ok, a jakiego używasz narzędzia do precyzyjnego zaznaczania?
Wersja do druku
ok, a jakiego używasz narzędzia do precyzyjnego zaznaczania?
Tu użyłem "Zaznaczanie pierwszego planu". Precyzja żadna, jeszcze zmiękczyłem zaznaczenie.
ok, znalazłem tutka jak się posługiwać tym narzędziem :) jak ten niemiłosierny system kiedyś pozwoli to dam Ci plusa bo znów się czegoś nowego nauczyłem :) no i będę próbował :)
Pobawiłem się trochę RAW-em i tak mnie wyszło Załącznik 102300 Twoje Załącznik 102301
Nie wątpię, że można zrobić lepiej. Chodzi bardziej o pokazanie ile można z RAW-a jeszcze uzyskać w cieniach oraz kolorach. Trzeba też zachować umiar z obróbka (być może tu z lekka przegiąłem) aby wyglądało w miarę naturalnie. Przydatny tu jest dobry skalibrowany monitor.
tak :) trochę z kolorami przegiąłeś :) obawiam się że właścicielka by swojego konia nie poznała... ale jako przykład co można z RAWa zrobić jest idealny...
---------- Post dodany o 17:59 ---------- Poprzedni post był o 17:54 ----------
ps. działałeś globalnie na całym zdjęciu (w sensie krzywe, odszumianie etc) czy także lokalnie na fragmentach zdjęcie (czyli oddzielnie koń, oddzielnie tło) ?
W zasadzie to globalnie na całym zdjęciu. Tym razem konika nie zaznaczałem pędzlem w LR. Po wywołaniu w LR edytowałem je jeszcze w Photoshop Elements gdzie usunąłem zbędne mz. "kropki" na nogach konia i na niebie.
te kropki to pewnie muchy :) koszmarne istoty, zawsze się przed kamerę pchają...
Jesteś w lepszej sytuacji bo widziałeś zwierzaka na żywo i przy obróbce należałoby się starać zbliżyć do takiego koloru jaki był w rzeczywistości. Nie bez znaczenia też jest monitor. Możliwe, że widzisz inny kolor niż ja:)
Przyznaję, że nasycenie kolorów (traw np.) podniosłem dość znacznie bo tak mi się lepiej zdjęcie podobało:) To już indywidualna kwestia gustu. Zresztą nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem tego aby zdjęcie dokładnie odwzorowywało rzeczywistość:)
Az tak mocno to nie przegial.Popatrz jak ja poprzeginac se poprzeginalem.
To dopiero przegiecieZałącznik 102316Załącznik 102315Załącznik 102317Załącznik 102318Załącznik 102319Załącznik 102320
Każdy się Jankowym konikiem pobawił :D Ja też, ale nie będę wrzucał, bo już całe stado tu pędzi :D