Trzymasz poziom, widoki przednie, cieszą oczy me :grin:
Wersja do druku
Trzymasz poziom, widoki przednie, cieszą oczy me :grin:
Po raz kolejny pokazałeś nam jak piękna jest Skandynawia.
Bardzo mnie cieszą Twoje słowa :).
Dzięki wyszomirze. Bezdyskusyjnie potrafi być tam pięknie. Potrafi też niestety być bardzo paskudnie.... ale to też jest na swój sposób piękne.:lol::lol::lol:
Już po dwudziestej drugiej, a tu takie widoczki. Jak tu iść spać :).
588
Załącznik 223989
589
Załącznik 223988
...
590
Załącznik 224054
Piękne widoki, świetne foty. Brawo !
Dzięki za dobre słowo :)
591
Załącznik 224127
592
Załącznik 224125
593
Załącznik 224128
...
591 - bardzo, bardzo fajne, do pełni szczęścia brakuje światła na pierwszym planie, bo ta łódka jest wprost przeurocza ...
Pozostałe dwa nie podobają mi się, 593 jest według mnie niedoświetlone, a na styku gór i nieba jest dziwna kombinacja - krawędzie świecą, domyślam się, że robiłeś kanapkę z różnej ekspozycji i wyciągałeś cienie ...
Czas coś tu wrzucić :). Wreszcie mam dostęp do netu. Fotki prosto z puszki, więc pewnie trochę im brakuje.
594
Załącznik 225155
595
Załącznik 225157
Oba kadry - radość dla oczu. Piękne miejsca.
Czerwone domki na na palach świetne. Druga fotka wedle mojej oceny była szalenie trudna, bo na pierwszym planie wygięte histerycznie drzewo-kikut, dalej kamienie dokładające się do kompozycji oraz po lewej góra z zielonym lasem, dolina (w domyśle) i niebo z pewna ilością światła w chmurach. Wyszło ładnie.
Pzdr, TJ
Piękne miejsca i foty fajne :)
Zawsze chciałem tam być. Może teraz na emeryturze... :mrgreen:
Dzięki :).
Jak pisałem foty jak sardynki prosto z puszki. Nie mam możliwości na małym lapku czegokolwiek poprawić, zwłaszcza kolorów, więc nic nie kombinuje a tylko zmniejszam.
Dziękuję Tadeuszu.
Dzięki, mam taką nadzieję. :)
Bogdan jak najbardziej.
Pamiętaj tylko o odpowiednim sprzęcie dla psiaka :)....
596
Załącznik 225177
...
Super z tym sprzętem dla psiaka :D
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty paparapa.
Fajny pomysł, bo albo jest tam śnieg i lód, albo kamienie z ostrymi porostami.
Rozdam rozdam :).
597
Załącznik 225179
.
598
Załącznik 225183
599
Załącznik 225184
....
Bajeczne te krajobrazy. 597 - dziki, surowy a 598 dla odmiany sielski, spokojny.
596, zaskakująca odmiennością foteczka z pieskami w tenisówkach, na smyczach, na białym tle, ładnie ujęte smycze, mordeczki sympatyczne, światło intensywne.
Pzdr, TJ
Uschnięte drzewo jest tu bardzo pięknym motywem - przypuszczam, że ulistnione nie komponowałoby się tak dobrze z resztą kadru. A że uschnięte - cóż... nic nie jest wieczne, drzewo już swoje lata przeżyło, a śmierć jest w przyrodzie czymś naturalnym, co musimy zaakceptować. Ważne tylko abyśmy nadejścia tej śmierci bez ważnego powodu nie przyspieszali (dotyczy zarówno drzew jak i wszystkich innych żywych istot).
To jest bajka o przemijaniu..... i wydaje mi się, że może być odbierana pozytywnie :).
Co do zdjęcia psiaków... Mam problem z oceną kadrów, bo męczę się na maleńkim lapie wyglądającym jak znaczek pocztowym przy moim 27 calowym ekranie. Na dużym ekranie łatwiej mi to udaje się ogarnąć :).
Taka mała odmiana :). Akurat na Gittertind było mnóstwo ludzi bo pogoda dopisała. Udało się zrobić trochę zdjęć z czynnikiem żywym :).
W końcu to naturalny porządek rzeczy... O przemijaniu należy pamiętać, a nie udawać że ono nie istnieje :)
600
Załącznik 225193
601
Załącznik 225192
602
Załącznik 225191
...
602 jest fajne. To z Z7 ? tak exif pokazuje...
Tak, to zdjęcia z Z7.
Ostatnia seryjka - 601, 602, 603 - kadry dopracowane, tonalność wyciągnięta. 601 najbardziej mi pasuje, bo jest takie pocztówkowe niby banalne, ale uładzone kompozycyjnie i kontrast miły dla oka oraz ta poszarpana parabola z gór w tle, plamy śniegu na zboczach, przycupnięte domki i porzucona na chwilę łódka, na rudym podłożu pasującym do błękitu nieba. Dużo się dzieje na fotce.
Pzdr, TJ
Próbuj, do odważnych świat należy. :mrgreen:
W latach osiemdziesiątych, przed "wojną jaruzelską" wpadłem na pomysł wyprawy do Norwegii.
Wystąpiłem o trzymiesięczna wizę do Królewskiej Ambasady Norwegii.
Po długim oczekiwaniu otrzymałem odpowiedź.
Królewska Ambasada Norwegii nie jest zainteresowana moim pobytem w Norwegii. :evil:
Takie czasy wtedy były. :cry:
I tak zakończyła się moja wycieczka na koło podbiegunowe. :cry:
Ale na pocieszenie mam certyfikat przekroczenia Koła podbiegunowego, tyle, że z Finlandii. :mrgreen:
PS. Bogdan, wspomogłem Ciebie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jak zwykle foty przemyślane i dopracowane. Miło się ogląda.
Też zaglądam regularnie i oglądam z dużą przyjemnością. A komentuje tylko od czasu do czasu, bo codzienne pisanie 'piękny krajobraz i bardzo ładnie pokazany, technicznie też bez zarzutu' szybko by się wszystkim znudziło:-)
Bardzo mi miło... :)
Dzięki wyszomirze :).
Pogoda tu na północy była do przedwczoraj bardzo fajna. Udało mi się "przeskoczyć" z Jotunheimen do Rondane. Bardzo widowiskowe i odmienne w charakterze od Jotunheimen góry. Porośnięte mchem , porostami, oraz niewielką ilością drzew. Przeważnie karłowatą brzozą . Gleba w kolorze popiołu i białe kamienie dopełniają ten dziwny krajobraz.
Poniżej parę zdjęć z obu pasm górskich. Wysmażone w laptopie, więc proszę o wyrozumiałość :).
603
Załącznik 225522
604
Załącznik 225523
605
Załącznik 225524
606
Załącznik 225525
607
Załącznik 225526
608
Załącznik 225527
609
Załącznik 225528
...
Wielka przyjemność w oglądaniu, do pogłębienia klimatu zapodałem sobie "Tord Gustavsen Trio" - polecam.
Pozdrawiam :)
bardzo lubie tu zaglądać i podziwiac te Twoje krajobrazy :)
No cóż, po ponad dwóch miesiącach szwendania się po drogach i bezdrożach "północnego szlaku" przyszedł czas powrotu do rzeczywistości. Pogoda zrobiła się kapryśna, zwiastując wcześniejszą w tym roku jesień i zimę. Kolejny niż idący znad Atlantyku przekonał mnie, że fajniej będzie zająć się ogarnianiem "dorobku" tegorocznej eskapady w domowych pieleszach z poziomu wygodnego krzesła przed moim monitorem :). Zwłaszcza że jesień w tym roku zapowiada się tam raczej na mokrą i deszczową.
Jako że pracy przede mną sporo, pewnie jakiś czas to potrwa i w czasie tym pokażę to co mi się najbardziej w tym roku tam spodobało.
Cofam się w czasie do początku eskapady, czyli połowy lipca....
610
Załącznik 225854
611
Załącznik 225855
612
Załącznik 225856
613
Załącznik 225857
614
Załącznik 225858
...
To z łódką już było... albo mi się wydawać :roll: