuję, że tak późno tu trafiłem, bo ogromna większość mi się bardzo podoba. Czasem jedynie brakuje mi czegoś na pierwszym planie, w mocnym punkcie.
Co do balansu bieli, mnie podoba sie tak jak jest - zwykle ludzkie oko widzi snieg jako nieco niebieski. Jedynie na 410 i 411 ociepliłbym kolory (na tych zdjęciach nie ma właściwie słońca, więc po ociepleniu WB nie będzie tam chyba żadnego żółtego śniegu).
Też boję się przegiąć w kierunku żółtego, w końcu to śnieg a nie piasek. Zima - zimny kolor :mrgreen:
Proste operacje korekcją balansu, gdy mamy problem z jakąś dominantą powodują niestety często zachwianie całej równowagi tonalnej zdjęcia czy tez wybranego obszaru.
Ostatnie (do następnej wyprawy) fotki - spróbowałem trochę cieplej:
419. Koniec doliny z Zadnim Stawem Polskim
Załącznik 136828
420. Zamarzający Czarny Staw Polski
Załącznik 136830
421. Wielki i Przedni Staw Polski
Załącznik 136829
422. Nade mną Orla Perć
Załącznik 136831
423. O zachodzie słońca podobnie jak rano o wschodzie.
Załącznik 136833
424.
Załącznik 136832
Nie boj sie.W koncu zimny kolor to kolor zielony tez.Ja Ci pokazalem wersje w takim samym stopniu tylko w druga strone.Snieg jak snieg -jest bialy a nie ani niebieski ani zolty.W cieniu natomias jest szary.Wystarczy probnikiem wskazac na niejsce oslonecznione(nieprzepalone) jak i zacienione.Wtedy porownac. Probnik nam pokaze jaka jest i jakiego koloru dominata.
Jeszcze Kwestia ustawien monitora pozostaje.
Ale jak pisalem,Ciekawe masz tam miejsca do uwieczniania.
Świetne foty, jak zwykle :)
Pozwoliłem sobie grzebnąć w jednej :)
moje
Załącznik 136835
org
Załącznik 136836
Pewnie za żółte ;) :)
Piękna seria, ciężko któreś wyróżnić bo wszystkie trzy mia wysoki równy poziom.
Mz nie jest za zolte.Jest kolor optymalny.Troche bym czern mocniej zdefiniowal(podbil kontrast)
Jednak napewno za zolte nie jest.
---------- Post dodany o 19:19 ---------- Poprzedni post był o 19:13 ----------
Moze popelniasz wlasnie podstawowy blad.Likwidowanie np Zielonego zafarbu to nie tylko odejmowanie zoltego i niebieskiego ale rowniez dodawanie barw dopelniajacych.Osobiscie wole operowac zoltym ,purpurowym i pawim.Ale juz wkraczamy na temat o kole barw a to nie o tym watek.Moze sprawdz nie odejmowanie niebieskiego a dodanie tych dwoch pozostalych czyli jak Ty je nazywasz to zoltego i czerwonego.
Dawno temu uczono mnie , że w górach powinno się używać filtra UV. Czy teraz w dobie elektroniki też..... chyba tak.:roll:
Natomiast zawsze przy czystym niebie , śnieg "widzi się" lekko niebieski, a już na pewno taki jest w cieniach...
Zdjęcia gór świetne, warunki wspaniałe.... Jak zwykle zazdraszczam miejscówki i samozaparcia....:grin:
dla mnie też ciut nie do końca - ale nie wiem czy za żółte (czy po prostu za mało niebieskie ;) tym razem)Cytat:
Zamieszczone przez robtor
też wrzucę swoją wersję jak mogę :roll:
moja
Załącznik 136859
Twoja
Załącznik 136860
mówisz że nie ściągasz niebieskiego bo masz wrażenie zdjęć BW
423 i 424 - znowu ma cienie które moje oko odbiera jako BW - a połowa zdjęcia tak zrobiona - niefajnie IMO wygląda
i to mi się nadal nie podoba - szkoda bo zdjęcia fajne
( i będę Ci truła dopóki to się nie zmieni :P )
przynajmniej nie będzie samych ochów i achów ;)
zima w górach - na pewno niełatwy temat pod względem balansu
ale i tak miło się zagląda i wędruje z Tobą wirtualnie po tych naszych pieknych górach :)
chyba najbardziej z ostatniej wrzuty 422 mi się podoba - Orla ma coś w sobie...
Niebieski ściągam, nie do końca i nie zawsze. Te 423 i 424 to głównie zmiana temperatury a nie ściągnięcie nasycenia. W tym cieniu nic poza niebieskim, czernią i bielą nie ma bo i też nie ma co, trochę go też zostawiłem (więcej niż na tych z rana), sam nie jestem zdecydowany czy powinno go być mniej czy więcej - raz mi się wydaje tak a za chwilę inaczej.
Wrzucam wersję bardziej ochłodzoną, jaka pierwotnie miała być, choć pewnie niektórzy poiedzą, że za niebiesko (bo też chyba jest):
423a.
Załącznik 136861
jeszcze trzecia wersja:
423b.
Załącznik 136862
no to się nie czepiam już...
ciężka ta zima i tyle...
widocznie chciałam więcej zobaczyć niż de facto natura pokazała...
cieni niestety nie da się omijać ;) no nic - chyba ta ostatnia wersja najlepsza...
ale i tak wolę inne Twoje ujęcia :)
423b - moje amatorskie oko nie widzi do czego tu się można przyczepić ;)
Tak już jest jak wgórach leży śnieg, a jest ładna słoneczna pogoda. Zdjęcia są świetne. Zapewne oko ludzkie widzi lepiej, ale tego co ono widzi sprzęt foto nie ma szans zapisać. Poza tym czasem, a nawet bardzo często takie kolorowo-czarno białe obrazy w górach się robią :) https://galeria.olympusclub.pl/album...7/Y0000239.jpg
sam wielokrotnie tak miałem.
robi wrażenie.
Fajny efekt delikatnego rozmycia drzew na pierwszym planie. To light room?
Ruszamy znowu do Chochołowskiej a potem na Grzesia i Rakoń. Jest podobnie podobnie jak na wiosennych fotach, tylko śniegu więcej :grin:
425. Na szlaku jak zwykle pusto :grin:
Załącznik 140895
426. Chochołowska
Załącznik 140900
427. W drodze na Grzesia
Załącznik 140896
428.
Załącznik 140897
429.
Załącznik 140898
430.
Załącznik 140899
Piękne zdjęcia, brawo :)
429, 430 podobają mi się :)
Kominiarski pieknie sie prezentuje.
Jak dla mnie 426,427, 228.
Dzięki za odwiedziny :grin:
Tymczasem dotarliśmy na Grzesia, cieszył się on powodzeniem, tłumów na szlaku jednak nie było.
431.
Załącznik 141025
432.
Załącznik 141021
433.
Załącznik 141022
434.
Załącznik 141024
435.
Załącznik 141026
436.
Załącznik 141027
437.
Załącznik 141023
Jak dla mnie 432,433,434,435, 436,437.
3 foty Wołowca:
438. Z Grzesia
Załącznik 141344
439. Z Rakonia
Załącznik 141345
440.
Załącznik 141348
Na Wołowiec pewnie bym się wybrał gdyby krótszy szlak powrotny przez Wyżnią Chochołowską Dolinę był w lepszym stanie, wracałem jednak z powrotem przez Grzesia. Wołowiec został więc na następny raz, a później Rohacz widoczny po jego prawej stronie na pierwszym zdjęciu.
441.
Załącznik 141346
442.
Załącznik 141343
443.
Załącznik 141347
Dałeś czadu. Cudo :)
Pięknie się na to patrzy :) , ale Wołowca nie zdobyłeś...:mrgreen:
Ladnie,slonecznie.Cieszy oko.
Spod Wolowca na kurtkach sie zjezdzalo...
Ładnie podana wycieczka, zimowe Tatry bardzo ładnie się prezentują, nie wymieniam które naj, które miej, ja tam wszystkie tatrzańskie foty oglądam z przyjemnością :)