MOOSE Dudki po prostu brak słów, rewelacja.
Wersja do druku
MOOSE Dudki po prostu brak słów, rewelacja.
moose - piękne ptaki, mam na nie ogromną chrapkę :)
Fajne fotki, ładne ptaki - nigdy ich nie udało mi się spotkać (oczywiście na wolności).
Koło mnie zagęszczenie jest spore i co roku jakby ich więcej. Niestety, nie dorwałem żadnej ciekawej dziupli. Za to w eternicie....mnogość. Co dzikie wysypisko śmieci to para w kupie eternitu. Na jednym nawet były dwie pary 10m jedna od drugiej.
Średnio 3 pary na wioskę.
Na pierwszym zdjęciu samiec wabiony z głośnika. Bez budy na tzw żywca. Reszta to przygniazdowe. Przy jednej parze posiedziałem tydzień - aż do wylotu młodych. Niestety ktoś mnie przy robocie wylukał i strasznie spłoszył samicę ( podjeżdżał samochodem pod samo gniazdo, stawiał budę 1.5m od eternitu na tzw doloty i samica nie mogła karmić młodych). Kiedy usiadłem w poniedziałek rano nie wiedziałem o co chodzi, okrutnie się bała obiektywu. Pomału przywykła ale młodych już po wylocie nie karmiła przy mnie tylko zabierała je w bezpieczne miejsce. Szkoda, bo foty mogły być wypasione.
gimnastyka po wylocie :-)
Piękne ptaki. Niestety nigdy nie spotkałem na wolności.
Piękna seria dudków : ) Gratuluję ujęć : ) Ładne światło (no może w 1. bym ciut ściemniła), ładne kadry i urocze ujęcia : ) Gratuluję fotek, jak i spotkania z tym cudnym ptakiem : )
Pozdrawiam : )
Seria taka sobie, średnia. Światło wchodziło dopiero po 6tej i bywało za ostre. To pliki tylko po przekonwertowaniu z RAWów bez obróbki.
Kilka możliwości fotografowania:
1) Słupki na łąkach (np. Zajki)- siedzące, karmiące się
2) Kałuże na groblach ( Zajki, Grądy Woniecko) - kąpiel, karmienie, kopulacja
3) Kąpieliska wśród łąk - podobnie jak kałuże tylko rybitw o wiele więcej, na pograniczu chaosu
4) gniazda - wysiadywanie, doloty, karmienie młodych, same młode. Gatunek mało stresujący się obiektywem, bardzo szybko powracający na gniazdo, porzucenia gniazda nigdy nie stwierdziłem.
Dziś załączniki do pkt 1).