Dzieki za wyjasnienie :) Juz niedlugo bedzie wiecej, czekaja w kolejce ;) Poczekam, moze ktos jeszcze skomentuje ostatnie... A potem wrzucam nastepne.
Pzdr
Wersja do druku
Dzieki za wyjasnienie :) Juz niedlugo bedzie wiecej, czekaja w kolejce ;) Poczekam, moze ktos jeszcze skomentuje ostatnie... A potem wrzucam nastepne.
Pzdr
no kolejne swietne zdjecie... git! :)
co do tytulu, to widze to troche inaczej... gosc z lewej nie wyglada mi na czlowieka biznesu, raczej nakreca kumpla by mu pozyczyl mu kase...
a w kwestii konstrastowego PSucia zdjec... dla mnie wlasnie taka obrobka idealnie pasuje do tematyki i charakteru zdjecia, nadaju mu zupelnie innego wyrazu
jak grzebalem w swoich starych zdjeciach to takie streephoto nieobrobione nie przyciagaly mojego wzroku, co innego jak przerobilem... zupelnie inna reakcja, nie tylko u mnie ale i znajomi wyczuli w nich cos wiecej niz zwykly pstryk ludkow na ulicy :)
pozdrawiam
Dzieki! :)
Mozliwe, ze go naciaga na kase. Ja teraz sobie pomyslalem, ze ten gosc z lewej to moglbybyc jakis czlowiek z show-biznesu, a ten drugi to biznesmen, ktory ma zamiar sponsorowac jakas nowa piosenkarke ;)
Z ta obrobka to moim zdaniem masz racje. Niektore zdjecia po prostu nie sa ciekawe w kolorze, ale maja cos, co uwidacznia sie w b&w. Inne z kolei w kolorze sa lepsze. Kilka zdjec wczesniejszych z ulicy zostawilem w kolorze, bo tak moim zdaniem wygladaly lepiej. Jednak streetphoto zazwyczaj dobrze wyglada w b&w. Chyba, ze to kolory graja ;)
Pzdr
Nastepne zdjecie z serii "Kontrasty". Ciekaw jestem, jak to oceniacie.
27. Kontrasty // "Mamo, czy mozemy juz isc?"
suchar,
Im większy kontrast wprowadza się przy pomocy obróbki na zdjęcie czarno-białe, tym bardziej wyżarte światła i czarne cienie, tym bardziej idziesz w kierunku grafiki. Grafika, to metafora, znak, symbol, kompozycja przede wszystkim.
Trudno w zdjęciach tego rodzaju (streetphoto) uzyskać takie efekty przez prostą obróbkę suwakami zdjęć, które z natury rzeczy (chwilowość fotografowanej sceny) są trudne do komponowania, czy jak to mówi sie powszechnie- do kadrowania. I to widać na szeregu kontrastowych zdjęć streetfotowców.
Chyba, że przyjmiemy ideologię lomo - tam wszystkie mozliwe dziwactwa są wręcz pożądane.
Pzdr, TJ
Tadeuszu, dziekuje bardzo za konstruktywna krytyke. Z natury zdjecia B&W lubia mocne kontrasty, bo nic poza kontrastem i linia nie maja. Gdy zaczalem uprawaic streetphot, zaczalem rowniez konwersje do B&W, bo wiele zdjec w tym trybie lepiej wyglada. Przy zabawach mieszaniem kanalow i poziomami, osiagnalem efekt zdjec tylko i wylacznie czarno-bialych. Bez zadnych szarosci. Byla to swoista zabawa przepaleniami i glebokimi czerniami, ktorych wedle slow Rafala mialem sie nie bac. Doszedlem do wniosku, ze efekt jest calkiem intersujacy. Niektore zdjecia tak obrobione (szczegolnei pierwsze dwa), wygladaly o wiele ciekawiej niz w kolorze. Wydawalo mi sie, ze z pozoru sredniego zdjecia mozna wyciagnac cos wiecej. By przekonac sie, czy mam racje, wrzucilem efekty mojej pracy i pomyslu tutaj, pod ocene. Ciesze sie, ze pojawiaja sie komentarze o tej serii, bo wlasnie o to mi chodzilo. Chcialem sie dowiedziec, co o czyms takim mysla inni. Niektorym sie bardzo podoba, innym nie. Rozumiem to i bardzo sie ciesze, gdy w komentarzu pojawia sie konstruktywna krytyka, dzieki ktorej bede mogl zrobic kolejny krok naprzod. Dziekuje bardzo, ze zechciales napisac, co myslisz o tego typu zdjeciach i mam nadzieje, ze bedziesz odwiedzal ten watek w przyszlosci :) Jeszcze takie jedno pytanie. Czy wolisz zdjecia w B&W, czy w kolorze?
Pzdr
Suchar,
Zadałes pytanie:
na które nie mogę odpowiedzieć, ponieważ zarówno w kolorze, jak i w cz-b można robić zdjęcia dobre.Cytat:
Jeszcze takie jedno pytanie. Czy wolisz zdjecia w B&W, czy w kolorze?
Akurat nie podobają mi się fotki cz-b te wyżej przedstawione, wg mnie przekontrastowane skrajnie, bez uzasadnienia związanego z kompozycją, tematyką, przekazem, itd. Prosze pamietać, że to jest tylko moje zdanie.
Pzdr, TJ
Dziekuje za komentarze. Na tym zakoncze serie "Kontrasty", moze jeszcze kiedys do tego wroce. Tymczasem kolejna fotka z ulicy, a zarazem kolejna para. Fotka obrobiona zdecydowanie tradycyjniej. Zapraszam do komentowania!
28. "Widzisz kochanie, takie Ci kupie na 40. rocznice naszego slubu (...wtedy beda na przecenie)"
Nikt nic nie pisze... Pewnie sie nie podoba, nie intersuje, ale chetnie bym to przeczytal, a nie musial sie domyslac... :( W Galerii tez prawie nikt nie ocenia serii "Kontrasty", mimo, ze w watku pare glosow zarowno za, ze sie bardzo podoba, jak i na nie. Szkoda :(
Pzdr
Suchar,
No, nie chcą ludzie pisac.
Na tej fotce podoba mi się ta mocna dwuskrzydłowa krata (mocna rzecz)i napis USLUG oraz spokojny namysł promieniujący od tej pary starszych ludzi.
Poza tym niemile widze przejarania.
Pzdr, TJ