Odp: M.ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm 1:4.0-5.6
Nt stabilizacji. Przy dłuższych czasach i przy korzystaniu ze statywu należy wyłączać. Z prostego powodu - mikroruchy statywu wzbudzają układy stabilizacji, które nie są tak "delikatne" i pojawiają się nieostrości spowodowane pracą układu.
Stabilizacja służy do zdjęć z ręki przy umiarkowanych czasach. Przy super szybkich (1/300s i wyżej) też już nic nie daje, bo nie dochodzi do rozmycia - szczególnie w m43 gdzie większość szkieł kończy się ~45mm (im dłuższe szkło tym ta granica jest wyżej).
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Widzicie to? Na pełnej dziurze wszystko pięknie, a wraz z przymykaniem przysłony robi się tragicznie. Zdjęcia na pewno nie są poruszone z mojej winy - to był środek słonecznego dnia, czasy rzędu 1/160 - 1/80 s, miałem dużo czasu, nie spieszyłem się. Obiektyw był podpięty do E-P3 z włączoną stabilizacją i to chyba z nią jest jakiś problem, no bo to niemożliwe, żeby to była wina obiektywu. Przejrzałem inne zdjęcia i wszystkie robione na 9 mm przy czasie dłuższym, niż 1/320 s są mydlane. A żeby było śmiesznie, to na dłuższych ogniskowych wszystko jest w porządku nawet przy 1/80 s. Szkoda, że nie przyszło mi do głowy, żeby wyłączyć stabilizację...
Spotkaliście się z czymś takim?
U mnie jest tak samo. Przy szerokim kącie np. 9mm (m.zuiko 9-18 ) i włączonej stabilizacji, czasach w okolicy 1/100-1/160 zdjęcia są mniej ostre niż przy wyłączonej.
Trzeba po prostu wyłączać stabilizację przy szerokim kącie i krótkich czasach. Inaczej efekt jest odwrotny.
Pozdrówka!
Jestem na etapie przymiarki do zakupu mZD 9-18. Przekopałem się przez 17 stron tego wątku i nie za dużo dowiedziałem się na temat tego szkła.
Mimo , że szkło jest na rynku ponad trzy lata ani optyczni ani fotopolis nie popełnili testu tego szkła. Trochę to zastanawiające. Z drugiej strony nadal trzyma cenę i to nawet w zakonie. Dlatego mam mieszane uczucia czy warto kupić. Może ktoś kto je ma i używa z OM-D podzieli sie spostrzeżeniami na jego temat . Z góry dziekuję
znajdziesz testy na photozone.de i dpreview.com
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Jestem na etapie przymiarki do zakupu mZD 9-18. Przekopałem się przez 17 stron tego wątku i nie za dużo dowiedziałem się na temat tego szkła.
Mimo , że szkło jest na rynku ponad trzy lata ani optyczni ani fotopolis nie popełnili testu tego szkła. Trochę to zastanawiające. Z drugiej strony nadal trzyma cenę i to nawet w zakonie. Dlatego mam mieszane uczucia czy warto kupić. Może ktoś kto je ma i używa z OM-D podzieli sie spostrzeżeniami na jego temat . Z góry dziekuję
Dla mnie to idealne szkło do podróżowania. Zajmuje mało miejsca, daje dla mnie świetną jakość. Do pomieszczeń dla mnie za ciemne i wtedy używam MZD 12mm f/2.0. Nie lubię używać lampy. Mam teraz też Panasonic 7-14 ale to bardzo wymagające szkło.
Tak na szybko parę zdjęć
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
To pierwsze szkło jakie sobie kilka lat temu sprawiłem w u4/3. Mam używam i nie oddam póki nie zarżnę :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Tu masz zdjęcia Romka1967:https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post846263 9-18@9
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi. To , że zdjecia jakie to szło daje są fajne to wiem. Mi chodzi raczej o ocene tego szkła pod kątem wykonania , jego zachowań z OM-D itp. Podobno jest bardzo plastikowe mimo metalowego bagnetu i ma dość duży luz elementu wysuwanego przy maksymalnej ogniskowej. Brak też możliwości mechanicznego ustawiania ostrości . Jest tylko elektroniczny - według mnie mniej precyzyjny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Brak też możliwości mechanicznego ustawiania ostrości . Jest tylko elektroniczny - według mnie mniej precyzyjny.
Ale tak to chyba wszystkie m4/3 mają, poza manualami w rodzaju Samyang. Poza tym przy tych ogniskowych i przesłonach GO i tak jest wielka więc obawy o precyzję są raczej na wyrost.
Wszystko na MFT ma tylko elektroniczny - poza 12-50 chyba.