Poszło. Szpula ma jeszcze rdzeń o nieznanej mi wadze, ale zrobiłem podobnie, odwinąłem, odmierzając (chociaż nie było łatwo) 100 m i ten kłebek zważyłem. A dalej - do 300 m już poszło błyskawicą.
Wersja do druku
Poszło. Szpula ma jeszcze rdzeń o nieznanej mi wadze, ale zrobiłem podobnie, odwinąłem, odmierzając (chociaż nie było łatwo) 100 m i ten kłebek zważyłem. A dalej - do 300 m już poszło błyskawicą.
Witam, Pozdrawiam wszystkich uczestnikow dyskusji. Jakis czas temu wpadlem na ten watek szukajac informacji o KAP. Ucieszylem sie ze w Polsce jest gupa ludzi ktora zamuje sie fotografia latawcowa. Przeczytalem calosc i bardzo przydaly mi sie niektore informacje i wskazowki tu zawarte. Dzieki nim zaczalem i latam juz od kilku miesiecy zbierajac obrazki z przestworzy nad USA gdzie obecnie przebywam. Bede sledzil z ciekawoscia. Na razie do pracy zaprzegam Fotokite 160 na 150metrach linki(72kg) aparat z literka N na poczatku :) oraz czasami kamere GoPro Hero2 gdy wiatr jest zbyt leniwy zeby uniesc ciezszy zestaw.
@Blueion witaj nam ach witaj ;) Cieszymy się że epidemia przekroczyła wielką wodę. Wrzuć od czasu do czasu jakieś fotki, dla nas to niewątpliwie egzotyka :D
Pytanie poza konkursem. Czy baloniarza też przygarniecie do tego wątku ?.
Wrzucilem kilka mojch eksperymentow z KAP na swoja strone (nieustannie w budowie :). Mam nadzieje ze cos sie spodoba. http://photodust.com/index.php?/category/KAP-Images . Pozdrawiam.
Bez podgladu. Sterowanie mam typowe, radio 2 serwa pochylenie/obrót natomiast aparat wyzwalany jest przez podczerwien timerem co ok 4 s. Na slabsze wiatry mam jeszcze wahadlo z mala glowica kulowa i wtedy ustawienie jest w miare stale jak wszystko jest w powietrzu. W przyszlosci zamierzam zmodyfikowac ten timer i wyposazyc go w sterowanie serwami. Bedzie to wtedy cos w rodzaju automatu i nie bede musial nosic sie z radiem. Elektronika jest gotowa tylko musze proche posiedziec nad programem. Jak wroce z pracy to moze zalacze jakies foto.
Dziś nad morzem idealna pogodo do latawców.
Co prawda wiaterek od północy i wiało na ląd ale co tam.
Pojechałem do mojej ulubionej miejscowości "Karwińskich błot 2" jeszcze się broni przed turystami ale niedługo pewnie upadnie.
A to nasz szary Bałtyk:
Camera
PENTAX Optio E80
Focal Length
5.7mm
Aperture
f/8.8
Exposure
1/200s
ISO
100
i plaża w tejże miejscowości
Camera
PENTAX Optio E80
Focal Length
5.7mm
Aperture
f/8.8
Exposure
1/250s
ISO
100
Kilka ujec z lotu w jednym z parkow dzielnicy Queens w Nowym Jorku. Tereny bylej wystawy swiatowej oraz miejsce rozgrywek turnieju tenisowego US Open.
Bliskie spotkanie w poblizu nowojorskiego lotniska La Guardia. Moj fotokite lapie samoloty.
Glowna areteria Long Island i wschonich dzielnic Nowego J.. Na zdjeciu wyjatkowo niezakorkowana, sobotni wczesny wieczor. Na horyzoncie we mgle Manhattan.
Podczas wyscigow chinskich lodek. Dragon Boats Races. W zwiazku z jakis swietem chińskim. Kto wygral nie wiem.
Ladne zdjecia robi ten latawiec;-) Nie bales sie, ze spadnie na ta autostrade?
Fajne fotki. Co do stabilizacji - autor latawca twierdzi że ogon (jeden) doczepia się do niego dwoma 2m linkami zaczepionymi do wylotu komór, czyli tam gdzie u Ciebie żółta i czerwona wstążka.
Dzieki romek1967,
Spróbuje takiej konfiguracji przy najbliższej okazji. Miałem trochę problemów z utrzymanianiem go w pione zwłaszcza gdy wiatr osiagał dostateczną siłę żeby unieść aparat. Bez jakichkolwiek ogonów przeważnie obracał sie o 90st od pionu w lewo i leciał nisko nad ziemia i okolo 30-40 stopni w tą stronę w stosunku do kierunku wiatru. Kończyło sie to przeważnie tym ze sprzęt lądował w piachu lub trawie po czym był ciągnięty w przeciwną stronę jak fotokite odzyskiwał pion i wysokość. Kilka razy latwiec wykraslił mi przewrocone "S" czyli po łuku obrócił sie w kierunku ziemi po czym nad samą powierzchnią nastepny łuk w przeciwną stronę i lot w górę. Zacząłem doczepiać wstążki dopóki miłem pewność że taki manewr sie nie powtórzy. W tej konfiguracji jak na pierwszym zdjeciu, przy dosć silnym wietrze zachowuje sie stabilnie. Na lince miałem dwa aparaty GoPro Hero2, który widac zreszta i rig 790g nieco nizej. Z niego sa dwa pozostałe zdjecia.
To prawda. Policja w w Nowym Jorku jest znana z niezbyt przyjemnych interwencji jeśli cokolwiek wyglada podejrzanie. Miałem okazję przekonać sie o tym spacerując w pobliżu lotniska z teleobiektywem na aparacie. Nic mi nie zrobili ale musialem przez pół czekać na sierżanta stojac przy radiowozie w towarzystwie dwóch policjantów zadających mi nieustanne pytania. Przeczytałem sobie przepisy FAA dotyczace latawców, do ich naruszenia nie doszło. Ponadto akurat w tym czasie był w tym parku chiński festiwal i jako jego cześć loty latawcami. Ograniczylem wysokość ze wzgledu na lotnisko kilka kilometrów dalej. Samolot jest zancznie wyżej i wznosi sie własnie po okręgu. W tym miejcu musi być co najmniej na wysokości 1500 stóp ok450m, ze względu na hałas. Bardziej obawialłem sie zaplatania w drzewa.
Pozdrowienia z KAP-erskiego wyjazdu na Islandie z Przemkiem L. Zdjecia podesle za tydzien!
No to czekam tym bardziej że w przyszłym roku też może się udam na Islandię.
To jeszcze jesli mi mozna. Kolejne krajobrazy miejskie.
Rzeka Hudsona. Po lewej stronie New Jersey, po prawej zachodnia czesc Manhattanu Nowy Jork, na połnoc od 70tej ulicy. Na dole Molo w Riverside Park gdzie wlasnie odbywa sie "FlyNY 2012" czyli jedna z letnich imprez latawcowych. Jeszcze nizej cien Fotokite'a :). Wiatr byl slaby wiec w uzyciu byl tylko GoPro dyndajacy swobodnie na lince.
I widoczek w druga stronę czyli mniej wiecej na w kierunku południowym.
Świetne fotki, to co pokazałeś to taka niska zabudowa Nowego Jorku? ;)
Kamerka ma cztery tryby pracy Wideo, Foto, Foto burst (10 zdjec/sek po kazdym wyzwoleniu) oraz Foto z Timerem.
Ja wykorzystuje ostatni tryb. Wyzwolenie mozna nastawic co 0.5, 1, 2, 5, 10, 30 i 60 sekundy. Najczesciej ustawiam 2 sek.
Kamerka nie ma zadnych zaawansowanych ustawien :(, wszystko jest na auto, naswietlenie, balans bieli, itp.
Glowna zaleta jest to ze jest bardzo lekka, sama kamerka z bateria i karta SD wazy tylko 100 gramow.
Do tego jest tez wodoszczelna obudowa wazy oklo 90 gramow i rozne akcesoria do mocowania z czego najczesciej stosuje adapter do statywu okolo 18g ze sruba.
Tutaj jest foto. razem i w kawalkach
Bateria wystarcza na okolo 2-2.5h
Akceptuje karty SD (normalny rozmiar) do 32GB wlacznie, 32GB to okolo 5000-6000 zdjec srednio przy ustawieniu na 11mp
Sensor ma 11MP mozna wybrac tyb 8MP i 5MP wtedy pliki sa mniejsze ale i jakosc jest nizsza.
Kat widzenia 170 st - 11mp, 170 lub 120st przy ustawienu na 5 mp stad zakrzywienia.
W ustawieniach mozna zmienic orientacje obrazu o 180 st, kamerka moze wiec latac 'do gory nogami' jak zachodzi potrzeba.
Jak ktos nie lubi zakrzywien mozna je skorygowac, kosztem straty rozdzielczosci przy krawedziach.
Nalepiej do tego celu sprawdzil mi sie Hugin, darmowy program do sklejania panoram. Jakby ktos potrzebowal to zrobilem plik kalibracyjny.
Pozdrawiam
---------- Post dodany o 10:31 ---------- Poprzedni post był o 10:24 ----------
Owszem, sa i wieksze ale tam nie dadza mi polatac ;).
Ło matulu, ale super jakościowe fotki, muszę przyznać że słyszałem o Gopro ale teraz jestem naprawdę pod wrażeniem.
Ja ostatnio próbowałem trochę podrasować fotki z mojej kamerki SD na kasetę :grin: rozdzielczość PAL :twisted:.
użyłem ICE aby połączyć ok. 80 takich fotek niskiej rozdzielczości z wysokości ok. 120 metrów oto rezultat:
Załącznik 68871
(wieś Niekłonice, kruszarnia gruzu z jeziorkiem i ogródki działkowe na dalszym planie)
Klatki zgrane z kasety w większości są trochę rozmyte, ale ICE mimo tego sobie ładnie radzi ze składaniem, polecam.
Fisheye w GoPro mozna latwo wymienic (podobno, gdyz nie probowalem) na inny obiektyw. Np. cos z tego sklepu obiektywy GoPro. Podobno jest przyklejony klejem ktory mieknie po podgrzaniu i obiektyw daje sie wykrecic. Przed podgrzaniem trzeba zdjac przednia czesc obudowy ale to jest latwa procedura. Na razie nie nosze sie z zamiarem takiej konwersji bo aparat nie bedzie sie miescil do swojej wodoszczelnej obudowy, bez zdjecia oslony obiektywu. Jak kiedys zaopatrze sie w drugi to moze zmienie obiektyw na zwykly. Pozostaje tez prostowanie fotek w kompie probka TUTAJ. GoPro ma kilka wad nad ktorymi trzeba sie zastanowic przed zakupem. Jest w pelni automatyczny i brak ustawien kompensacji ekspozycji, nagminnie przeswietla zdjecia w kieruku ciemnych obiektow np. lasu. Balans bieli tez nie jest zachwycajacy. Migawka jest podobno typu rolling shutter wiec czasami zjecia wychodza znieksztalcone jak aparat sie porusza, trzeba stabilizowac np. picavet. Szumy przy slabym swietle sa bardzo widoczne i nieprzyjemne nie do zaakceptowania moim zdaniem.
Świetne fotki Blueion. To zakrzywienie ma swój urok.
Pozdrawiam
Póki co - pierwsze zdjęcia z latawcowania nad Isladnią.
Photo by me & Przemek Łasecki.
Proszę bardzo! Mam tego więcej.
Gulfoss.
Foto by Michał Banaś & Przemysław Łasecki