Mi wystarczy jeszcze niższy statyw, bo jestem od Was o 10 cm niższy. Szukam czegoś za 3 stówki, co nie będzie zbyt ciężkie, a w miarę stabilne. Cudów za tą cenę nie oczekuję.
Wersja do druku
Mi wystarczy jeszcze niższy statyw, bo jestem od Was o 10 cm niższy. Szukam czegoś za 3 stówki, co nie będzie zbyt ciężkie, a w miarę stabilne. Cudów za tą cenę nie oczekuję.
Ja mam 186cm na bosaka i Sherpę 600R.
Jakoś mi wystarcza :mrgreen:
Kiedys miałem frotkę 055 z głowicą 486. To było dopiero bydlę do dźwigania :/
No coż, młodszy byłem ;)
I jeszcze jedno.
Czy macie namiar na jakiś sklep z pokrowcami na statywy??
http://www.fotorimex.pl/products.php...na_statywy.htmCytat:
Zamieszczone przez lucas_g
http://www.drong.abc24.pl/default.asp?kat=29478
http://www.intersam.pl/index.php?cat...bf57ad6a0355ed
i pewnie jeszcze z setka innych...
Dzięki
Ja mam pytanie o szybkozłączki (tak to się zwie? wiadomo o co chodzi). W E-510 gwint jest dziwnie z tyłu aparatu i chyba wszystkie złączki z poważniejszych statywów będą dużo wystawać. Spotkaliście jakiś model, którego złączka ładnie pasuje? Zależy mi na możliwości szybkiego zdjęcia i zamocowania aparatu na statywie, a wersje statyw+głowica mi tego komfortu nie dają. Czy się mylę?
Jak pisalem powyżej, używam Sherpy 600R.
Głowica wyposażona jest w szybkozłączkę i to, że troche ona wystaje poza obrys aparatu w niczym nie przeszkadza.
Określ twój preferowany przedział ciężkości statywu. Z doświadczenia wiem, ze statyw ok. 2 - 2.5 kg podczas całego dnia wędrowania potrafi dać się we znaki. Być może gdyby był lepiej mocowany, to bym go mniej czuł, ale rozważam teraz zakup jakiegoś niskiego (1m - 1.20m), lekkiego (do 1kg) statywu. I co ważne, jak najmniejszego po złożeniu (30 - 40 cm). Nie są to kryteria statywu doskonałego, lecz kompromis w całodziennym dźwiganiu żelastwa, którego użyje się i tak 4 - 6 razy.Cytat:
Zamieszczone przez lucas_g
A co do statywów i podróbek Manfrotto. Nikt nie wspomniał o doskonałych podróbkach firmy Fangier. Właśnie taki statywik mam (model wt-660a), jest ciężki (2.5kg), jest stabilny, ma piankę w miejscach uchwytu do przenoszenia, ma poziomicę, ma metalowe a nie plastikowe zaciski blokujące elementy nóżek.
Jedyne do czego można się przyczepić, a właściwie trzeba, to jakaś popie... głupio pomyślana głowica, gdzie regulacja rączką góra-dół powoduje obracanie aparatu lewo-prawo (wg. punktu środka obiektwu). No fatalnie to pomyślane (trzeba stopkę montować w aparacie w poprzek, wtedy regulacja góra dół to regulacja kątu nachylenia obiektywu). Na szczęście głowicę można wymienić.
SLIK PRO 340DX
Wysokość: 116 cm
Maksymalna wysokość z wysuniętą kolumną: 147 cm
Minimalna wysokość robocza: 46 cm
Długość po złożeniu: 49 cm
Udźwig: 3 kg
Liczba sekcji: 4
Waga: 1,58 kg
Cena:299
Salvadhor, szukam mniej więcej czegoś takiego jak Ty czyli waga to raczej priorytet. Powyższy SLIK wydaje mi się póki co godny zainteresowania ze względu na wagę i długość po złożeniu.
Jeśli masz namiar na coś godnego polecenia to daj znać.
Pozdrawiam
:)
Co o tym myślicie? Może ktoś takowy posiada? Czy do macro może się przydać?
MINI STATYW