Witaj Piotrze! Gratuluje tych fotek, Ty to naprawdę jesteś szczęściarz. Pozdrawiam Krzysztof
Wersja do druku
Witaj Piotrze! Gratuluje tych fotek, Ty to naprawdę jesteś szczęściarz. Pozdrawiam Krzysztof
I wszystko z samochodu, żadnych spacerów :-)
zaczyna się wiosenny szał. Żurawie, czajki, szpaki, gęsi. Mnogo się robi. Łabędzie krzykliwe i jeszcze parę innych gatunków. Ruś, Wierciszewo, Mścichy, Brzostowo, Grądy Woniecko - jest co oglądać.
Moose a czy w tej mnogości wiosennego szału znajdzie się dla nas miejsce? Chcemy przyjechać 30 marca do 1 kwietnia na focenie wszystkiego co się rusza.
No jasne. :-)
zima nad Biebrzą nie odpuszcza. Lód nocami trzaska jak na Sylwestra. Fajnie można bobry fotografować, niekoniecznie na rzece. Jako, że gatunku u nas mnogo, to zajmuje przeróżne siedliska, w tym rowy melioracyjne. Żeremia duże ( około 2,5m wys.) widoczne z daleka. Zwykle do 5-8m od żeremi są wygryzane dziury w lodzie, skąd gryzonie wychodzą na lód. Chrobot siekaczy słychać już z daleka, tak coś z 30-40m. I wtedy można podchodzić. Jeżeli bober wyjdzie na lód to drgania lodu przenoszą się bardzo dobrze i niestety już ze sporej odległości do niego docierają. Chowa sie wtedy błyskawicznie. Dziś przydybałem ,,na słuch" jednego w olsie. Dwa podejścia robił zanim wyżarł dostatecznie dużą dziurę. Potem zniknął na 15 minut, ale wrócił i wyszedł na chwile na powierzchnię.
Ach ciągnie mnie ta Biebrza,po nocach mi się śni.:-P W niedzielę wybieram się z kolegą Muminkiem nad Goczałkowice taką mini Biebrzę, ale to nie to samo:cry:
Noooo, Goczałkowice też są bardzo dobre. Sam bym się wybrał na jesienne bekasy :-) Zobacz sam, co Karetta potrafi z tego zbiornika wyciągnąć :-)
Zgadza sie zbiornik ma dość duży potencjał ale wydaje mi się (choć nie mam zbytniego doświadczenia z innych tego typu miejsc) dość ciężki terenowo , Rozlewiska na których najczęściej przebywam są bardzo zabagnione pełno tam dziur i miejsc w których można zapaść się po pas w błocie,zero możliwości skorzystania z sprzętu pływającego (zbiornik jest ujęciem wody pitnej). Trzeba poświęcić sporo czasu na rozpoznanie terenu aby nocą udać się na jakieś wcześniej zaplanowane miejsce zasiadki.
Buda - pływadełko i spodniobuty to będzie żelazny zestaw :-0
Swietne zdjecia.
Świetne boberki :)
Witaj Piotrze! Co tam słychać i widać w Twoim królestwie. Kto powrócił z zimowych wojaży. U nas pojawił się skowronek.
Uuuu, Panie....Są żurawie, skowronki, szpaki, czajki ( mało), gęsi zaczęły przeloty. Łabędzie nieme i krzykliwe. Na rozlewiskach jeszcze lód trzyma i nie ma dużego ruchu, ale jak puści to będzie pełno.
U mnie to samo. Są żurawie, skowronki, szpaki, trochę czajek, są krzykliwce i nieme, gąski ciągną na rozlewiska, sporo rożeńców. Co jakiś czas Bielik przepłoszy towarzycho. Lód jeszcze trzyma, ale od czwartku ma być ponad +10C, więc z dnia na dzień będzie się wszystko zmieniało.
I to błyskawicznie :-) piorunem się przygotowuję - manufaktura mat trzcinowych idzie pełną parą. :-)
Na moich terernach masakra, tysiace gesi, piekne krzykliwce, nieme, czarnodziobe, z kaczek to krzyzowki, rozence, gagaly, swistuny, do tego lyski. Towarzystwo gonia bieliki, rybolow i tradycyjnie kruki. Z mniejszych braci to slyszalem skowronka, widzialem potrzosy, i rokitniczke, szpaki tez ale w malej ilosci, czajek tez nie za duzo.
Polozylem sie wczoraj w namiocie, ale tak wialo, ze bimbajacy sie namiot skutecznie ploszyl wszytsko dookola:(
pozdro
Mój też poleciał. Dziś poprawiłem. Na szczęście stoi przy płocie i nie mam daleko :-D Kukurydza posypana - żurawie chodzą codziennie.
Na kukurydzę jak nie zwabisz żurawi to dziki na 100% :)
Wabi się, wabi :-D Coby nie siadały gdzie bądź na polu ino przed budą, w rozsądnej, fotograficznie, odległości...
Bagna jeszcze nie rozmarzły i łosie łażą po sosnowych borach czekając niecierpliwie na dostępność terenu. gugny, Budu, olszowa Droga, sośnie - wokół tych wiosek cały czas bardzo łatwo o łosiowe spotkanie.
A za 2 tygodnie jak będzie? Chyba się wybiorę...
Na biebrzy mokro, a nad Narwia sucho :-)
Za dwa tygodnie łosie będa łazić na Długiej Luce i czekać aż się zazieleni i żarcie będzie na turzycowiskach. Poza tym stada gęsi, łabędzie trech gatunków, czaple siwe i białe, kaczki i mnóstwo innego tałatajstwa :-D
Żurawie też już prawie wszystkie doleciały. Brakuje mi w statystykach może 2-3 par. Ale do poniedziałku będą wszystkie.
Nad Narwią siedzią tysiące gęsi. Kilka zdjęć z dzisiaj:
Nie mają bidule za bardzo gdzie siadać, sucho jak cholera na razie nad Narwią.
Koło Bronowa trochę wody jest ;)Cytat:
sucho jak cholera na razie nad Narwią.
Bo tam już wody Biebrzy zasiliły Narew. Od Rusi w górę rzeki bardzo słabo.
Nad Narwią jest wyjątkowo sucho jak pisze moose. Tam gdzie zazwyczaj na wiosnę są jeziora obecnie zostały tylko wielkie kałurze (w Bronowie przede wszystkim tak jest). Nie są to zbyt łatwe warunki dla ptaków, łatwo dojść i dojechać. Sporo ludzi ogląda i fotografuje, jest taka zabawa popularna wśród zapaleńców - kto spisze więcej numerów z obrączek. Zawsze jednak trafi się amator który wjedzie w stado żeby "obejrzeć z bliska" lub zrobić zdjęcie, dzisaj rano jakiś młodzin zrobił sobie safari quadem i tak porozbijał stado że przez godzinę gęsi latały jak oszalałe szukając klucza. Sądzę więc że w tym roku wielkie stada gęsi długo u nas nie zabawią. Polecam wieczorne wypady na zloty, jak się trafi na noclegownię gęsi i zbytnio ich nie podchodzi/podjeżdża można przez godzinę przed zachodzem słońca oglądać formowanie wielotysięcznego stada. Pozdrawiam
Dzisiaj przy Carskiej drodze trochę drobnicy typu: drozdy, sikory, gile; kilka par żurawi oraz trzy łosie, w tym zaobrożowana ;) klępa z łoszakiem.
Aż przyjemnie popatrzeć :)
Ta klępa to 20tka spod Gugien?
Nad Narwią gromadzą się już spore grupy batalionów. Poza tym jest mnóstwo kaczek, łabędzi, gęsi, śmieszek.
Wiosenna wrzutka fajna.
Ano, porobiło się przyjemnie. Gęsi: Bronowo, Brzostowo, Biały Grąd, Dolistowo+ pola w tamtejszych okolicach. Kaczek sporo nawet przy szosie na Grądy Woniecko. Fajnie też jest na wale przeciwpowodziowym pomiędzy Górą Strękową a Sulinem. Nad turzycowiskami śmigają kszyki, w krzaczorach potrzosy, w olsach są już słonki. Z ciekawostek - bernikla rdzawoszyja znowu pojawiła się w okolicy.