Zamieszczone przez RobertW3D
ktotek - takie dylematy ma praktycznie każdy, kto chce wejść głębiej w jakikolwiek system ... C i N dali sporo nadziei swoim userom - My dalej czekakamy (aczkolwiek pętaki i tak są w gorszej pozycji ... ) Ja zainwestowałem ostatnio trochę grosza i wcale nie żałuję. Sprzęt klasy D3 prawdopodobnie nigdy nie będzie mi potrzebny, a to co mnie interesuje czyli średnia (średnio-niższa) półka u Olka będzie zawsze i tutaj nie będę miał problemów z wymianą body na nowsze ... I jeżeli w najbliższym czasie miałbym okazję kupić 14-54 za 1000-1200zł, to bez wahania bym to zrobił, bo wiem, że to ma sens. Olek cały czas poszerza gamę obiektywów i pewnie za jakieś 2-3 lata będzie ich na tyle dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Co do samej matrycy - jak widać poniekąd błędne założenie dot. jej fizycznego rozmiaru powoli daje się zneutralizować nowszymi generacjami (mniejsze szumy przy większych ISO). Jedynie z GO i bokeh trzeba trochę powalczyć - ale to odpowiednimi szkła też da się przezwyciężyć.
Prawda jest taka, ze dopóki ktoś nie potrzebuje mieć wszystkiego co najnowsze, najlepsze i najmodniejsze, to może spokojnie pracować na systemie Olka, który jest pod względem jakości na bardzo wysokim poziomie.
PS. Jak by na to nie patrzeć 4/3 to jest FF (skoro nie ma cropa, to jest wykorzystywana pełna klatka ;-) )