A może trzeba by inaczej skadrować, nieostry sam przód i tył ale zbyt wiele ostrości w środku. Autor użył przysłony 2,8 a miał także zapewne dostępne 1,7? moze inne szkło. Może intensywniejsza obróbka....
Wersja do druku
apezecie, nie wiem jaki kadr masz na myśli, ale jeśli chodzi o wartość f - myślę, że przy tej odległości - to bez znaczenia, a to do czego się odnosisz - GO - to efekt filtra diorama/makieta, który właśnie tak działa, oszukując - niby tilt&shift, a tymczasem rozmycie software'owe jedynie...
pozdrawiam,
Zazdroszczę takiego odbioru. Do mnie jakoś nie bardzo to trafia. To tak trochę w stylu co autor wiersza chciał wyrazić a czasem po prostu tylko rym mu spasował. Twoja interpretacja jest ciekawa ale mam świadomość, że artystycznego odbioru foto trzeba się uczyć. Tak właśnie powinno być - zdjęcie super bo...... Wtedy tacy laicy jak ja mogą się czegoś nauczyć. :)
Pewnie tak jest jak piszecie. Obaj. Dla mnie ten efekt jest nieco słaby, podział kadru zbyt formalny, głowny punkt obrazu nazbyt centralny. W sumie moje, zaznaczam moje odczucie po obejrzeniu - słabe.
Ze wszystkich filtrów od Olka których używałem przypadła mi do gustu tylko dramatyczna tonacja.
Łoo matko, człowiek śpi, a tu goście ;)
Kadrowałem w taki, a nie inny sposób umyslnie - mam na myśli pionową alejkę przecinającą zdjęcie dokładnie na pół w pionie. Oryginalnie kadr również alejkę z rowerami miał dokładnie na środku - filtr diorama nie pozwala na ustawienie strefy ostrości gdzie indziej niż w połowie wysokości. Żeby jednak podbyć się zbytniej symetrii dół ciachnąłem.
Odnośnie dramatycznej tonacji to moja obróbka w tym zdjęciu to tak mniej więcej podwójnie zastosowana dramatyczna tonacja, jesli chodzi o agresywność, zwłaszcza kontrast.
Tak - na Sawę możesz zawsze liczyć jeśli chodzi o uzasadnienie. Oczywiście nie twierdzę, że to świetne zdjęcie. Bardziej zabawa, mając w pamięci TO zdjęcie. Wiem, że efekt uzyskany zupełnie inaczej i duuuuużo lepszy niż mój, ale co tam :)
A co, taki comming out - też robię jpg i to przerobione przez aparat. Kto nie robi, niech pierwszy rzuci... ;)
Całkowicie zgadzam się odnośnie chmury. Była sama w sobie dostatecznie ciemna by ją dodatkowo przyciemniać i winietą jeszcze potraktować.
Kadrowania będę bronił - dzięki Sawa za wsparcie. Filtr "śmieszny".
Dzięki za odwiedziny i sorry, że podczas Waszej rozmowy... spałem :oops:
Wybrałem się po raz kolejny na spacer do stacji Radegast. Mam trzy kadry - żaden w wersji ART wszystko jak Pan Bóg przykazał z RAW wołane ;)
447-449
Załącznik 172819
Załącznik 172820
Załącznik 172821
Podoba mi się ta trójka zdjęć. Kadry i obróbka świetne jak dla mnie.
Podoba mi sie cala wrzuta ze stacji Radegast.