Odp: Analog wiecznie żywy - nasze zdjęcia.
Tu nie chodzi o kwestie zadbania, tylko o typ koreksu. Z tego co czytałem, to stare poprostu miały taką budowe ze nie były szczelne. Nie można nimi robić tzw. przewrotek, a tak jest jednak najlepiej mieszac koreksem w czasie wywoływania. Sprawdź go na taką właśnie okoliczność :-)
+ dla wuzeta za.........wszystko:grin:
Zacznę od skanera i zabawy aby rozkminić jak najlepiej go ustawić. Boli mnie tylko, że muszę to robić na laptopie pod Vistą a nie na moim kompie (szanowny Epson wypuścił pod win7 64 sterowniki ale zapomniał o obsłudze podajnika i skanowaniu klisz) - trudno lepsze to niż nic. Potem sprawdzę koreks i jak się zakłada kliszę (mam Solutona za 1 zł to może iść na próbę) a potem zabiorę się za specyfiki i dalsze bajery i albo się efektami pochwalę albo nie hihi :)
Pokazuj dalej o fajne i.........uczy:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Wy sobie wstawiacie zdjęcia, a ja dalej walczę ze skanowaniem :oops:, utknąłem na balansie bieli :evil:.
Nie wiem czy moja podpowiedź na coś się przyda ale...
Miałem ciekawą metodę na skanowanie, chyba gdzieś na początku wątku powinna być opisana. Skanowałem negatywy jako pozytyw, kadrowanie ustawiałem tak aby kawałek nienaświetlonego filmu również się zeskanował.
Używałem Epsona V500 i wszystkie polepszacze programowe miałem wyłączone.
Po zeskanowaniu, zaczynałem od ustawienia punktu bieli właśnie na tym nienaświetlonym kawałku. Później odwracałem negatyw do pozytywu przy pomocy krzywej (odpowiednio ją modyfikując). Jeżeli dobrze pamiętam efekty były zadowalające i chyba nigdy nie musiałem już ruszać balansu bieli.
Mam nadzieję że nic nie pokręciłem w tym opisie. Analogowo już nie działam od prawie roku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jaack
Analogowo już nie działam od prawie roku.
A be, a be, niedobry Jaack ;)
Tam niedobry, od wszystkiego trzeba odpocząć. Wróci, wróci na pewno.
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Tam niedobry, od wszystkiego trzeba odpocząć. Wróci, wróci na pewno.
Pewnie tak... słowo klucz to slajdy. ;-)
Na dzisiaj zapakowałem to torby 2 rolki Ektachroma średniakowego ;-)