Fajne te trzy "ostatnie" robaczki.
"Żelek" szczególnie.
Pozdraawiam.
Wersja do druku
Fajne te trzy "ostatnie" robaczki.
"Żelek" szczególnie.
Pozdraawiam.
blehhhh
nie cierpię robali ;)
Kurcze, kolejnego na robale wzięło. Plaga jakowaś ;)
Fajne różności Bodziu, będę zaglądać choćby po to, aby się utopić w rzepakowym morzu ;)
a mnie się o robale to czepiało, że niby :shock:, a samemu to się robaczkom szkłem pod nos włazi :)
Jesteś doskonały w każdym zakresie! Twoje przepiękne widoki i historie tej ziemi oglądam z ogromną przyjemnością. Teraz pochyliłeś się niżej i znowu zachwycasz!
Serdecznie Was oboje pozdrawiamy :)
Dzięki Jasiu - pozdrowienia i od Marysi i ode mnie :mrgreen:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1374171748
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1374171737
264. Załącznik 93201 265. Załącznik 93200
No, no. Kolejny fotograf fauny nam się objawił :) Fajne motylki.
uuuuuuuuuu motyle
czym je cykasz ??
podoba się
Nastepnym razem jak sie bardziej nie postarasz z robalami to manto dostaniesz !!!!!
pozdro
Coraz lepsze motylosy, czekam na następne :grin:
Na jakim korpusie to zapiete miales?
pozdro
Na Eplu 3
Ok, to mam tego samego kastrata wiec teraz:
f7,1 dla tych kadrow by spokojnie wystarczylo, a i dzialka mniej tez zle by nie bylo, z glebii za duzo nie stracisz, a drugi plan sie ladnie "wyciszy"
Epl ma dziadoska matryce wiec staraj sie naswietlac na cos posredniego nie na swiatla, nie na cienie, oczywiscie pomiar punktowy, chyba ze nie wychodzi to wal matrycowym, i na biezaco zerkaj bo akurat to ladnie pokazuje na ekranie (pod warunkiem, ze ci sloncie nie swieci, wtedy wizjer pozostaje).
Na statywie czy z reki robiles?
pozdro
Dzięki za rady :wink: oczywiście był punktowy i naświetlane pośrednio.
mój pierwszy błąd - późne popołudnie. Motylosy rozgrzane, więc wiały
drugi błąd - z ręki (statyw rozbiłem w Bodakach), zresztą o tej porze i tak by zwiały
trzeci błąd - wiatr
dobra, pewnie więcej by się znalazło. Katharsis :mrgreen:
Zara wstawie do swojego watku motylosa z tej samej matrycy to sobie porownasz i masz takie przyniesc z nastepnej wyprawy;)
pozdro
Jak dla mnie te zdjecia są dobre, choć osobiście wolałbym zupełnie otwartą przysłonę, moim zdaniem wtedy najciekawiej sie dzieje w makro.
Maćku, wszystko zależy od obiektywu, od światła, matrycy, ISO, odległości i wiele, wiele innych. nyny jest mistrzem i to niepodważalnym. Jest na forum jeszcze kilka osób które robią dobre makro.
Ja ? - no cóż, podobnie jak Ty, robię to rzadko, choć sprzęt mam :)
E-30 + ZD50 f=5,6
E-30 + S150 f=14 (doświetlane)
E-30 + S150 f=9,0
dla nynego :)
266. Załącznik 93388 267. Załącznik 93389 268. Załącznik 93390
Nyny to jeszcze nie jest ale jesteś coraz bliżej :) Widać duże postępy, tylko tak dalej i będzie kolejny mistrz makro :grin:. Fajna trąbka, edorce też pewnie się spodoba, wszak to wielbicielka trąbek :mrgreen:
Dzięki, :)
nyny to klasa sama w sobie. Wiadomo, że każdy z nas inaczej robi, że nyny ma inny sprzęt, że nie robię stackowania.
Zresztą motyle to tak naprawdę to nie makro. Mrówy, jak najbardziej :mrgreen:
To odniesienie do nyny to było a propos postu 665. A że każdy robi inaczej to całe szczęście inaczej strasznie nudno by było :grin: Na ostatnich zdjęciach widzę lepsze światło i przede wszystkim tło. Nie jestem jakimś ortodoksem jeśli chodzi o tło, jednak na wcześniejszych zdjęciach straszna sieczka zielono-czarna tam była, choć sam motylek fajny :grin:.
Dobra, koniec z robalami na dziś bo mnie Saboor zabije :mrgreen:
Dwa na koniec dnia - pierwszy z S150, drugie z manualnego Opteco 135 + pierścionki.
Jeden robal, dwa obiektywy
269. Załącznik 93417 270. Załącznik 93418
i nie tylko On :-P
też ich nie lubię - choć motyle to inna bajka - je bardzo chętnie (o ile nie są to ćmy ;) )
a foty naprawdę coraz lepsze - fajnie się to ogląda (mówię o tych z poprzedniej strony ;)
bo powyższych robali nie lubię ;)
Dla czego robala nasmarowałeś olejkiem przed zrobieniem foci? ;)
Pozwolę się nie zgodzić Bogdanie :-). Nyny owszem robi dobre makro, ale to dla mnie tylko dobre technicznie makro, wprawdzie nie oglądam za dużo Jego prac, bo mi sie generalnie nie podobają, ale te które widziałem nie miały jakoś szczególnie ciekawego światła, żadnego kontrowego, żadnej gry blików, albo choć jakiejś gry światła w tle.
Zdjęcia dążące do jak najbardziej realnego odwzorowania rzeczywistości, które robione sa z założeniem pokazania całego np. owada w głębi ostrości i rozmyciu tła są dla mnie osobiście nieco nudne, pozbawione emocji. I niestety pełno takich zdjęć. Można dojść w ich robieniu do perfekcji, jak to u Nynego się stało, ale jak dla mnie jest to typ fotografii encyklopedycznej, w poradnikach do rozpoznawania owadów by były w sam raz. Mnie to nie kręci, dlatego mała głębia ostrości i to co sie za nią dzieje jest dla mnie w zdjęciach makro ważniejsza niż cały obiekt w głębi ostrości. I takich rad będę niestety dalej udzielał ;-) :-)
Zobacz jakie makro robi ta dziewczyna. Ona dla mnie jest mistrzynią makro (zresztą nie tylko, bo genialnie potrafi widzieć światło) i do takich fotografii ja osobiście dążę:
http://joannaantosik.webs.com/apps/photos/
Farensbach - dzięki za linka. Świetna jest.
Bodzio - ta przedostatnia wrzutka jest świetna.
Pozdrawiam.
@Bodzip: no i jest wiele lepiej, oby tak dalej :)
@Farensbach: tylko, ze Ona prezentuje zupelnie odmienny typ fotografii, wiec nie dziwota ze sa inne, zreszta nie widze tam nic z makro swoja droga.
pozdro
Aaa widzisz - tego typu fotografię robi Jagger u nas na forum. Całe clou w tym, że każdy z nas robi inaczej, każdy inaczej widzi świat - inaczej by to nudne było.
Taka fotografia jak cytowanej Janny, jaggera, technicznie doskonała jak nynego, czy Moominka daje nam radość z oglądania pięknych rzeczy, i samemu dążeniu do doskonałości.
Powiem więcej - Twoje krajobrazy biją na łęb wszystko inne :)
Powiedz - czy te oczy mogą kłamać ? :mrgreen:
Załącznik 93429