Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
i pomyśleć że kiedyś w zenicie człowiek miał do dyspozycji max (a właściwie min) 1/500. Do tego w moim egzemplarzu i tak był to czas nieużywalny, bo jakiś sowiecki robotnik, zajęty walką klasową a nie produkcją, tak zmontował mechanizm naciągu migawki że przy najkrótszym czasie lewą część kadru miałem niedoświetloną.
Dziś się człowiekowi 1/8000 marzy :)
Ciekawe kto będzie pierwszy - Panasonic czy Olympus. Może w następnym OM-D?
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Migawka 1/8000, również w rozmiarze M43, autorstwa Seico
SeiKo ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Dziś się człowiekowi 1/8000 marzy :) Ciekawe kto będzie pierwszy - Panasonic czy Olympus. Może w następnym OM-D?
Kolejna pogoń na ''my mamy więcej''. I kolejne udowadnianie na forach, ile to jest sytuacji, kiedy się to przydaje :)
Ale ta pogoń to chyba nic złego, inaczej cały postęp byłby do d...
Na marginesie dwa pytania do bardziej fotograficznie doświadczonych:
- czy na matrycach cyfrowych występuje efekt Schwarzschilda lub jemu podobny?
- czy skracanie (np z 1/1000 do 1/8000) czasu naświetlania poprawia jakość zdjęć (w sensie np. DR, szumy) tak jak wydłużanie czasu (np. z 1/4 do 2s) jakość zdjęć pogarsza (szum, odejmowanie ciemnej klatki)
proszę nie bić jeśli pytania naiwne, uczę się
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
SeiKo ;)
Dziękuję za poprawkę, ale nie podlizuj się ;) - stary avatar rządził!
---------- Post dodany o 10:29 ---------- Poprzedni post był o 09:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
Kolejna pogoń na ''my mamy więcej''. I kolejne udowadnianie na forach, ile to jest sytuacji, kiedy się to przydaje :)
Ale są i się przydaje, nie musisz filterków nosić, wyjmować, nakręcać, etc. Sorki, wiem, że takich zdjęć nie lubisz (mała GO), ale czasami rodzice chcę coś w ten deseń (45-75 ;) f/1.8, iso 100, 1/8000 i -2FEC).
BTW. Nic nikomu nie narzucam i/lub udowadniam. Dla mnie to po prostu mniej szpejów w mikro torbie.
1 załącznik(ów)
Załącznik 59812
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
ale nie podlizuj się ;) - stary avatar rządził!
dokładnie, zagadywanie i zmiana tematu nic nie da, my chcemy Yode!! a nie jakieś G.wniane Gy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
dokładnie, zagadywanie i zmiana tematu nic nie da, my chcemy Yode!! a nie jakieś G.wniane Gy ;)
Sie obawia ACTA i na zimne dmucha:mrgreen::mrgreen:.Yoda nie jest chroniona.Yoda wroci,Yoda nigdy nas nie zasmuci.:mrgreen:
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Załącznik 59812
Załącznik 59813
Dobrze mówisz!! Wyjazd z tym minimalistycznym Gy!
Hehe, to nowe logo to chyba nawiązanie do Lumixów G ;-), chociaż mi się kojarzy z jakąś flagą kibicowską ;-). Może ja bym sobie jakieś K albo inne cuda do avatara machnął, hmmmm...
Co do migawki - 1/8000 - przyda się przy jaśniutkich szkłach i priorytecie małej GO. Poza tym szybsza migawka to chyba też krótszy czas synchro z lampą w normalnym trybie, co czasem też teoretycznie może się przydać. BTW w zasadzie po co mechaniczna migawka, chyba takowa też kiedyś wyleci z aparatów?
Kiedys może wyleci, ale póki co, to 1/8000 spokojnie się przyda w słoneczny dzień na plaży. Szkła jaśniejsze od 2 trzeba będzie jeszcze przymykać :)