Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Z tych ostatniej czwórki podoba mi się tylko pierwszy robal :) , tak od technicznej strony to przede wszystkim brak ostrości (szczegółów) jest na tych zdjęciach, na czwórce ostrość uciekła z pająka w bok, na tym drugim to zrobiłaś już chyba za dużego kropa?, trójka kompozycyjnie to moim zdaniem kiepsko, po co tam tyle pustki po lewej stronie?, 2,3,4 do kosza. Wyłącz AF, przejdź na pełny manual najlepiej, wlącznie z ustawianiem czasu i przysłony. A tak poza tym to oczywiście tylko moje zdanie :) . Pozdrowionka
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Super... Dzięki za opinie. Jak tylko naładuję baterię chwytam za aparat i sprawdzam - zmieniam ustawienia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Wiem że na tle innych zdjęć makro moje wypadają słabo... może podpowiecie dlaczego i zasugerujecie właściwy kierunek??? Ostatnio wrzuciłam 4 zdjęcia czy moglibyście je ocenić... wystarczy nawet "KOSZ" wtedy będę przynajmniej wiedziała na czym stoję.
Z ostatnich też napiszę, że najbardziej podoba się 170. Generalnie masz problem ze złapaniem ostrości we właściwym miejscu lub tak w ogóle wszędzie. Pilnuj parametrów. Na 173 masz 1/15 s. Jeżeli robisz z ręki lub obiekt się rusza (choćby na wietrze) to staraj się skaracać czas. Tutaj mogłaść w tym celu podnieść ISO np do 800 ewentualnie 1600 (masz 200). Swoją drogą trafiłaś tu z ostrością w szpilki gałęzi zamiast pająka. Na poprzednich z czasami jest już lepiej lub bardzo dobrze (1/160, 1/320s) i możesz w niektórych przypadkach domknąć bardziej przesłonę - będzie lepiej z ostrością. Co do używania manualnego czy automatycznego fokusa mam mieszane odczucia. Z reguły stosuję automat (choć nie zawsze, ale to już kwestia wyczucia i oceny sytuacji - czyt. doświadczenia), ustawiając na punktowy pomiar i najmniejszy możliwy punkt. Aby zwiększyć prawdopodobieństwo zrobienia ostrego zdjęcia z głębią ostrości we właściwym miejscu ustaw sobie zdjęcia seryjne i wal seriami. Nieraz udaje się też się w ten sposób złapać poruszającego się robala w ciekawej pozie. Z reguły stosuję preselekcję przesłony (typowo 7.1...13), dobierając ISO (200...800 ew. 1600) tak aby czasy dawały szansę na nieporuszone zdjęcie (najlepiej poniżej 1/50s) - czyli np. wybieram przesłonę 9 patrzę na czas i jeżeli za długi to zwiększam ISO lub bardziej odmykam przesłonę i odwrotnie. Wszystko jest kwestią prób, zbierania doświadczeń - znalezienia złotego środka. Dla "płaskich" obiektów (motyl) można otwierać mocniej przesłonę, dzięki czemu mamy krótszy czas, mniejsze ISO (szum), lepsze odcięcie tła. Próbuj przy różnych parametrach i wyciągaj wnioski a efekty wkrótce będą :grin:.
Ale i pamiętając o tych zasadach zdjęcia mogą wychodzić kompletnie do niczego jak pamiętam z moich początków (i nie tylko początków). Jedną z najistotniejszych rzeczy jest szukanie dobrego światła. Jak to mówią z g... bicza nie ukręcisz. Np. w ostrym południowym słońcu generalnie i tak prawie nic nie wyjdzie (można próbować ratować się zasłaniać owada robiąc cień sobą lub jakimś przedmiotem), choć popstrykać można sobie motyle, te całkiem nieźle wychodzą mając matową powierzchnię. Znowu kwestia pewnego doświadczenia, które przyjdzie z czasem. Tam gdzie kiedyś pstrykałem setki zdjęć, teraz wiem, że w danych warunkach nieraz nie warto sięgać po aparat bo i tak z tego chleba nie będzie.
Jeśli masz statyw to spróbuj potrenować z różnymi ostawieniami na jakimś nieruchomym obiekcie.
A najlepiej zamiast tak paplać to by się było spotkać i potrenować w plenerze :grin:
alnico - bardzo się cieszę z tej wypowiedzi. Naświetliła mi temat a jak wiemy światło jest najważniejsze... :) Dała mi też nadzieję na przyszłość i chęć do dalszych zmagań. Dziękuję ci bardzo za wszystkie uwagi i osobiste oceny.
Manual czy auto fokusa??? Próbowałam niejednokrotnie na manualnie ale niestety wszystkie zdjęcia były beznadziejne... kompletnie pozbawione ostrości (może to dlatego że mam wadę wzroku) nie potrafię ustawić tak żeby było dobrze.
ISO - więc tak... kiedyś usłyszałam im większe iso tym gorsze foto. Chodziło oczywiście o szum który powstaje przy wysokich wartościach. Będę musiała potrenować...
Jeszcze raz dzięki za rady
Pokażę Ci jeszcze na przykładzie motyla z mojego wątku (jedno z ostatnich zdjęć).
To zdjęcie było robione na autofokusie, na baaardzo dużej ogniskowej (ok 200 mm - ZD 70-300), z punktowym pomiarem światła. Dzień bardzo słoneczny i ostre światło. Dlaczego punktowy ? Ano kolor żółty ma tę wredną właściwość, że łatwo go przepalić. Dużo łatwiej niż biały.
Dobrze właśnie zacząć na większych robalach. Dzięki temu opanujesz zależność pomiędzy GO a przysłoną, czasem i ISO.
Nie bój się ISO 1600 - masz aparat z nowej generacji.
Robale nynego.
Większość z nas marzy o tym aby osiągnąć takie rezultaty. Pamiętaj, nyny to profesjonalista. Jak robi robala, to rozkłada cały warsztat: statyw, sanki, blendy, odpowiedni obiektyw i aparat. Nawet jak wiatr wieje, to ma odpowiednie łapacze aby patyk z robalem się nie ruszał. I jeszcze wstaje o 3 - 4 rano, kiedy my przewracamy się na drugi bok :mrgreen:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1401465989
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Manual czy auto fokusa??? Próbowałam niejednokrotnie na manualnie ale niestety wszystkie zdjęcia były beznadziejne... kompletnie pozbawione ostrości (może to dlatego że mam wadę wzroku) nie potrafię ustawić tak żeby było dobrze.
ISO - więc tak... kiedyś usłyszałam im większe iso tym gorsze foto. Chodziło oczywiście o szum który powstaje przy wysokich wartościach. Będę musiała potrenować...
Generalnie z ISO jest jak piszesz, tylko że lepiej zrobić zdjęcie z większym szumem niż poruszone. Ogólnie priorytetem jest dla mnie przesłona - potem tak manipuluję ISO aby było możliwie małe ale dające duże prawdopodobieństwo nieporuszonego zdjęcia (trzęsąca się ręka, poruszający się obiekt) czyli czas co najmniej 1/30...1/100s (raczej bliżej 1/100). Gdy się nie da to ryzykuję dłuższe czasy (pomagają zdjęcia seryjne, coś z reguły da się wybrać) lub bardziej otwieram przesłonę. Jeśli światło jest dobre, krótki czas to domykam przesłonę gdy pożądana jest większa głębia ostrości. Staram się nie przekraczać ISO800, choć często też robię na 1600 w złych warunkach (po odszumieniu jest OK!).
Jeśli masz problem z manualnym fokusem rób auto. Ustawiaj najmniejszy punkt jaki się da (ważne) i pilnuj aby trafić nim w cel. Rób na początek po kilka serii - ręka się trzęsie a coś z serii się trafi.
Czy te Twoje próby manualne były na powiększonym obrazie? Ja stosuję maksymalne powiększenie i z reguły dobrze trafiam, na niepowiększonym to raczej ciężko będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Czy te Twoje próby manualne były na powiększonym obrazie? Ja stosuję maksymalne powiększenie i z reguły dobrze trafiam, na niepowiększonym to raczej ciężko będzie.
Tak na powiększonym...:) o ile się nie mylę to X4
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Tak na powiększonym...:) o ile się nie mylę to X4
A może X14 ? U mnie jest do wyboru od 5...14, chyba że w EM10 jet inaczej. Ale nieważne, na auto też się da.
---------- Post dodany o 15:03 ---------- Poprzedni post był o 14:35 ----------
Jeszcze jedna uwaga. Zamiast bawić się z ISO możesz ustawić AUTO ISO np. z progiem 1600. Aparat sam będzie gorszych warunkach dobierał ISO abyś nie miała dłuższego czasu (jeśli się da w ramach założonej przesłony) niż ok. 1/120s (120 bo to 2x60 gdzie 60 to ogniskowa). Jeśli chcesz ten czas wydłużyć to zmieniasz w Menu - Ust. Indywid. lampy błyskowej - X-Sync na pożądaną wartość - 1/60, 1/80 lub 1/100. W EM5 to działa, podejrzewam, że EM10 też tak może być, ale mogłby ktoś sprawdzić.
Moze ja cuś dodam.
Robiąc makro bez doswietlenia, czas trzeba skracać. Rusza sie bowiem wszystko.
Iso jak ludzie piszą sie nie bój. A czas... No z pierścieniami ja mniej niż te 1/125 boje sie dać.
A i bez pierścieni sie go trzymać radzę. A lepiej jeszcze skrócić.
Głębia jest tak niska ze mały ruch ręki i stabilizacja nie pomoze. Z reszta...stabilizacja w makro mz tylko przeszkadza.
Z doswietleniem 1/60. Nie mniej. Taki mam standard ja, sprawdza sie :)
Pytanie było tez o ocenę zdjec.
Mz kadru nie ma...trenować trzeba.
Ale każdemu co innego sie podoba...
Robiłam manualnie na NX1000 to tam miałam powiększenie x4 :)
---------- Post dodany o 18:49 ---------- Poprzedni post był o 18:33 ----------
Co do zdjęć... mi podobają się albo bardzo ciasne kadry takie wręcz klaustrofobiczne albo takie gdzie jest dużo przestrzeni... Wiem że tu na forum jest to odbierane jako wada zdjęcia i raczej negatywnie oceniane ale ja uwielbiam takie kadry jak na 173... :)