Dobrze wiedzieć, że gdzieś w Polsce jednak śnieg leży. Dziękuję za przypomnienie jak wspaniale może wyglądać zima...
Wersja do druku
Dobrze wiedzieć, że gdzieś w Polsce jednak śnieg leży. Dziękuję za przypomnienie jak wspaniale może wyglądać zima...
Po ostatnich wichurach śnieg zniknął jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Aby go znaleźć trzeba się troszkę wysoko wdrapać.
Cmentarz wojenny z I WŚ na szczycie Magury Małastowskiej. Liczyłem na złotą godzinę i teoretycznie zdążyłem, tyle że chmurka wyszła i słoneczko mi zasłoniła. trudno się mówi.
... śniegu ok. pół metra.
2816. Załącznik 219093
Przełęcz Małastowska.
2817. Załącznik 219143
Nasz wytrwały piewca Beskidu Niskiego, nawet głęboki śnieg nie straszny :grin:
Bardzo mi się podobają kościółki w zimowej aurze :) ładnie, czysto i przejrzyście.
Już coraz go mniej, i jest coraz wyżej.
Schronisko na Małastowskiej - w remoncie. Ciemno, zimno, ponuro. Czy coś z niego będzie ?? Już któryś rok z kolei remontują
2818. Załącznik 219144
Szczyt Małastowskiej.
2819. Załącznik 219145
U mnie już go nie ma na dole, w górach jeszcze trochę widać między drzewami....
W ramach akcji "Globalne Ocieplenie" państwa muszą płacić za emisje CO2, a gminy, które jeszcze maja śnieg w zimie, będą płacić kary za nadmiar śniegu i wkurzanie innych - tych co go nie mają!:wink:
Wspomnienie lata...
2820. Załącznik 219237
Tęsknisz do lata jak widzę, ja też :-)
Rolosy to przeważnie na nizinach, gdzie opłaca się używać duże maszyny. Na szczęście w górkach pola małe i trudno dostępne dla tych potworów. I dzięki temu mamy piękne widoczki :).
Owczary.
2821. Załącznik 219376
wsi spokojna wsi szczęśliwa - podobają mi się te sielskie klimaty - aż mi się wakacje na wsi przypominają za dzieciaka :)
fajne te Owczary - zresztą tak samo jak zimowe cmentarze :)
choć mam tak blisko to prawie nie znam Beskidu Niskiego :(
a słyszałam że gdzieś tam jest takie miejsce gdzie nie zostało nic poza samymi drzwiami które stoją w polu (?)
kojarzysz to miejsce ?
Czertyżne, Bieliczna, Regietów Wyżny, Blechnarka, Czarne, Radocyna, Lipna... można by tak wymieniać. Że wieś poznasz na wiosnę po kwitnących drzewach owocowych, czasem samotny krzyż, czasem ruiny cerkwi
-->> @gulasz - Świerzowa Ruska
2822. Załącznik 219464
Ja zawsze mówię - przyjedź, połazimy. Oooo widzisz, cała jesień nasza - emerytura, kupa wolnego czasu :mrgreen:
Bodziu Twój Beskid Niski jest piękny. I czy będzie tam zlot czy też nie ja tam napewno zawitam ... z żoną! Może jeszcze tego roku.:wink:
@Bodzip - Pięknie przedstawiasz ten malowniczy zakątek Polski.
Cieszy mnie to bardzo :grin:
...
I jeszcze drzwi dla Uli @gulasz (a) :)
Lipna
2823. Załącznik 219472
Czarne
2824. Załącznik 219473
Drzwi symboliczne - to taki wyraz artystyczny zmuszający do zadumy nad pacyfikacją wsi Łemkowskich w 1947 r. Możesz je otworzyć, przejść na drugą stronę - usłyszysz pianie koguta, kowala w kuźni, zobaczysz stojącą cichą cerkiew i żyda idącego wolnym krokiem do swojego sklepiku.
Te drzwi zmuszają do myślenia o tym co się z nami stało, dlaczego potrafiliśmy niszczyć a nie budować.
Aby odczuć ten klimat, trzeba tu być. Więc na jesieni mam czas i możemy połazić :)
Edit:
Warto poczytać :)
http://www.okiemmiszy.pl/2016/10/nie...ies-lemkowska/
https://gorydlaciebie.pl/wyprawy/sla...kidzie-niskim/
Aaaaa System jest gUpi i nie pozwala
Dziekuje za ostatni post !!!!
bardzo chętnie - póki co tylko 12.09 nie mogę ;)Cytat:
Zamieszczone przez Bodzip
Za" smarkacza" będąc w Bieszczadach widziałem pozostałości po paru spacyfikowanych wioskach. . Jakieś ruiny chałup, resztki płotów . Wiele lat później już nie było po nich śladu....
Wspomnienie lata, Owczary, Lipna... tu zawsze z wielką przyjemnością zaglądam :)
Została tylko ziemianka.
Świerzowa Ruska.
2825. Załącznik 219845
Opowiadasz ... wyraźnie widać, że to była piwniczka na "napoje" :mrgreen:
Trochę zimowo... styczeń 2013.
Zdynia, a właściwie to tak w połowie między Zdynią a Konieczną. Strasznie piździło :roll:
Załącznik 219871
Piękny zimowy widok, którego już dawno nie widziałem. Patrząc na oszronione drzewa w tle to faktycznie musiało nieźle piździć :D
To może teraz letnie :)
...wsi spokojna, wsi wesoła... :mrgreen:
2827. Załącznik 219894
Chałupa piękna i żuraw...
Świetne zdjęcie.
Blechnarka
2828. Załącznik 219951
Piękna wiosna w Tym Beskidzie.... dzisiaj....
Zdynia.
2829. Załącznik 219994