Odp: Panasonic Lumix DMC-GH3
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Test Andrew Reid (eoshd), niestety jeszcze nie na finalnym sofcie.
Mam nadzieję, że poprawią skalowanie obrazu podczas filmowania...... niezbyt podoba mi się efekt mory i aliasingu, pokazany na przykładowym filmie. Takie coś to ja mam praktycznie każdym Canonie, każdym Nikonie, Sony....... GH2 był pod tym względem idealny po prostu. Na razie to kroczek w tył....
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Na razie to kroczek w tył....
Dokładnie, dla mnie dwa kroki w tył (brak sensora mar). Ciekawe jak z kolorami na tle EM5.
Cytat:
Zamieszczone przez
2ev
Jest już pierwsza cena w Polsce. Korpus 4957 zł
chyba coś za tanio, podaj źródło
w niemieckim Saturnie 1199 euro - to tyle samo.
Ciekawy artykuł na m43.eu - zawiera kilka ciekawostek dotyczących GH3 i nie tylko, o których autor dowiedział się w czasie rozmowy z Panem Michiharu Uematsu (w firmie Panasonic, jest odpowiedzialny za planowanie rozwoju sprzętu fotograficznego):
http://www.m43.eu/ploty/panasonic-co...iharu-uematsu/
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Ciekawy artykuł na m43.eu
Co wyróżnia m43 na tle reszty:
1. szkła; nic o szkłach tj. ewentualnie nowych stałach/odpowiedziach na Oly 12, 75 czy 60/macro - czy tylko ja bym kupił 100/2.8X macro OIS?
Czy trudno zapytać o nowe szkła Lajki, Dziadziuś odpowie 43/1.2 OIS i wtedy atak: czy 1.2 to początek serii? Czy będzie inne stabilizowane szkło 1.2?
Jak Panas zamierza odzyskać pozycję nr 1 w Japonii (obecnie to Olympus) przy zapowiadanych cięciach/kryzysie korporacji. Na ile szkieł rocznie pozwala jego oddziałowi centrala korporacji, itd. Co z RX100? Czy mają w planie podobny produkt?
Nic o współpracy z Oly na gruncie korekcji ac, nic o nowych naleśnikach np. 9mm f/4 3.5 czy 2.8 skoro ma być drogo a drogo będzie bo to Panas i mocny Jen
2. AF; nic o ewentualnej kompatybilności PDAF z obecnymi szkłami CDAF, mam na myśli i ikonę m43 - 20/1.7 i drogie "Iksy". Które szkła są kompatybilne z 240 kl/s, skoro 12-35-100X dostały nowy soft, to czy przewidują aktualizację do innych szkieł.
Migawka - to już niby wiem od siebie i ostatnio z eoshd: GH5 najwcześniej.
Firmware - skoro nie focus peaking to czego możemy się spodziewać w kolejnych softach; gdzie jest iPano - tryb, którego tak bardzo brakuje w m43 a jest Nexach (konkurencję obserwują i to uważnie). Kto w czasach pierwszej plotki szkła Nikkor f/1.2 przypuszczał, że i nam dadzą taką światłosiłę, do tego stabilizowaną? Teraz jeszcze anons Canona o szkle 1.2... trzeba być na bieżąco w plotkach ;)
4K - czy GH3 to dostanie czy nie?
Itp, itd. Wszystkie te trzy wywiady to inaczej napisana spec - szkoda. Gdybym ja pracował w Panas PL zaprosiłbym Janka, Fatmana i przydzielił im angielskiego tłumacza, po przeklejeniu linków do blogów na 43R, serwery by padły w kilkanaście minut a tak wszędzie mamy co mamy, do wyboru w kilku językach.
4K w GH3 nie będzie. Sensor robi binning 2x2 i dopiero to wysyła do procesora więc softem się tutaj cudów nie zrobi. Dlatego pewnie jest nieco bardziej podatny na morę, bo jednak skalowanie całego obrazu daje lepsze wyniki. Tyle, że sensory Sony aż tak szybkie na razie nie są.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Czyli niedługo można się spodziewać testu :)
Zdjęcia tablic testowych przy różnych ISO na fotopolis: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15949
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Hmm, ciekawie to wygląda, muszenjeszcze porównać z OMD uwzględniając jego zawyżone ISO. Zobaczymy co na DXoMark wyjdzie z dynamiką sensora...