:lol: :wink:
Wersja do druku
Panowie Olytalibowie,
Co powiecie na połączenie dwóch EX-25 na raz ? Czy automatyka (nie chodzi mi o AF tylko o przysłonę) będzie nadal przenoszona ?
Nic nie powiecie ?
Instrukcja do ex-25 mówi, że nie da się połączyć dwóch pierścieni. Znaczy się moze i fizycznie sie da, ale całość nie będzie działać. Tak samo nie można podłączyć ex25 z ec14 czy ec20. Chyba że zaingeruje się w styki i jakoś poprzełącza wewnątrz kabelki, widzialem nawet gdzieś w necie instrukcję jak to zrobić, o ile sie ktos oczywiscie odważy.
A jeszcze tak przy okazji - czy jest sens / czy będą jakieś wymierne efekty użycia ex-25 z sigmą 105mm ?
Używam od kilku tygodni EC-14:roll: Łącze go z 50-200 oraz czasem z 50 :)
Wiem,że teoretycznie pogorszenie jakości fotografii ma miejsce:evil:W praktyce robiąc fotki przy zastosowaniu 50 nie widać spadku rozdzielczości fotki są ostre rozdzielczość jak na moje oko jest ok.
Inaczej sprawy się mają z 50-200 fotki nie wyglądają zbyt dobrze, widoczny jest spadek rozdzielczości szczególnie na pełnej dziurze :evil: Robiąc samym obiektywem efekty są znacznie lepsze :cry:
Czy ktoś może to potwierdzić czy to moja wina i potrzebuję odpoczynku od fotografii :oops:
Zaznaczam,że nie robiłem szczegółowych testów to tylko moja subiektywna ocena zrobionych zdjęć :cry:
Pozdrawiam !!
Peter
Też to zauważyłem, ale to raczej moja wina, że przy dłuższych czasach nie mogę utrzymać. Ze statywu jest ostro. Tak więc przy gorszych warunkach świetlnych konwerter ściągam.