Dawaj przykładowe foty tutaj. Opisz jakimi obiektywami zrobione.
Wersja do druku
Dawaj przykładowe foty tutaj. Opisz jakimi obiektywami zrobione.
ok trochę mi zeszło ale w końcu zrobiłem. chciałem, żeby miało jakoś ręce i nogi to. znalazłem trochę zdjęć robionych moimi mr2 [jupiter, helios, tair]. ponieważ finalne fotki mają 100-300kb to tutaj wrzuciłem miniaturki prowadzące do większych fot. każda miniaturka prowadzi do pliku o wymiarach 900x975px gdzie znajduje się pomniejszona do 900x625px fotka + 2-3 cropy o wymiarach 300x300px. zdjęcia były wyciągane z rawa w c1pro, wyostrzanie ustawione na 0. poprawiałem ekspozycję/balans bieli/kolory. efekty poniżej (większość zdjęć robiona na pełnej dziurze dla danego obiektywu):
== Helios 58mm f2 ==
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
== Jupiter 37A MC 135mm f3.5 ==
08.
09.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
== Tair 3S 300mm f4.5 ==
16.
17.
18.
19.
20.
== Helios 58mm f2 makro ==
21.
22.
pozdrawiam :p
dog_master, kurcze, ale to cacko rozmywa tlo... I jaka mala GO mozna tym uzyskac... Cud miod :) Alez to kusi ;)
olifant, dzieki za sample. Dobra robota, troche sie przy tym napracowales. Teraz widac, co dane szkielko potrafi. Wielkie dzieki, to zapewne pomoze w wyborze kazdemu :)
Pzdr
Hehe dla takiej GO zdecydowałam, że kupię coś stałego i jasnego właśnie :P Niee wiem, pewnie ZD50 lub S 30 :P Kusiło, kusiło i skusiło w końcu ;)
M42 jest fajne, ale do zabawy tylko... Wycieczki, reporterka - brak AF przeszkadza...
Ale taki bokeh i GO... W portrecie brak AF nie bedzie przeszkadzal, czy w jakis innych bardziej statycznych fotkach, gdzie jest czas. Przeciez nawet jak pojsc w gory i jest ladny widoczek, to mozna sobie spokojnie wyostrzyc. Kiedys tylko MF byl ;)
Poza tym, zabawa z takim szklem jak ten Pentacolar zapewne wielce przyjemna jest :) Ide pobuszowac na alledrogo ;)
Pzdr
własnie o to chodziło żeby poprzeć te szkła samplami - dzięki autorom :]
najbardziej mi sie podobaja fotki z == Helios 58mm f2 == :] fajne rysuje moim zdaniem (kolorki i ostrość na przyzwoitym poziomie) - czy to sa orginały (ew. co było zmieniane w tych fotkach ?? ) dzieki za info i proponuje jak ktoś ma dalej wrzucać fotki z tych obiektywów - bo bardzo pomgają.
wiecej przykładów jesli można prosić Panowie i Panie !!!
tak jak napisałem - przy konwersji z rawa poprawiałem balans bieli, kolory i ekspozycję. z takiego materiału są cropy. pomniejszone pełne klatki są podostrzone bo mydło po zmniejszeniu było
moja wina z rozpędu poleciałem.Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Wygrzebałem Jupitera 85mm 55mm i 35mm na m39.... od feda. :D
chcę kupić sobie przejściówkę na m42 i redukcję m42/m39. tak się zastanawiam czy kupić tą z blokadą bolca przysłony czy nie?? bo jupitery chyba tego nie mają