Jasność na pierwszym planie jest OK. Po prostu strój kolesia jest czarny (z przecierkami na złoto). Cień widać dopiero na czole pod kapeluszem.Cytat:
Zamieszczone przez dka
Wersja do druku
Jasność na pierwszym planie jest OK. Po prostu strój kolesia jest czarny (z przecierkami na złoto). Cień widać dopiero na czole pod kapeluszem.Cytat:
Zamieszczone przez dka
na domowym monitorze wieczorowa pora wyglada jeszcze lepiej. jasnosc malo tego, ze jest ok, to jeszcze w deche. podzieliles sprawiedliwie i na karola i na cala reszte. gratulacje.
zapraszam wszystkich do mnie na kompa :mrgreen:
agapiet: dokladnie tak samo zrobielm. Najpierw popatrzylem na zdjecia, na sobowtora Karola, potem na tytul i dopiero na czlowieka z tylu. Bardzo fajny zabieg, zdjecie i tytul tworza jedna, nierozlaczalna calosc. I jak zawsze swietnie uchwycona scena :)
Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Rafal, wyzwol mnie z niewiedzy i zdradz tajemnice Karola. Jaka ksiegowosc, jaki Karol? Powinienem to wiedziec?
pozdrawiam,
excel
excel, a moge ja? czuje sie spolecznym doradca, tymbardziej, ze siedze przy kompie.
mysle, ze stanowisko ksiegowego zostalo narzucone losowo, podobnie jak imie. rownie dobrze, moglo by pasc imie - stefan.
excel, juz ok? czy caly elaborat napisac? jak cos to spoko. mam czas i ochote popisac, jednak mysle, ze wyjasnienie o ksiegowosci i imieniu wystarcza.. hm??
Dka trafił w sedno tarczy :D .
jesli moj post niesie negatywny ton to znaczy, ze nie przylozylem sie do jego napisania. nie mialem takiej intencji, ale jak czytam drugi raz to brzmi troche szorstko. sorry.. co zlego to nie ja
Rafal, dka,
gdzies mi szemralo, ze tym pytaniem wystawie sie na smiech, ale akurat tego typu tajemnicze okreslenia sa mi jakos dziwnie obce. Ofiara emigracji jestem.
pozdrawiam,
excel
Dka, aljowju...
Rafał,
Po kolei.
Fotkę przedstawiająca szczeniaki bardzo doceniam. Jest unikalna, ponieważ coś takiego –ułożenie łebków w jednej płaszczyźnie i to łebków w miarę zadowolonych i sympatycznych oraz ich zdjęcie, możliwe jest do uzyskania tylko przez fachowca od psów i jednocześnie fachowca od fotografii. Zdjęcie jest bardzo znośne fotograficznie. Co najmniej do kalendarza dobrej firmy.
Kolorową fotkę dziewczynki z pieskiem bardzo chwalę, ponieważ po pierwsze jest spontaniczna, zakomponowana nieźle - łebek pieska i głowa dziewczynki są ułożone prawie po przekątnej. Zestawienie mimiki zwierzęcia i człowieka jest bardzo interesujące – u dziewczynki widać przyjazność, spontaniczną miłość do zwierzaka, a na mordce szczeniaka daleko posunięta tolerancję. Tak więc fotka jest ekspresyjna, do czego także przyczynia się kolor (róż bluzeczki), kitek na głowie, poza dziewczyny. Jej figura – głowa, ramiona i pies tworzą zakole uścisku, pętlę stanowiącą przyjemny element kompozycji. Na zdjęciu jest zarejestrowany jakiś moment, patrząc na nie możemy przewidywać, że za chwilę dziewczynka zwolni serdeczny uścisk, piesek się wymknie, będzie łapanka... itd. itd. Bardzo przytomnie chwycony moment.
Ostatnie zdjęcie przedstawiające kolejnego wydrwigrosza i podoba mi się jeszcze bardziej. Ciemna postać dominuje, wyrasta w niebo, jest i sylwetkowa i troszkę światłocienia jest na niej co mi się bardzo podoba z punktu widzenia warsztatu fotograficznego, bo postać jest znacząca, i jednocześnie soczysta, mięsista (tylko szkoda uciętych stóp), widać jej pozowanie i bezruch. Bardzo szczęśliwie są złapani w obiektyw dwaj widzowie po prawej. Ich spojrzenia kierują się ku górze, tworzą trójkąt z wierzchołkiem na głowie postaci, spojrzenie widza podświadomie podąża po liniach ich spojrzeń. Doskonała jest też ekspresja na ich twarzach. Widać także, że nie wszystkich na ulicy to interesuje.
Ze względu na czarną postać kompozycja jest z punktu widzenia estetyki niecentralna, czyli z założenia nieszablonowa, ale ci dwaj przypatrujący się goście po prawej przeciągają ją do centrum i nadają bardziej złożony charakter, dodają element fabularny – coś opowiadający. Kamienica w tle, jak na moje oko, jest zbyt jasna i niebo też, ale tę wydumaną przeze mnie wadę kompozycyjną ratuje jej elewacja i ornament na szczycie. W sumie widzę dobrą równowagę na fotce.
Dla mnie najważniejsze są dwa elementy ujętej sceny ; ciemna postać i dwaj przechodnie przyglądający się jej.
Dobre fotki!
Pzdr, TJ
Taduszu, wielkie dzięki za wyczerpującą ocenę. Jesteś na tym forum niezastąpiony. Większość ludzi (nie wyłączając mojej skromnej osoby) komentuje mniej więcej tak:
"Spoczko fota, trochę leci w lewo. Kompozucja dość udana, ale za dużo góry".
Twoje posty dodają finezji temu forum.
Pozdrawiam
R.
Kolejna fota pewnie nie przypadnie Wam do gustu. Mimo to od czasu do czasu będę pokazywał majzograficzne fiksografie :D ;) .
298
Jak to nie? 'Rzondzi'.Cytat:
mi też się podoba
Mi tez :) Nawet bardzo. Uwazam, ze jest bardzo udana :) Jak na razie 3 glosy na tak, 0 na nie. Wniosek: podoba sie :)
Pzdr
Fota fajna. Możesz spokojnie takie wrzucać, byle nie za dużo ;)
Ten majzograf mnie również przypadł do gustu. :)
Cieszę się, że fota znajduje uznanie. Nie będę takich wrzucał za dużo - obiecuję :D . Choć mam mazajów całe mnóstwo.Cytat:
Zamieszczone przez johan
Rafał,
Wybacz. Jestem uprzedzony do nieostrości.
Pzdr, TJ
Rany WG, dostałem oczopląsu, weź FB2.0, tam ci pokaże błędy w locieCytat:
Zamieszczone przez WG
Taduszu, duży chłopak jestem więc możesz śmiało krytykować moje foty. Nie obrażam się. Cenię sobie zarówno krytyczne opinie jak i pozytywne (nie ukrywam, że bardziej lubię te drugie ;) ).Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Bardzo dużo nauczyłem się wstawiając swoje foty na naszym forum. Kilka razy dostałem kubeł zimnej wody na rozpalony łeb i dobrze mi to zrobiło.
Zibi, nie rozumiem Twojego ostatniego posta.
Zibi nie zauważył moich apostrofów. Wybaczam. :)Cytat:
:razz: Zauważyłem chwilę potem, ale tak mnie zakuło, że oślepłem na chwilę :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez WG
Ten Harley Bardzo mi się podoba :) Fajnie złapane te rozmazania dodają tej fotce uroku :) Pozdrawiam i dzięki za komentarzyk u mnie :) Też lubię Twoje fotki ale ja wolę ramki bo one stanowią taką granicę i po prostu tak jakoś mam że lepiej fotki mi się w nich ogląda ;)
Fotka 298 bardzo mi sie podoba ale nie az tak jak panie na rowerku.
spokojnie, dawno mnie nie bylo, ale obserwuje cie z przyczajki czasami. z ostatniej serii pierwsza fotka zwraca na siebie uwage. niby zwykla dziewczynka sobie siedzi spokojnie bez grymasow, przerysowan, ale kadr mowi, ze to tylko pozory - bo karykarurzysta i tak "przegnie pale" :mrgreen:
niedokonczony biezacy rysunek tylko nakreca atmosfere.
poprzedni harleista byl lepszy od tego. ale tez jest milo popatrzec. gratulacje.
300 i 301 są rewelacyjne. cudny ten szum
Fajne fotki w ruchu, niby takie kiepskie a zarazem swietne i bardzo dobre
Widzę że Blubas bardzo Cię inspiruje ;)
Fiksografię i majzografię uprawiam od ponad dwóch lat, a Blubasa odkryłem miesiąc temu. Jedno mu zawdzięczam - odważyłem się pokazywać te beznadziejne foty ludziom :D .Cytat:
Zamieszczone przez agapiet
Mało Cię oceniam. Ale dwie ostatnie muszę bardzo pochwalić. Lubię takie.
300 - otworzyłeś szampana? I słowo uznania za następne też.
My chcemy więcej mazów!!! Więcej mazów, więcej mazów!!!
Dziękuję za komenty.
Kolejne foty:
302
303
Czarny w jakim programie robisz B&W ?
W PSie.
Kolejna fota nosi tytuł: "Zaj...ać ci z grzywy!!!?"
304
Śmieszne przerysowanie, fajna GO :roll:
Kolejna fota niech będzie przyczynkiem do obalenia mitu o szumiącym olku E500 (za Excelem) :D .
ISO 1600, czas 1/80s., f/3.8
305