Miałeś może na myśli: nie masz XZ-2, nie istniejesz? :mrgreen:
Wersja do druku
To ja mam ale boje się przyznać...
Witam wszystkich,
Jestem właśnie na etapie przymierzania się do zakupu XZ-2. Przyznam, że o wyborze sprzętu utwierdził mnie między innymi cały ten wątek, który dokładnie przeczytałem. Trzeba jednak powiedzieć sobie otwarcie (po części już to zrobiliście), że nie jest to kompakt doskonały. Otóż ma on kilka wad...obiektyw (brak 24mm), słabe filmowanie, niedopracowany tryb panoramy, wykonanie (użyte materiały), wyświetlacz oraz tryb seryjny? Wszystkie te parametry konkurencja robi podobne lub lepsze. Natomiast wnioskuje, że o sile XZ-2 świadczy wyróżniająca się jakość zdjęć. Reasumując, w tym przedziale cenowym (mniej więcej do 1500 zł), jest to jeden z lepszych aparatów lub najlepszy (kwestia subiektywna), ale nie jest on idealny.
Nie ma czegoś takiego jak aparat obiektywnie idealny- zawsze są jakieś kompromisy. I wybiera się to na czym nam najbardziej zależy żeby był najliższy idału dla nas:)
Mi najbardziej zależało żeby aparat robił przyzwoite obrazki. I ja się do obiektywu nie przyczepię. Tak samo jak dla mnie wykonanie (to najlepiej zrobiony kompakt jaki miałam w rękach), wyświetlacz i tryb seryjny są w porządku. Panoramę sobie mogę złożyć na kompie.
Jedynie filmy są tu ponoć trochę nieogarnięte (ja tam nie wiem bo porównania nie mam - bo kompaktami nie filmowałam niczego specjalnego nigdy).
A ja już swój mam :) Teraz trzeba się zapoznać.
Powiem tak, wszystkie moje poprzednie aparaty to lustrzanki klasy amatorskiej - Canon 450D,Pentax K-r,Canon 50D i żaden z tych aparatów z podpiętym budżetowym szkłem (a na dobre szkło mnie nie stać) nie dawał tak dobrej jakości zdjęć jak XZ-2 w całym zakresie ogniskowych. Jedynie zdjęcia z Pentaxa K-r z podpiętym kitowym 18-55mm są porównywalnie takie same (lub lepsze) ale Pentax robi najlepsze obiektywy kitowe ze wszystkich producentów sprzętu.Cytat:
Trzeba jednak powiedzieć sobie otwarcie (po części już to zrobiliście), że nie jest to kompakt doskonały. Otóż ma on kilka wad...obiektyw (brak 24mm), słabe filmowanie, niedopracowany tryb panoramy, wykonanie (użyte materiały), wyświetlacz oraz tryb seryjny? Wszystkie te parametry konkurencja robi podobne lub lepsze. Natomiast wnioskuje, że o sile XZ-2 świadczy wyróżniająca się jakość zdjęć. Reasumując, w tym przedziale cenowym (mniej więcej do 1500 zł), jest to jeden z lepszych aparatów lub najlepszy (kwestia subiektywna), ale nie jest on idealny.
Potęgą XZ-2 jest właśnie jakość obiektywu, która skutecznie przyćmiewa resztę jego, jak dla mnie drobnych wad. Oprócz tego XZ-2 ma sporo zalet (zdjęcia makro, mobilność, sporo innych zaawansowanych funkcji) w porównaniu z lustrzanką. Wśród kompaktów również wyróżnia go to samo czyli obiektyw. Panasonic Lumix LX-7 ma niby lepszy obiektyw (24-90mm z f/1.4-f/2.3) ale jak porównasz sobie zdjęcia to zobaczysz, że te zrobione z ogniskową 24mm i przesłoną f/1.4 delikatnie mówiąc jakością nie powalają. Można wyłapać sporo takich kruczków w specyfikacji sprzętu różnych firm, zwłaszcza porównując parametry z ceną. Osobiście wolę mieć obiektyw troszkę ciemniejszy i z dłuższą ogniskową na krótkim końcu ale za to użyteczny w całym zakresie niż taki jak w LX-7, który ładnie wygląda tylko na papierze.
Płacąc 1500 złotych świadomie sporo przepłacasz bo XZ-2 można teraz niemal wszędzie kupić za 1200 złotych lub mniej.
Tak jak napisała Zosia - nie ma sprzętu idealnego. Trzeba się jednak nauczyć wybierać świadomie :).
Ja kupiłem za 1079, więc to już w ogóle cena super. Czy jest jakaś opcja/ustawienie, które na pewno powinienem już na starcie zmienić/włączyć/wyłączyć?
No właśnie chciałem zacząć od aktualizacji, bo mam soft 1.1. Pobrałem OLYMPUS Digital Camera Updater, który twierdzi, że mam aktualny soft, a przecież jest już 1.3. Jak aktualizowaliście?
----------
znalazł :)