Odp: Nowy OlyRulez "Panoramowanie"
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
...Co śledzi obserwator?
Nie wiem czy "śledzi" to pasujące tu określenie. Zdjęcie najprawdopodobniej z statywu (czas 4s) i efekt związany z długim czasem naświetlania. Tło ostre, a poruszający się obiekt jakby nie całkiem, czyli do panoramowania jednak nie pasuje.:) (tzw. inne, nietypowe podejście do tematu by było:) )
Musiałby się najlepiej autor wypowiedzieć
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Opisz ten przykład. Co śledzi obserwator?
Autor śledzi ulice.
Razem z kulą ziemską poruszaja sie w jednym kierunku zgodnie z ruchem Ziemi a nadjezdzajacy autobus porusza sie w przeciwnym - przeciwnie do ruchu Ziemi, czyli de facto panoramowanie :D
O! Tu podobnie:
https://forum.olympusclub.pl/konkurs...maj-23&cat=854
Razem z kulą ziemską poruszaja sie w jednym kierunku zgodnie z ruchem Ziemi a nadjezdzajacy autobus porusza sie w przeciwnym - przeciwnie do ruchu Ziemi, czyli de facto panoramowanie :D
Coś mi to przypomina milicjanta, który trzymając żarówkę w oprawce czeka aż się ziemia obróci parę razy i żarówkę wkręci...
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Coś mi to przypomina milicjanta, który trzymając żarówkę w oprawce czeka aż się ziemia obróci parę razy i żarówkę wkręci...
Dokladnie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
... trzymając żarówkę w oprawce czeka aż się ziemia obróci parę razy i żarówkę wkręci...
To jest po prostu, swobodna interpretacja pojęcia wkręcanie.
W końcu, efekt się zgadza :)
Mam przeczucie jak będzie wyglądał temat nowego OR:
"Geometria w kadrze" (ale chodzi o figury geometryczne, np. kwadrat, prostokąt, trójkąt, koło, trapez, romb, chociaż romb chyba już nie, w jakie układa się fotografowany przedmiot, bo nie będzie uznawane, jak ktoś zrobi zdjęcie ekierki, czy kwadratu takiego narysowanego, czy koła. I chodzi o geometrię płaską, więc bryły przestrzenne już nie bardzo, chyba że taki prostopadłościan albo sześcian widziany z góry, tak, że widzimy kwadrat to wtedy tak, ale tak z boku czy na skos to nie bo to jednak przestrzenne i nie o to chodziło)*
*i sfotografowany napis geometria też nie bardzo może być, chyba że wszystkie litery byłyby w formie figur geometrycznych, ale przecież takie gie to raczej nie da się w formie figury zrobić, więc napis jednak nie może być...
:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P
Się wyzłośliwiłem.
Pozdr
Panoramowanie-panoramowałem, czyli robiłem panoramę-panorama zrobiona, czy mogę już wrzucać?
Nie palcie juz tego wiecej.
Albo zrobmy nastepny "panoramowanie z tzw speed filtrem".
Dodalem i ja zdjecie, nic lepszego mi sie chyba nie uda juz zrobic ... bede musial kiedys sprobowac aparatem z wizjerem porobic jeszcze, bo mam wrazenie ze byloby latwiej :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ssonic
Dodalem i ja zdjecie, nic lepszego mi sie chyba nie uda juz zrobic ... bede musial kiedys sprobowac aparatem z wizjerem porobic jeszcze, bo mam wrazenie ze byloby latwiej :)
Trzeba się będzie zastanowić czy wykorzystanie wizjera będzie dozwolone. To takie przecież ułatwienie jak np. skorzystanie z karuzeli do obracania aparatu :mrgreen: