Jasna dolina :)
2848. Załącznik 224046
Wersja do druku
Jasna dolina :)
2848. Załącznik 224046
O wodosoadach potoku Wołosiec można poczytać tu: http://www.beskid-niski-pogorze.pl/g...k_wolosiec.php
Leszczyny.
2849. Załącznik 224272
Ostrość uciekła na ostatnim zdjęciu, szkoda.
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że Beskid niski wynagrodzi tą tułaczkę przez całą Polskę... Tylko ta odległość odstrasza mnie od odwiedzania tamtych rejonów... Może czas zacinać zęby...
Cmentarz wojenny z I W. Ś. Nr 66 Małastów.
Zrobiłem babola i najpierw napisałem że Ropica. I faktycznie granica między gminami jest na potoku i cmentarzyk jest po stronie Ropicy Górnej. No, ale przypisany jest do Małastowa.
2850. Załącznik 224383
Dom Zły -->> https://www.filmweb.pl/film/Dom+z%C5%82y-2009-470384
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dom_z%C5%82y
Oryginał :)
2851. Załącznik 224399
Dobrze, że są takie chałupy i w dodatku zadbane.
Ferdel
2852. Załącznik 225144
Co za przypadki u Was tam rosną, ja tu na nic dziwnego jeszcze nie natknąłem się.
Klasyka BN - Łosie.
2853. Załącznik 225154
Klasyka powiadasz... :)
Fajna fajna klasyka :)
Trafiła mi się pajęczynka :)
2854. Załącznik 225834
Krzyżak coś brał, bo mu pajęczynka jajowato wyszła. :shock: :mrgreen:
To się napracował pajączek :-)
Gładyszów-Wirchne
2855. Załącznik 225848
Ta sama wieś.
2856. Załącznik 225873
Chałupka niczym ze skansenu. Pajęczynka ekstra.
Na granicy Siar i Owczar
2858. Załącznik 225917
Do Gładyszowa na grzyby, a do Siar i Owczar na pstrąga potokowego. :wink:
Czerpie z natury ile wlezie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Wakacje z Blondynką :mrgreen:
2859. Załącznik 225950
To ona też pstrągi dla Ciebie tropi ??? :shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Obecnie trochę wyschnięty strumyczek. Patrząc na kamienie na brzegu czasem to potrafi być mocno rwąca rzeczka.
Jedna z piękniejszych dolin BN - dolina Nieznajowej. Ten strumyk to rzeka Wisłok. Do źródeł dwa kroki. Ale na wiosnę potrafi być szeroka jak Wisła w Krakowie.
Ps. ten domek jakieś bandziory spaliły.
2860. Załącznik 225951
Tak blisko, a tak daleko...
Nieraz pokazywałem nekropolie z czasów I Wojny Światowej - są ich dziesiątki, pozostałość po Wielkiej Bitwie pod Gorlicami.
Już kiedyś o tym wspominałem, ale dla nowych użytkowników forum przypomnę, że Gorlice to jedno z niewielu mist w Polsce, które nie ma wcale zabytków. Ot m.in. sąsiednie Jasło - całkowicie zniszczone podczas II Wojny Światowej. Gorlice totalnie zniszczono w czasie I W.Ś. właśnie podczas bitwy pod Gorlicami. Miasto kilkakrotnie przechodziło w rąk rosyjskich w ręce armii Austro-Węgierskiej i odwrotnie.
Dlaczego blisko ? Bo do Kobylanki jest tylko 7 km. i od "wieków" wiedziałem, że jest tam ten cmentarzyk. Dlaczego daleko ? Bo dopiero na emeryturze ruszyłem dupsko :oops:
Cmentarz został zaprojektowany przez Hansa Mayra. Na planie prostokąta znajdują się cztery zbiorowe mogiły przed XIX wieczną wysoką kaplicą zbudowaną z cegły. Jest tu pochowanych 22 żołnierzy niemieckich.
2861. Załącznik 225998
2862. Załącznik 225996
2863. Załącznik 225997
2864. Załącznik 225999
Ciekawa nekropolia. Patrząc na wysychający niemal Wisłok trudno uwierzyć, że to ta sama rzeka w bliskiej okolicy Jasła a jeszcze bliżej Jasienicy.
Dokładnie tak. Gorlice zostały zniszczone przez artylerię niemiecką stacjonującą na wzgórzach "Pustki" w okolicy miejscowości Łużna.
Sztab koalicji chciał wykurzyć Rosjan, którzy zajęli miasto. Operacja się powiodła, ale z miasta nic nie zostało.
...
Jak otworzą pawilon historii miasta Gorlice, to postaram się pokazać kilka zdjęć jak wtedy miasto wyglądało. Pawilon niestety z powodu Covida jest zamknięty.
W Gorlicach konserwator zabytków nie ma nic do roboty.:cry: