Witajcie, mam to szkło - rysuje pięknie, ale chyba mam problem z celnością AF (przy czym nie jest to tendencja do ff ani bf) czy może miał ktoś takie zjawisko z e-1?
Wersja do druku
Witajcie, mam to szkło - rysuje pięknie, ale chyba mam problem z celnością AF (przy czym nie jest to tendencja do ff ani bf) czy może miał ktoś takie zjawisko z e-1?
tak miałem to szkło i na niektórych body nie było problemu a na niektórych był, nie wiem do dzisiaj od czego to zależało
Witam serdecznie.
U mnie z E-3 ogólnie jest mniej trafne i wolniejsze niż 14-54 ale w normie.
Problem wynika raczej z bardzo malej GO na otwartej przysłonie. Nawet minimalny ruch aparatem miedzy potwierdzeniem ostrości a wciśnięciem spustu migawki, powoduje wyjście poza zakres.
Pozdrawiam.
Nie miałem 25ki, ale pożyczałem czasami od andytown i o ile u niego szkło pracowało genialnie to z moim e-3 kiepsko, zwykle objawiało się tym, że body potwierdzało ostrość, a ostrość była w kosmos, tj. nic nie było ostre jakby był FF lub BF tak na kilka cm, ale trudno określić w którą stronę. Czasami miałem też tak, że 2 robione zdjęcia jedno na zastanym, a drugie z lampą były odpowiednio nieostre i ostre. Poza tym, że spitoliłem przez to trochę zdjęć to żadnego rozwiązania nie znalazłem i nic nigdy nie pomogło. Że szkło nie było moje, więc przestałem je pożyczać :( Co ciekawe z żadnym zuiko nigdy moje body problemów nie miało, ani z sigmą 50 1.4
A mi się wydaje, że to zasługa dużego pola AF w e-1 i małej GO dla tego obiektywu.
orientuje sie ktos po ile chodza uzywki w dobrym stanie ?
sprawdź PW
czy ktoś próbował takiej Łajki używać z jakimś mikrobody?