Fajna ta czatownia. :) Pracy zapewne z nią niemało, ale jakie efekty.
Wracając do fotek, lisek uroczy. :)
Wersja do druku
Fajna ta czatownia. :) Pracy zapewne z nią niemało, ale jakie efekty.
Wracając do fotek, lisek uroczy. :)
Przy swoim namiocie na podwórzu też mam problemy ze światłem:evil:niestety to jedyne miejsce mi przyznane:wink: Na szczęście jest tam sporo ptaków i zjadają dziennie mnóstwo pszenicy i słonecznika:???:
Jest Sójka, są dzwońce,zięby,oczywiście wataha wróbli:roll:
Już nawet zacząłem kombinować z jakąś blendą, ale obawiam się ,że wystraszę ptaki
Świetny kowalik !! Tylko co z tym zdjęciem skąd taka jakość :?::?:
Czyżby za mała wartość przysłony czy komprecha zjadła szczegóły napisz coś więcej bo exif nie dostępny
Pozdrawiam
Peter
Czyżby różnica w szkle była aż tak duża, że niweluje taką różnicę w ogniskowej? Pytam, bo mnie to zaskoczyło :oops:
ech, walczę z jakąś centralką telefoniczną i połączeniem po RS-ie ktoś się na tym zna ?
co do zdjęcia, wydawało mi się przyzwoicie, a jednak nie... Podwójnie odszumiałem w pictureCooler - to chyba cały efekt - a teraz dlaczego. A ponieważ miałem takie ustawienia: ISO 400 1/200 F7.1 w rawie chyba na +0,5 przekształcone w tryb vivid i ostrość +2 macie fotkę wywołaną, zobaczcie czy coś z tym można było innego zrobić, mogę także rawa dać
]http://77.45.31.196/~marek/inne/fotki/P7130072_wyw.jpg
usuńcie znaczek ]
tak wyciągane chyba nawet na +1 i wtedy szumy straszne wyłażą - albo coś nie potrafię albo się aparat psuje :-P
aha 300mm robione
Ja się nie czepiam, tylko podziwiam. :) Moje okoliczne ptaszki zawsze się dokądś spieszą.
Sikorek ma świetną minkę. :)
nevrah luzik, przecież nie kontratakuję ;) a krytyki wszystkie muszę przyjmować a nie tylko achy i echy :)
dzisiaj miałem dosłownie naloty ptaków, przemeblowałem trochę gałązki i chyba dało to efekt, oczywiście jak zwykle rudzik się wywinął i sikorka czubatka - chyba nigdy nie zrobię im dobrej foty :evil: ale nadal warunki oświetleniowe to kaplica, popatrzcie na tą sikorkę, jakbym jej z lampy na dużym F strzelał:
lucas_g pozwól, że tutaj zamieszczę rawa:
zaraz puszczę rawa
http://77.45.31.196/~marek/inne/fotki/
ten z 9,4 M
Te JPG to mi tak sie udalo zmajstrowac:grin: a orfa nie moge pobrac:oops:
Ne chciałbym,żeby moja wypowiedź uznano za czepianie się !!:roll:
Po prostu uważam,że fotografia przyrodnicza, którą sam po trochu uprawiam, stawia przed człowiekiem po drugiej stronie obiektywu duże wymagania !!
Fotografia ptaka powinna by przede wszystkim znakomitej jakości, ostra, barwna,oddająca szczegóły, a potem ciekawa pokazująca ptaka w ciekawej pozie :roll: takie jest moje zdanie !!
Kasprzyk na pewno, nie ma mi tego za złe ponieważ przypuszczam,że ma podobne zdanie na ten temat !!
Zdjęcie o którym tu pisałem, jest jakościowo nie najlepsze i zastanawiałem się po prostu z czego to wynikło :roll:
Moim zdaniem nie winny tu obiektyw, chyba raczej materiał był już wyżyłowany do obróbki :cry:
Co nie znaczy,że Kasprzyk nie wykonał dobrej roboty, bo wykonał, wyciągnął z Kowala co można :)
pozdrawiam !!
Peter
P.S. Kasprzyk zaglądnij do " Technika fot. ptaków" znów zaliczyłem porażkę :evil::evil::evil:
Kasprzyk jeśli pozwolisz tak mi to wyszło :| Musiałem pociągnąć +2 EV brakowało światła i z tego się wzięły te niedoskonałości chyba:twisted:
Jak na mój gust ostatni kowalik "wymiata" - kapitalne ujęcie...
Sikorka też śliczna, oceny w galerii.
Pozdrawiam i "zazdraszczam"...:wink:
Cześć, dziękuję wszystkim za zainteresowanie - oczywiście nie mam hamulców co do Waszych wersji - są dobre - tak więc można stwierdzić, że to nie obiektyw i sprzęt zawinił, tylko fotograf źle ustawił czas ;)
czyli orf jest "ściągawalny" ;)
dzięki taztaz za zainteresowanie problemem centralki - myślę, że już z wszystkim sobie poradziłem (chociaż łączenie po COM-ie to nadal loteria :) )
pzdr
Karm, karm - zimą będziesz miał pięknego krogulca. Takich stad nie przegapi :-)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jeszcze weź duży spróchniały pień, wydrąż i włóż korytko ( np plastikowy kwietnik) napełnij wodą i postaw tak na poziomie obiektywu. będą się kąpać ptaszory aż miło.
Kasprzyk żaden problem, pocieszające jest to że to urządzenie się raz konfiguruje na lata.
W razie problemów pisz może coś się wymyśli:).
Pozdrawiam
a zrobię tak, zrobię, jak tylko wolny czas się znajdzie - kwietnik pełny - nie za głęboki ?
krogulec powiadasz, i powyjada mój ptasi dobytek :) no to trochę nieetyczne, powinienem zapewnić bezpieczeństwo moim "pupilom" :)
dziękuję moose, za cenne wskazówki
taztaz + poszedł
pzdr
Wielkie dzięki za + jeszcze - i będzie bateryjka do pstrykacza :)
Lubię oglądać foty ptaków, podziwiam ludzi, którzy potrafią godzinami tkwić w czatowni. Ja bym umarł z nudów. Nie mam do takich akcji za grosz cierpliwości. No chyba, że zamknąłbym się w takiej czatowni z jakąś panną... :cool:
Kowalik na 5. Sikorka z publicznej ma kiepskie światło, duży cień i przepalenie oraz brak w oku błysku, chociaż poza bardzo fajna. A ostatnia z sikorka z galerii ma dziwny WB. Jakieś fiolety wyszły.
zgadzam się
jesteś bardzo szczegółowy :) mi ten brak błysku akurat nie przyszedł do głowy ;)
dlatego zamieszczona - ale do publicznej nie dawałem ;)
zgadzam się, 510 skopała sprawę, a ja nie potrafiłem naprawić :???:
Pozdrawiam
Przyznałeś się kiedyś, że obróbka nie jest Twoją najmocniejszą stroną :wink: Podpowiem więc :wink: w Gimpie wystarczy Kolory > Automatycznie > Balans bieli (sikorka). Przy odrobine zabawy krzywymi, efekt jest znacznie lepszy (sikorka1). Podejrzewam, że nie narzekałbyś na swój aparat :-P
dziękuję helmuth :)
pzdr
Jak zwykle bardzo ładniutki ptaszek.
No :roll:, wydaje mi sie, że ostrość poszła na łodygę :-P. Ptaszek fajny za tą trzciną :grin:
jolly, helmuth dzięki za odwiedziny
dzisiaj:
.....
muszę przemeblować przed czatownią albo zmienić miejsce, bo coraz mniej mi się fotki podobają.
pzdr
Kurcze, ja dzięcioły to widuję tylko wysoko na drzewie i za nic nie chcą zejść niżej :cry:
Tego dzięcioła (chyba ciągle ten sam ..) mam prawie na zawołanie, dzisiaj schodził właśnie na konar na ziemi - je w ten sposób, że zabiera ziarno, z tego konara i skacze 50cm obok na pionowy kołek, tam jest szczelina i w niej rozłupuje sobie ziarno. Jak jest już na dole, kompletnie nie interesuje się mną, mogę operować obiektywem (oczywiście w miarę nie za gwałtownie) a on sobie dalej grandzi na swoim ;)
Od jakiegoś czasu usiłuję zrobić zdjęcie sympatycznej myszce leśnej (tak myślę, że to ona, tzn, jest ich więcej) w zasadzie już trochę fot zrobiłem, ale wszystkie nie do publikacji, cała rzecz polega na tym, żeby trafić ją na czystej pozycji. W końcu przygotowałem sobie ładne miejsce, na następnym wypadzie myszka przytuptała, usiadła idealnie i zagryza ziarna - a przed nią plan mi popsuło jedno źdźbło trawy ! ech, pech - to nie to zdjęcie, wtedy nawet nie pstrykałem aparatem, byłem zły ;)
No tak - widze ze nie tylko ptaki ale i cale animals gosci w tej czatowni :) Futrowanie pewnie kosztuje tyle co dobre szkielko ;) ale widac warto. Zazdroszcze.
hehe, bez przesadyzmu mięsa im nie dowożę ;) , a ziarna nie są drogie.
Dorzucam raz po raz jakąś marchewkę, ser itp.
Cały czas męczę się z czubatką - no nie mogę jej dobrego zdjęcia zrobić.
Trochę to dziwne, ale już myślę o jesieni - niech tylko te liście opadną, powinny się zmienić na lepsze warunki oświetleniowe.