Mam taką od kilku lat, ale ostatnio odstawiłem na rzecz plecaka :)
Wersja do druku
Czytaj uważnie i ze zrozumieniem, dzięki :-)
czyli:
jak byłeś o krok wcześniej, niż symbole kursorów, to naciśnij w prawo
ustaw "Bezpośrednia funkcja"
cofnij się (to raczej lewym kursorem)
i dopiero zdefiniuj sobie coś pod pojedynczymi kursorami
W taki oto sposób zaoszczędziłem Tobie roboty przy czytaniu instrukcji ;-)
Ok, nie zauważyłem iż po wyjściu z Bezp. Funkcje mam w menu powyżej dwie ikonki strzałek (prawa i w dół) w których mogę sobie mieszać do woli. Dzięki za cierpliwosć, czasami prwdy oczywiste są najmniej oczywiste :)
no i właśnie... dlaczego dwóch pozostałych kursorów (góra + lewy) nie da się dowolnie oprogramować? Górny włącza kompensację ekspozycji (co jest bez sensu bo do tego łatwiej kółka nastaw używać) a "w lewo" przesuwa punkt AF... Już lepiej było w E-P1 (ISO+WB+migawka+AF)
Przecież kursory służą do bezpośredniego wyboru punktu AF. Co chcecie tam sobie programować?
Wciskasz np Fn1 i masz dostęp do pola wyboru AF a przypisanie dowolnej funkcji dowolnemu kursorowi to inna para kaloszy ale programowalnych guziczków jest tyle iż fakt że personalizowane są tylko dwie strzałki nie stanowi problemu.
Można mieć dostęp do wyboru punktu AF bez wciskania żadnego przycisku funkcyjnego - po prostu od razu wciskasz krzyżak. Takie rozwiązanie ma największy sens.
każdy ma swoje preferencje. Ja przyzwyczaiłem się do tego za czasów E-P1 że pod strzałeczką w górę mam ustawianie ISO. Podpinanie tam kompensacji i to na stałe tak jak zrobili to inżynierowie z Olympusa uważam za bezcelowe i bezsensowne. Fakt, przycisków programowalnych jest sporo ale co szkodziło by pozwolić użytkownikom i te dwa przyciski swobodnie konfigurować? co by się zmieniło? może trzeba by dopisać 0,001% kodu oprogramowania wewnętrznego więcej.
W E-M1 iso ustawiasz bezpośrednio kółkiem lub dowolnym przyciskiem funkcyjnym.
A jesteś pewien, że kompensacja ekspozycji jest tam na stałe? Jak w takim razie wytłumaczysz możliwość przeprogramowania tego przycisku na ruch punktu AF w górę? Wychodzi jednak, że "na stałe" wcale nie jest na stałe ;) Swoją drogą istnienie osobnego przycisku kompensacji ekspozycji w aparacie, który nie ma do tego osobnego kółka, może być bardzo przydatne w trybie manualnym z wykorzystaniem auto iso.
Można wprowadzać dużo niepotrzebnych rozwiązań, które są tylko jedną linijką kodu. Tyle że wtedy aparat nigdy nie ujrzałby światła dziennego, bo programiści ciągle dodawaliby kolejne linijki...
epicure:
1) proste pytanie - dlaczego w E-P1 mogłem mieć pod strzałeczką w górę ustawianie ISO a w E-M5 już nie?
2) ustawiłem tak jak sugerujesz - auto ISO, tryb ekspozycji M i funkcja bezpośrednia na przyciskach... no i kupa... strzałeczka w górę przestawia nie kompensację ekspozycji tylko czas i przesłonę :( więc to co sugerujesz, i to co byłoby logiczne nie działa...
O to, to już bym nie pytał, ponieważ cała frajda, to przypisanie sobie do guziczków, jak się komu podoba, albo jak jest najwygodniej, a każdy to robi według własnego uważania:-) Z drugiej strony, poza kursorami, są jeszcze 6 przycisków funkcyjnych, 2x dwie funkcje na pokrętłach, jeden przycisk na obiektywie 12-50/12-40, o gripie nie wspomnę. Uff, dużo:-D
To było pytanie retoryczne :)
ej ludzie jaja sobie robicie?!
E-M1 pozamawiali, a wysypu na Giełdzie E-M5 nie ma ;(
no ileż można czekać na jakiegoś ładnego, srebrnego, taniego E-M5?
Cieszcie się swoimi, w prawdzie jeszcze pewnie "w drodze", cackami i dajcie się nacieszyć innym ;) ;) ;)
Na alledrogo są :p
Dokładnie, gdy ceny sprzetu używanego są nieadekwatne do jego wartości użytkowej, to lepiej pozostawić gdzieś w rodzinie.
Ja już wystawiłem G2 z kitem, ale córka dziś przyjrzała mu się bliżej i stanęło na tym, że zostaje.
Oko ma dobre a aparat jest w sam raz do nauki.. no i wszystkie obiektywy pasują.
Za 800 czy 900 PLN nic lepszego nie kupię.
Tą metodą to ja mam o kilka obiektywów za dużo. Używam sporadycznie, ale może się przyda ....
Ma ktoś już nową puszeczkę? A jak ma, to może by sample wrzucił?? :)
Na Optyczne.pl przeglądając test aparatu E-P5 http://www.optyczne.pl/233.7-Test_ap...azu_w_RAW.html na stronie szumy i jakość obrazu w RAW znalazłem w okienku porównującym czułosci ISO, że jest możliwość włączenia OMD E-M1. Dziwna sprawa, ponieważ testu tego aparatu na tej stronie jeszcze nie było. Możliwe że to pomyłka albo Optyczni.pl lada chwila opublikują pełny test.
GX7 też można już włączyć do porównania.
pewnie testy już wkrótce
Przecież w necie można znaleźć sporo sampli. jedni chcą zobaczyć wysokie ISO, inni DR na ISO 200, działanie C-AF to już trzeba przetestować samemu.
Z tym ostatnim zmierzyłem się już dzień po zakupie- uważam że jest bardzo dobrze, robiłem zdjęcia przy użyciu 14-150 i odsetek trafionych uważam za zadowalający.
Ja jestem ciekaw, czy fakt, że EM-1 ma czułość ISO 100, wpłynie na poprawę zakresu tonalnego. Byłoby miło jakby przekroczyli 7 EV.
Wracając do Panasa to najlepsze wyniki na DXO- praktyczne identyczne z EM-5 - ma jednak GH-3.
http://www.dxomark.com/Cameras/Compa...rand3)/Olympus
Czy E-M1 ma funkcję przeglądania zdjęć w wizjerze ?
i czy gotuje i sprząta?