Wypatrywanie
Załącznik 122581
Wersja do druku
Wypatrywanie
Załącznik 122581
Jeżeli chodzi o podstawowe gatunki to oczywiście z głowy, dzięcioł zielony, zielonosiwy, czarny, duży, średni i dzięciołek to chyba takie podstawowe i częściej spotykane gatunki.
Koło domu gniazduje dzięcioł zielonosiwy i przy okazji poznawania tego gatunku automatycznie poznaję podobne, by umieć wyłapywać różnice w ich wyglądzie. Dzięcioł zielony i zielonosiwy są do siebie podobne i właśnie ta czerwona czapeczka jest cechą podstawową, by je rozróżnić.
Ornitologią interesuję się od dziecka, od kilku lat bardziej poważnie, atlas ptaków to pewnego rodzaju "biblia" trzeba go mieć przy sobie zawsze, podobnie z dzwiękami do wabienia poszczególnych gatunków.
Od pewnego czasu z Krzysztofem (kris70) prowadzimy liczenia ptaków w kilku miejscach woj. śląskiego do różnych opracowań naukowych. Dzięki temu poznajemy wiele gatunków, obserwując je na żywo.
Do tej pory miałem przyjemność obserwacji około 180 gatunków, każdy trzeba w jakimś stopniu poznać, więc cały czas trzeba się uczyć rozpoznawania z wyglądu i z odgłosów.
Pozdrawiam
Niezły ze mnie czubek
Załącznik 122700
Dzisiejsze pstryki przy pochmurnej pogodzie.
Załącznik 122756
Załącznik 122757
Załącznik 122758
Fajne zdjęcia :grin:
Na pierwszym dziób tak się zlał ze skrzydłem, że ptak wygląda jakby miał głowę jakiegoś gada
Na drugim ptak ma mocno zdziwioną minę podkreśloną wytrzeszczonym białym okiem
Na trzecim środkowy ptak wygłasza swoje credo, które prawy wysłuchuje z uwagą, a lewy totalnie zlewa
No dobra już nie piszę dalej tylko idę dalej popijać :mrgreen:
Proszę o trochę krytyki
ładne piękne i wogóle :) dzięcioły podeszły mi najbardziej a to dlatego że kiedyś czaiłem się na nie ale nie dałem rady sensownego pstryka zrobić. Ola_Olga też super wrzutka :) Ja dorzuce dziś Czaple :)
Najbardziej podobają mi się Łyski krakusika i czaple Ronina. Pozdro