ColorChecker typu X-rite by się przydał bo kamera nie zawsze rejestruje poprawne kolory a reszta na oko. Dodatkowo historiogram b. ułatwia poprawne naświetlenie ekspozycji.
Ciekaw jestem czy jest jakiś tani zamiennik tego X-rite działający pod LR?
Wersja do druku
W RAW i LR mozna sporo zrobić ale tu zależy mi na JPEG z puchy.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy istnieje możliwość strzelania samych RAW na trybach preselekcji bo mam nieaktywny sam RAW tylko RAW + JPEG sam RAW mam aktywny tylko na Auto.
Oczywiście, że istnieje. Musisz mieć teraz włączony jakiś program, który oddziaływuje tylko na JPEG-i. Może telekonwerter cyfrowy, może coś innego? Przez to nie możesz włączyć samego RAW-a.
Dziękuje za podpowiedz problem rozwiązany okazało sie ze był to profil obrazu vivid zmieniłem na własne i juz działa.
Witam. Ja jeszcze mam pytanie odnośnie pomiaru światła. Używam trybu matrycowego, ale mam pewne obawy. Zaraz wyjaśnię o co chodzi. Wiem, że gdy zrobię Rawa bez żadnej korekty eksp. i wywołuje go potem w jakimś programie to mogę bez większej utraty jakości obrazu eksp zwiększyć o mniej więcej -+ 2. Wiadomo zależne jest to też od iso. Teraz pytanie czy jeśli robię zdjęcie i podczas wykonywania go w aparacie ustawie ekspozycję powiedMy na -2, czy to ma wpływ na jakość obrazu tak jak przy zrobionym już zdjęciu? Czy takie zdjęcie potem mogę poddać dalszej obróbce bez obawy o utratę jakości? Wydaje mi się, że nie, ale poprawcie mnie jeśli się mylę i przepraszam, jeśli już o tym było. Nie znalazłem.
Nie widzę różnicy pomiędzy pierwszym, a drugim przypadkiem co opisałeś. Oczywiscie dobrze by było aby iso było możliwie niskie wówczas przy korekcie ekspozycji ustawionej na -2EV i późniejszym wyciąganiu cieni będzie bez większej utraty jakości.
Tak nawiasem mówiąc przy pomiarze matrycowym bez zastosowanej korekcji ekspozycji (gdy scena nie jest zbyt kontrastowa korekta w zasadzie zbędna) nie powinno być takiej potrzeby aby poprawiać później w programie w zakresie +/-2EV.
jak już było wspomniane korekta ekspozycji nie oddziałuje na sam plik tylko na parametry ekspozycji - czas/przysłona/dobór czułości w trybie AutoISO.
Jeżeli pomiar matrycowy ustawił Ci dane parametry do zdjęcia a Ty podczas jego wywoływania musisz podnieść ekspozycje o 2EV to jeżeli w momencie robienia zdjęcia wprowadzisz korektę -2EV, to potem będziesz musiał podnieść ekspozycję o 4EV - a to już dość dużo jak na matrycę 4/3.
Rozumiem. Dzięki za odpowiedź:-)