Odp: Rowerowo- fotograficzna kariera BIKERA.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
No ale znowu wyskakujesz z softem za który trzeba paręset złotych zapłacić. Dla jednego 350zł to jak splunąć, dla drugiego więcej niż 1/4 miesięcznej pensji (licząc wg ustawowego minimum). Niech się Janusz spróbuje z GIMP-em oswoić. Poza czasem nic go to nie kosztuje. Ja od lat korzystam z GIMP-a i jestem zadowolony, mimo że jakbym się uparł to i PSa bym kupił. Tzn. psa mam :D
Jak wiemy Janusz preferuje RAW-y i bardzo słusznie. Sam wcześniej też proponowałem darmową alternatywę Raw Therapee + Gimp. To już są jednak dwa programy do opanowania. W Elements zrobi wszystko w jednym programie. Według mnie szybciej, sprawniej, łatwiej. Dodatkowo może sobie skatalogować wszystkie zdjęcia i w szybki sposób odnaleźć dane zdjęcie. No niestety za to trzeba zapłacić.
Jakby dla mnie 350zł było jak splunąć to pewnie miałbym PS-a. Cóż fotografia tanim hobby nie jest:)
PS
Mi z Gimpem (pomimo iż w miarę znam) nie udało się oswoić i dlatego myślę, że Januszowi też będzie trudno.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jak wiemy Janusz preferuje RAW-y i bardzo słusznie. Sam wcześniej też proponowałem darmową alternatywę Raw Therapee + Gimp.
Sam "robię" w OV2 i Gimp-ie. Rzadko kiedy mi nie wystarcza. :)
W OV tylko podstawowa obróbka- korekta EV , balansu bieli i konwersja do TIFF-a lub jpg-a.
Reszta w Gimp-ie.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Sam "robię" w OV2 i Gimp-ie. Rzadko kiedy mi nie wystarcza. :)
W OV tylko podstawowa obróbka- korekta EV , balansu bieli i konwersja do TIFF-a lub jpg-a.
Reszta w Gimp-ie.
Jest tylko taka mała różnica, że konwertujesz do TIF-a 8 bitowego gdyż Gimp nie otwiera plików z głębią 16 bitów. RAW-a miałeś 12 bitowego.
W Elements można otworzyć 16 bitowego TIF-a i poddać go podstawowej obróbce (jasność, kontrast, kolory, poziomy, krzywe, usuniecie szumu, ostrość, kadrowanie, skalowanie) Wszystkiego zrobić jak w pełnym PS oczywiście się nie da. (np. obrabiać na warstwach z głębią 16 bit). Obrabiając obrazek 8 bitowy zawsze da nieco gorszy efekt.
PS.
Powiedzmy, że to już niuanse:) jak się zbyt mocno nie "męczy" obróbką JPG-a, czy 8 bitowego TIF-a to jakieś efekty uboczne będą praktycznie niewidoczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jest tylko taka mała różnica, że konwertujesz do TIF-a 8 bitowego gdyż Gimp nie otwiera plików z głębią 16 bitów. RAW-a miałeś 12 bitowego.
W Elements można otworzyć 16 bitowego TIF-a i poddać go podstawowej obróbce (jasność, kontrast, kolory, poziomy, krzywe, usuniecie szumu, ostrość, kadrowanie, skalowanie) Wszystkiego zrobić jak w pełnym PS oczywiście się nie da. (np. obrabiać na warstwach z głębią 16 bit). Obrabiając obrazek 8 bitowy zawsze da nieco gorszy efekt.
PS.
Powiedzmy, że to już niuanse:) jak się zbyt mocno nie "męczy" obróbką JPG-a, czy 8 bitowego TIF-a to jakieś efekty uboczne będą praktycznie niewidoczne.
Czy jesteś w stanie zobaczyć różnicę pomiędzy wynikowym plikiem po obróbce "8 bitowej" i "16 bitowej"?
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Czy jesteś w stanie zobaczyć różnicę pomiędzy wynikowym plikiem po obróbce "8 bitowej" i "16 bitowej"?
Pewnie czasami jest to widoczne. Głównie to chodzi o przejścia tonalne na "jednolitych" powierzchniach.
Pierwszy obrazek, środkowy pasek po obróbce w 8bit, trzeci (na dole) po obróbce w 16bit. - na tej stronie:
http://www.potoczek.com/fotoporadnik...jaTonalna.html
tu też o tym piszą:
http://www.cherub.pl/index.php?optio...1290&Itemid=65
Zresztą takich linków można podać dziesiątki, a na Twoje pytanie moja odpowiedź zawarta w PS. w poprzednim poście.
A uściślając nie, nie jestem w stanie poznać różnicy, wiem tylko że jakieś znaczenie to ma.
Trzeba by jeszcze mieć bardzo dobry monitor, a ja mam taki średni:)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
PS.
Bardzo przepraszam, że zaneguję. Od końca 2012 roku wersja od 2.8 w górę (teoretycznie unstable) a ja mam 2.8.4 - obsługuje 16 i 32 bity na kanał.
I wszystko to pisze na głównej stronie gimpa -->> http://www.gimp.org/
Chyba że źle tłumaczę, ale raczej dobrze :mrgreen:
W każdym razie obrabiając tiffa, czy 16 bitowego png nie wali mi już tym głupim komunikatem o częściowej utracie danych i przekonwertowaniu na 8 bit.
Wersja 2.8.2 nie obsługuje, taką mam.
Sprawdzę se jutro tę 2.8.4 mozliwe, że masz rację.
Edit.
A sprawdziłem dziś, tak jak się spodziewałem:
http://img69.imageshack.us/img69/3789/16bitf.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Bardzo przepraszam, że zaneguję. Od końca 2012 roku wersja od 2.8 w górę (teoretycznie unstable) a ja mam 2.8.4 - obsługuje 16 i 32 bity na kanał.
I wszystko to pisze na głównej stronie gimpa -->>
http://www.gimp.org/
Chyba że źle tłumaczę, ale raczej dobrze :mrgreen:
W każdym razie obrabiając tiffa, czy 16 bitowego png nie wali mi już tym głupim komunikatem o częściowej utracie danych i przekonwertowaniu na 8 bit.
Masz rację, ale jest jeden warunek - wersja unstable. Czyli jak ściągniesz paczkę z wersją stabilną wtedy zapomnij o 16 bitach. Znając Ciebie kompilowałeś ze źródeł, więc masz :D
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Masz rację, ale jest jeden warunek - wersja unstable. Czyli jak ściągniesz paczkę z wersją stabilną wtedy zapomnij o 16 bitach. Znając Ciebie kompilowałeś ze źródeł, więc masz :D
Tak + Gegl
Jak się ukaże wersja stabilna na pewno zainstaluje i pozostanie mi tylko przyklasnąć.
Być może Gimp będzie wtedy częściej w użyciu. Ale czy można będzie powielać warstwy w 16bit. czy podobnie jak w PSE, część narzędzi jest niedostępna, warstwy też.