W RAW'ie masz łatwiej, ja musiałem kombinować z pipetką i mieszaniem kolorów.
Wersja do druku
W RAW'ie masz łatwiej, ja musiałem kombinować z pipetką i mieszaniem kolorów.
Janusz, RAW-y to inna bajka. Ustawienia w aparacie ich nie ruszają. Cieplej - zimniej to dobierasz tak aby było jak w naturze. Ja teraz przygotowuję taką serię z eksterminowanej wsi Świerzowa. A że późno bardzo było to mi zieleń w niebieski wchodzi i muszę korygować.
Ja ustawiłem w puszce vivid i balans na chmury z nasyceniem na 1, tak treningowo. W Olympus Viewerze zrobiłem podkrecenie balansu na 7500 K i może za duzo. Ale to zawsze można zmienić. Nie bawiłem się mieszaniem kolorów. Historiogramy niemal wszystkich fotek były ok, ale oczywiście można fotke lekko przyciemnić jak zrobł to Tadzik.
Poczekajcie chwile coś jeszcze pokażę.
A to sa wersje naturalne z balansem na chmury i minimalnym kontrastem w rawie a potem tylko wysotrzeniem w jpeg. Lepsze?????????????
Jak dla mnie oczywiście że lepsze :)
Ktoś inny może inaczej uważać, gusta są różne. Ważne by Tobie się podobało.
A światło zarąbiste miałeś :)
Dwojeczka fajna :-)
Zazdroszczę tego światła.
Marzę o takim ale na razie nie jest mi dane, może kiedyś. :roll:
No to wrócę do natury z tymi fotkami za radą Twoją Boguś. Dzięki za wizyty. Heńku ja na takie światło zawsze poluję, ale nie zawsze się udaje. Chciałem kiedyś podobne złapac na cmentarzu żydowskim, (oj byłyby foty) ale pogoda nie dopisała i wyjazd na drugi koniec Łodzi się nie sfarcił. Ale mam mój ulubiony zagajnik 500 m od domu. Jak tylko widzę że się choćby cień szans na takie swiatło pojawia, zabieram Olka i szukam okazji, nawet po zejściu z pracy na noc. I parę razy natura mnie wynagrodziła. Moja fotka z Galerii publicznej też została tak ustrzelona, choć dawno.
Mam tego sporo, zrobię jeszcze raz obróbkę na naturę i jeszcze coś wstawię.
Pozdrowerki
Idąc za radą Bodzipa pobawiłem się troszkę moimi lesnymi obrazkami.
Wywołując rawa usunąłem nasycenie i zmieniłem WB na naturę dodałem 1 oczko kontrastu i wyostrzyłem.W jpegu minimalnie dodałem swiatła i kontrastu i znów wyostrzyłem. Podobna metodą zrobiłem kopie i zmniejszyłem dodając wyostrzenie.
Ciekawy jestem jak je oceniacie.
Jak dla mnie dwojka, czworka oraz siodemka :-)
Adam dobre masz oko. Dzięki za wizytę.
Ładne, ładne -podoba się :mrgreen:
Ładnie to wszystko wygląda, mi 7 najbardziej się podoba, co nie znaczy że reszta zła.
Ciekawa wstawka ćwiczeniowa.
Ciężko jest bez RAWu wyciągnąć fajne promyki, bardzo przydaje się też lepsze DR w aparacie.
Ciągle powtarzam - ćwiczenie czyni mistrza :)
Jesteś na dobrej drodze widać wyraźną poprawę.
No i fajowo.
Pozdrawiam.
Jezeli musiałbym wybrac tylko jedno z leśnych byłby to nr 2.
Pewnie masz rację, ale czy to ciuchcia czy parowóz fajnie jest sobie popatrzeć na te zabytkowe potęgi z torów. Tym bardziej, że jako młody wojak przejechałem w takim pół Polski na wojskowy poligon.
A teraz korzystając z supermożliwości programu Machinery efect pobawiłem się ponownie w przeróbki na HDR.
Z dedykacja dla moich fanów.
Pozdrowerki
Biker niebo jak niebo...:-) ale ciuchcie fajne i mysle, ze mnie nkit nie zabije za uzycie okreslenia "ciuchcie" :-)
Ps. Z tym niebem to roznie jest...zalezy tez w duzej mierze od warunkow jakie mamy w danej chwili, gdy robimy fote :-)
Ajan pasja nie toleruje przestojów.
W piątkowy poranek znów zaświeciło dla mnie słońce i do tego z mgiełką. Nie zdążyłem jej złapać, ale wizyta w lesie to swego rodzaju RIPLAY.
To na początek, a z reszty złożę dla Was pokazową galerię.
Pozdrowerki
Promyki fajne zlapales...a masz tez bez kubelka?:-)
Adamie mam tego sporo, tylko muszę rawy wywołać, trochę to potrwa ale niektóre foty z racji jesiennych kolorów są naprawdę fajne. Jak będa gotowe, wybiorę najładniejsze. Na razie robię wstępną selekcję.
Spadam spać bo jutro pobudka o 4 i do pracy, a po robocie już mam upatrzony jesienny plenerek, póki sie liście żółcą.
Pozdrowerki
widzę w kadrze coś dla siebie : ) mam nadzieje że wybaczysz mi BIKER drobnej interpretacji : )
wykadrowałem, lekko zmieniłem przebieg wiadomej krzywej, troszkę kontrastu, delikatna maska wyostrzająca : )
Ja wstaje dzień w dzień chwilę po piątej a jakbym miał wstawać o czwartej to nie wiem czy bym miał ochotę cokolwiek robić popołudniami - podziwiam : )
Pozdrawiam
I ładne dzieło wyszło. Nie krępuj się na moich fotkach można sobie poćwiczyć, rawa też mogę podesłać a nawet sprezentuję.
A co do wstawania, teraz dzień krótszy takie światełko już 7.-730 można złapać. Później słońce nabiera "mocy" i już nie jest tak urocze.
Mamy właśnie kulminację uroków jesieni, trzeba sobie poszaleć.
Pozdrowerki
Załącznik 71739Złapać w kadr wiewiórkę i jesienny krajobraz. Z takim zamiarem pograsowałem trochę rowerkiem po widzewskich parkach. Udało się jedno i drugie. Z tym że skala trudności w przypadku wiewiórek była znacznie większa.
Nie wszystkie fotki rudych piękności wyszły mi doskonale-wybaczcie. Ale pokazuję je dlatego bo uznałem że warto, a wnioski z treningu postaram się wprowadzić w praktykę przy najbliższej okazji.
Mam superpropozycję dla chętnych. W najbliższy weekend w Łodzi odbędzie się Light Move Festival z laserowymi pokazami swiatła na łódzkich kamienicach i pałacach. Zajefajna impreza i gratka dla fotomaniaków tu są szczegóły
http://www.lightmovefestival.com/program.html
Heńku dzięki za odwiedziny. To trening i masz rację bo na wielu fotkach tylko smuga po kicie została. Ale dzisiaj znów zainwestowałem w pół kilo orzechów i złapałem i to niejedną. Mam nawet fotkę jak je mi z reki stojąc na tylnych łapkach, tylko .....chyba trochę nieostra wyszła.
Byłem w widzewskim parku korzystając z tego że słońce ładnie świeciło.
To sztuka jedną ręką kusić a drugą focić. Zaraz coś na wątek wstawię, a ciekawą próbkę wstawiłem do galerii.
Pozdrówka.
Drugie podejście do wiewiórek jesienną porą, było bardziej udane. Świeciło ładne słońce, więc mogłem sobie zwierzątka "ustawić" do swiatła aby wyszły ciekawsze kadry.
Wystarczyło pobrząkać orzechami i otoczyła mnie gromadka, najpierw nieco nieufnie ale po pierwszych "prezentach" jadły z ręki.
Drugie by było fantastyczne gdybyś się do Henia wskazówek zastosował.
Tak się karmi wiewióry:
Załącznik 71823
Aż osiągniesz to:
Załącznik 71824
Wiewióry to wdzięczne zwierzaki :mrgreen:
Bogu dzięki za wizytę.
Widzisz mnie nawet do głowy nie przyszło, że tak blisko podejdą. Wskazówki Heńka jak najbardziej słuszne, tylko ja je dopiero teraz poznałem, a zdjęcia to moje próby. Kadry są bardzo zachęcające, więc jeszcze poćwiczę.
Pozdrówka.
To pierwsze zdjęcie: Sigma 30; strzelane na ślepo z drugiej ręki. Seryjne. Z całej seria 2,3 wyszły dobrze. Zwróć uwagę, że na lewo od orzeszka łapka zwierzaka jest poruszona. Nie rozmyta, a właśnie poruszona. Wiewiór dopadł orzecha i chodu. W międzyczasie poszła seria i jest fota.
Drugie klasycznie: sigma 30 + EC-20. Wykorzystany moment kiedy zapatrzyła się na dziecko.
...
Jejuuu, jak zobaczyłem na skąpcu ile EC-20 kosztuje teraz, to mi czułki opadły.
Ćwicz, nie zrażaj się pierwszymi niepowodzeniami. Zaczynasz oswajać się z myślą, że te małe żarłoki można zwabić orzechami :)
Teraz spokojnie, jak na rybach :mrgreen:
Spróbuj jeszcze zejść niżej, może usiądź albo połóż się zanim zaczniesz wabić. Będziesz miał znakomitą perspektywę.
Kiedyś w parku widziałem taką scenkę:
Pani w słusznym już wieku karmiła ptaki. Miała słonecznik i jakieś inne nasiona. Tylko nasiona.
Całe stado ptaków wokół.
W pewnym momencie wiewiór wskoczył jej na ramię, chwilę siedział, potem zbiegł na nogi. Facet z długim obiektywem miał zdjęcia pierwsza klasa. Cały czas tryb seryjny słyszałem. Ja niestety tylko z XZ-1 więc nie było co marzyć.
Trzeba było słyszeć jak się darła ze strachu :mrgreen:
Większość zdjęć zrobiłek na kuckach, więć niewiele wyżej niż zwierzatka. Światło w parku było tylko miejscowo dobre, tam gdzie się słońce przebijało. Chciałem je sfocić w słońcu i z cieniami i prawie mi się udało. Tylko jedno ale. Przymknąłem przysłone max do 3,5 i szedłem lekko "do góry" tzn do 5,6. Jednak nie dało mi to możliwości uzyskania czasu 1/250 bo tak chciałem.
To nie powód do zniechęcenia. Fotki robiłem po pracy ok. 15-16 i niestety w parku były tylko niewielkie fragmenty dobrze oświetlonych miejsc. Ale nie ma problemu, poeksperymentuję jeszcze bo przy okazji złapię ostatki pięknych jesiennych plenerów. A w weekend ruszam na Festiwal Światła na ul. Piotrkowską.
Pozdrowerki
Masz E-520 jak pamiętam. Podnieś ISO do 400, 640 lub 800 i poeksperymentuj.