Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Chodzi mi o to, że nie oceniam, które szkło jest bardziej przydatne, lepsze itp., ale ciemniejsze szkła są zawsze dużo tańsze. Podobnie szkła o równej jasności, ale kryjące mniejsza matrycę. Dlatego nie ma sensu porównywanie ceny 12-35/2,8 do ceny 24-70/2,8.
12-35 tani nie będzie, bo pewnie będzie mniejszy od dowolnego FF 24-70 f/2.8. Dobre 24-70 tanie nie są.
Jak dla mnie GO będzie wystarczająco mała, zresztą w większości wypadków i tak będzie zbyt mała i trzeba będzie przymykać przy krajobrazach, a do tego taki obiektyw by mi się bardzo przydał.
Poza tym, nie pamiętam obiektywu Panasonica, który byłby nieużywalny na pełnej dziurze i tutaj też pewnie będzie użyteczny w całym zakresie przysłon. Nawet kit 14-45 jest używalny na pełnej dziurze. Naleśniki też.
Więc na cenę poniżej 4K w Polsce bym nie liczył.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Dlatego nie ma sensu porównywanie ceny 12-35/2,8 do ceny 24-70/2,8.
Dlatego oprócz liter, na końcu...
Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy;
obstawiam $1300 max ($1000 taniej od fulfrejma :wink:)
---------- Post dodany o 09:43 ---------- Poprzedni post był o 09:39 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
12-35 tani nie będzie, na cenę poniżej 4K w Polsce bym nie liczył.
+1; ~5500 zł.
BTW. Na panas.pl 7-14 kosztuje... 5800 zł.
Sam mam G-1 i cenię sobie ten aparacik, ale powiedzmy sobie szczerze - wszystkie aktualne modele Panasa to przy aparatach w rodzaju K-5, 7D czy D7000(żeby nie sięgać do absurdalnych porównań z FF) to zabawki. Fajne zabawki, ale zabawki. Z tego względu twierdzenie, że zoom powyżej 4000 tys. do systemu Panasa to coś normalnego jest dla mnie jakąś przedziwną odmianą syndromu sztokholmskiego. Skoro do wyraźnie lepszych aparatów można kupić zooma ze stałym światłem 2,8 w cenie do 4000 zł.(a często dużo niższej) to oznacza, że ludziom z Panasa(o ile plotki o cenach się potwierdzą) najzwyczajniej w świecie odp...ło. Zoom ze światłem 2,8 to nie jest żadne pro tylko lepszy obiektyw amatorski. O ile kupowanie drogich obiektywów do systemów C czy N ma sens, o tyle kupowanie takich szkieł do Panasa jest - delikatnie mówiąc - ryzykowne, o czym najlepiej świadczy syndrom dużego 4/3. Ja tam używam wyłącznie kita, więc nie mam szczególnego problemu. Nie wydałem większej kasy na ten system, więc w razie czego wystarczy go wymienić wraz z nowym aparatem.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
O ile kupowanie drogich obiektywów do systemów C czy N ma sens, o tyle kupowanie takich szkieł do Panasa jest - delikatnie mówiąc - ryzykowne,
Powiedz to mojemu koledze (2xGH2), który zakochał się w AF Panasa i błaga mnie co chwilę o użyczanie 12/2.0. Na ofertę 12/T1.6 zareagował, że ma to.... bo f/2.0 daje mu tyle GO ile potrzebuje a przełącznik na MF w tym szkle zawsze wywołuje banana na jego twarzy.
A poza tym: mikro nie powstało z myślą o Polsce ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Sam mam G-1 i cenię sobie ten aparacik, ale powiedzmy sobie szczerze - wszystkie aktualne modele Panasa to przy aparatach w rodzaju K-5, 7D czy D7000(żeby nie sięgać do absurdalnych porównań z FF) to zabawki.
Jak się jest dzieckiem, to się wszędzie widzi zabawki. Śmieszne to Twoje określenie, widać, że o pracy zarobkowej wiesz niewiele albo nic. Napiszę Ci tylko tyle, że bardzo chętnie powitam jasny, dobry zoom, bo będę mógł raz na zawsze pożegnać lustro z bardzo niewygodnym sposobem pracy w studio. Epl1 z jakimś 14-54 dość, że będzie lżejsze, to jeszcze znacznie wygodniejsze. I trochę dałem się zwieźć ''jeszcze dwa miesiące'', bo już dawno powinienem kupić tę 14-54 albo niestety znacznie cięższy 12-60. Przy zdjęciach, które robię, af nie używa się (jest wręcz szkodliwy). No ale ja tam tylko pstrykam katalogi na zachodnie rynki, to się nie znam :)
Przecież te zoomy będą najdroższe - bez względu na to czy będą sprzedawane w Polsce czy nie. "Miłość do AF" oraz trójkąciki w rodzaju fotograf+2xGH2 to jest właśnie to co nazywam syndromem sztokholmskim :wink:, jak kogoś Panas weźmie w jasyr - to ma problem...
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
...twierdzenie, że zoom powyżej 4000 tys. Do systemu panasa to coś normalnego jest dla mnie jakąś przedziwną odmianą syndromu sztokholmskiego.
LOL
Ciekawe spostrzeżenie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
fotograf+2xGH2
Nie fotograf.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Przecież te zoomy będą najdroższe - bez względu na to czy będą sprzedawane w Polsce czy nie.
To się ich nie kupi. 14-54 znajdziesz za niewiele ponad tysiąc złotych.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
"Miłość do AF" oraz trójkąciki w rodzaju fotograf+2xGH2 to jest właśnie to co nazywam syndromem sztokholmskim :wink:, jak kogoś Panas weźmie w jasyr - to ma problem...
Miłość to można mieć do kobiety. Niektórzy jednak mają do kotów albo... właśnie, aparatów.