-
Odp: M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Po pierwsze wydaje mi się że tulipan niewiele tu pomoże... źródło światła jest w kadrze więc tulipan nic do odcięcia nie ma.
Po drugie, owszem flary są, ale jest utrzymany jakiś tam kontrast. Moje pytanie dotyczyło pewnego przypuszczenia, że w niektórych innych obiektywach, tak potraktowanych, obraz byłby jedną wielką flarą. Dlatego analizując takie obrazki chciałbym mieć punkt odniesienia.
Myślę że ze szkieł mikro najlepsze na flary tzn ich brak jest 12/2,0
Muszę poszukać - mam zdjęcie z Gładyszowa, zimowe ze słońcem w kadrze. Szkiełko nie daje flar, albo jak da to jest ona wręcz ozdobą zdjęcia.
-
warto by zrobić taki test porównawczy - te same aparaty, te same ustawienia, te same kadr, te same ogniskowe tylko że na różnych obiektywach. Tak myślę że w Krakowie znalazło by się kilku właścicieli 12-40/2,8, 12/2,0, 17/1,8 25/1,8 (lub PL1,4), i do tego tanich kitów klasy 14-42.
Ktoś chętny? myślę że Kazimierz późnym popołudniem byłby wystarczająco wymagający by pokazać czy konstrukcja obiektywu jest słaba czy po prostu tak musi być i inaczej się nie da.
-
No i czy z taką wiedzą Wasze zdjęcia będą lepsze? :) Przecież nie ma przymusu używania tego obiektywu. Osobiście za nim też nie przepadam, (po tym jak miał wadę fabryczną się zraziłem), ale pozbywać się nie zamierzam, bo na wycieczce w góry, do lasu, czy gdzieś tam, gdzie nie ma czasu na żonglowanie stałkami, się sprawdza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
No i czy z taką wiedzą Wasze zdjęcia będą lepsze? :) Przecież nie ma przymusu używania tego obiektywu. Osobiście za nim też nie przepadam, (po tym jak miał wadę fabryczną się zraziłem), ale pozbywać się nie zamierzam, bo na wycieczce w góry, do lasu, czy gdzieś tam, gdzie nie ma czasu na żonglowanie stałkami, się sprawdza.
Marudy :-)
Fakt że za oficjalną cenę należałoby się spodziewać szkła doskonałego, ale ja akurat do tego obiektywu nie mam większych uwag. Może dlatego że przeszedłem na niego z "badziewnych" kitów Sony (16-80) i Canona (24-105)?
Oczywiście szkło nie jest bez wad, ale do mnie obrazek przemawia po prawdzie bardziej niż z 45 1.8 i 17 1.8, gdzie w szczególności do tego pierwszego w porównaniu z EF 85 1.8 nie mogę się przekonać.
-
luc4s - wydaje mi się że kiedyś wrzucałeś zdjęcia flar i przykłady pracy pod światło. Nie pamiętam, robiłeś wtedy też jakieś porównania?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
luc4s - wydaje mi się że kiedyś wrzucałeś zdjęcia flar i przykłady pracy pod światło. Nie pamiętam, robiłeś wtedy też jakieś porównania?
Wrzucałem zdjęcia flar, ale porównań chyba nie. Flary są, trzeba to zaakceptować, albo i nie. Dzisiaj za to wyprowadziłem dziadka z 14-54 na spacer po Krakowie i też mam jedną fotę pod słońce. Są flary, ale minimalne.
https://www.dropbox.com/s/b65zhtgile...70065.jpg?dl=0
-
1 załącznik(ów)
Czy to banding? Tylko z 12-40 mi coś takiego się pojawia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
To jest cały kadr? Często tak jest? Banding nie banding - nie wygląda to dobrze, zdjęcie jest ewidentnie zepsute przez jakiś rodzaj zakłóceń. Niefajne, nich się wypowiedzą posiadacze takiego sprzętu, ale IMHO to sprawa dla serwisu.
-
Banding wygląda chyba inaczej, nie tak agresywnie. To raczej wygląda na usterkę. Umiesz błąd wywoływać w sposób powtarzalny?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
Nigdy coś takiego mi się nie pojawiło. Ani z E-M10, ani z E-PL5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
warto by zrobić taki test porównawczy - te same aparaty, te same ustawienia, te same kadr, te same ogniskowe tylko że na różnych obiektywach....
W podobnych warunkach lepiej jest zmienić zooma na stałkę i cieszyć się fotografowaniem, stałki m4/3, z mojego doświadczenia, zachowują sie o niebo lepiej. Są po prostu innymi konstrukcjami z mniejszą ilościa szkła i mniejszą ilością granic szkło powietrze do załamywania światła.
Na prawdę nie warto się doktoryzować....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
W podobnych warunkach lepiej jest zmienić zooma na stałkę i cieszyć się fotografowaniem, stałki m4/3, z mojego doświadczenia, zachowują sie o niebo lepiej.
Tyle że nie zawsze się chodzi wszędzie z kilkoma stałkami. Ja często zabieram ze sobą właśnie tylko 12-40.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Tyle że nie zawsze się chodzi wszędzie z kilkoma stałkami. Ja często zabieram ze sobą właśnie tylko 12-40.
W takiej sytuacji to jest kwestia świadomego wyboru i wiedzy o ograniczeniach sprzętowych...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
W takiej sytuacji to jest kwestia świadomego wyboru i wiedzy o ograniczeniach sprzętowych...
Kwestia świadomego wyboru - tak.
Zazwyczaj jak jadę w plener (góry, powietrze, lasy) biorę 14-150 i 9-18 z dużego
Jak do cerkiewek, jaskiń - ogólnie ciemnych pomieszczeń to biorę 12/2.0 i 14-35 z dużego. Ewentualnie 45/1.8 się gdzieś pląta po kieszeni.
-
Niestety 12-40 jest dość wrażliwy n a flary. Przekonałem się o tym, w czasie pobytu wakacyjnego w Chorwacji. Jest jednak wiele metod na zapobieganie flarom niekoniecznie związanych ze zmianą obiektywu, w czasie robienia zdjęć pod słońce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
To jest cały kadr? Często tak jest? Banding nie banding - nie wygląda to dobrze, zdjęcie jest ewidentnie zepsute przez jakiś rodzaj zakłóceń. Niefajne, nich się wypowiedzą posiadacze takiego sprzętu, ale IMHO to sprawa dla serwisu.
To jest cały kadr. Zdarzyło się to drugi raz w ciągu roku. Za każdym razem we wnętrzach. Kilka zdjęć zostało zepsutych, a kolejne wychodziły już poprawnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skrzynka97
To nie banding, to kwestia zasilania - sprawdź baterie - używasz zamienników? Może źle pokazują stan naładowania - aparat myśli, że pociągnie, a bateria ledwo zipie.
pozdrawiam,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Marudy :-)
Fakt że za oficjalną cenę należałoby się spodziewać szkła doskonałego, ale ja akurat do tego obiektywu nie mam większych uwag. Może dlatego że przeszedłem na niego z "badziewnych" kitów Sony (16-80) i Canona (24-105)?
Witam !
Jezeli miales na mysli to szklo:
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
Foty z niego:
http://www.pbase.com/cameras/canon/e...m&t=1411988539
To szklo nie jest badziewne poza tym, ze na 24mm ma spora dystorsje i maksymalnie jasnosc f4 (cały zakres)
Przenoszenie obrazu przez soczewki sa na wysokim poziomie i dobra stabilizacja.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Również nie sądzę, aby ten obiektyw był badziewny, aczkolwiek zdjęcia znajdujące się pod wskazanym linkiem mogłyby na to wskazywać. Ich jakość jest przeciętna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WUJEK MARO
Również nie sądzę, aby ten obiektyw był badziewny, aczkolwiek zdjęcia znajdujące się pod wskazanym linkiem mogłyby na to wskazywać. Ich jakość jest przeciętna.
Wiecie, to była taka lekka ironia :-) Sony 16-80 3.5-4.5 też trudno zarzucić badziewność.
-
Nie wiem czy było, czy nie, ale przeglądając asortyment jednego ze sklepów natrafiłem na to:
http://www.foka.nl/lenzen/olympus-ed...m-f-2-8-zilver
Czy ten obiektyw pojawi się wersji srebrnej? Status w sklepie: "wkrótce dostępny"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
babajaga
Przecież to jest odwrócenie kolorów tylko...
-
Zdaję sobie sprawę, że to kiepski negatyw, niemniej w opisie stoi: "zilver"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Przecież to jest odwrócenie kolorów tylko...
ale piszą "Zilver""
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
ale piszą "Zilver""
Ale nikt poza nimi na świecie nawet nie napomnkął o takiej wersji..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Ale nikt poza nimi na świecie nawet nie napomnkął o takiej wersji..
Czizus, dlatego właśnie pytam tutaj, czy ktoś o tym coś słyszał
-
Ale już pojawiają się nowe ploty o srebrnej wersji ;-)
http://www.43rumors.com/ft4-first-im...40mm-pro-lens/
---------- Post dodany o 10:48 ---------- Poprzedni post był o 10:48 ----------
W sumie logiczne posuniecie po srebrnej wersji E-M1
---------- Post dodany o 10:51 ---------- Poprzedni post był o 10:48 ----------
Chociaż źródło chyba to samo co wyżej - niemniej FT4 według 43rumors.com więc chyba jest coś na rzeczy ?
-
Ciekawe :)
Ale mam nadzieję, że będzie ładniejsze od tej przeróbki w photoshopie.
-
a srebrny ma robić ładniejsze zdjęcia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
a srebrny ma robić ładniejsze zdjęcia?
Tak.
Już tłumacze dlaczego i jak :)
Masz aparat srebrny, lub ze srebrnymi wstawkami. Z obiektywem czarnym no to wygląda ******* (mówmy wprost i bez ************).
Własciel ma tego świadomość i gdzieś tam, głęboko ukrytego w sobie nosi takiego "nerwa", który to stan wpływa na foty. Nieszczególnie.
Po dopasowaniu kolorystycznym "nerw" znika i w duszy nastaje równowaga, błogość, ogólny stan swoistej wewnętrznej nirwany, taki nieustający orgazm.
I foty są od razu lepsze.
T.
Tam gdzie są gwiazdki to było *-*-*-*-*-*-* :)
-
Thomasso - pewnie ten sam mechanizm sprawia że fotograf który ma mikro, choćby nawet miał 133% normy to i tak będzie robił gorzej....
////bredzę////
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Thomasso - pewnie ten sam mechanizm sprawia że fotograf który ma mikro, choćby nawet miał 133% normy to i tak będzie robił gorzej....
////bredzę////
Robię gorzej...
T.
-
Ha! Dzięki! To w końcu wiem, czemu robię takie marne zdjęcia :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ha! Dzięki! To w końcu wiem, czemu robię takie marne zdjęcia :wink:
Kurde, a ze mną coś nie tak. W weekend wyjąłem z szafy Canona 5D + 24-105 i zdjęcia wyszły mniej więcej takie same jak z E-M10 + 12-40.
Nie wiem, może ten Canon zepsuty?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Kurde, a ze mną coś nie tak. W weekend wyjąłem z szafy Canona 5D + 24-105 i zdjęcia wyszły mniej więcej takie same jak z E-M10 + 12-40.
...
Gdybyś miał XZ-2, to Twoje zdziwienie mogłoby być jeszcze większe, pewnie w 90% przypadków zdjęcia nadal byłyby mniej więcej takie same. Zabawa zaczyna się w tych nielicznych sytuacjach, kiedy "mniej więcej" robi różnicę ;) To tak jak z samochodami. Jak jedziesz do sklepu po bułki, to każdym dojedziesz mniej więcej tak samo, ale jak co jakiś czas masz ochotę poszaleć na polnych drogach, to już wyraźniej widać różnice.
-
@fret: chyba Cię trochę fantazja poniosła :). O ile współczesne matryce MFT oferują podobną jakość obrazu jak FF sprzed kilku lat, a 12-40 nie ma się czego wstydzić przy L-kach, to XZ-2 jako kompakt w jednym i drugim względzie jednak daleko z tyłu jest - rzuć okiem na 5D2, E-M1 i XZ-2 przy ISO 6400 (z RAWów):
Pierwsze dwa w miarę porównywalne, ale na obrazku z XZ-2 ledwo cokolwiek widać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Gdybyś miał XZ-2, to Twoje zdziwienie mogłoby być jeszcze większe, pewnie w 90% przypadków zdjęcia nadal byłyby mniej więcej takie same. Zabawa zaczyna się w tych nielicznych sytuacjach, kiedy "mniej więcej" robi różnicę ;) To tak jak z samochodami. Jak jedziesz do sklepu po bułki, to każdym dojedziesz mniej więcej tak samo, ale jak co jakiś czas masz ochotę poszaleć na polnych drogach, to już wyraźniej widać różnice.
Masz rację mercedesem nie wejdziesz, a maluch da radę. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lcf
@fret: chyba Cię trochę fantazja poniosła :). O ile współczesne matryce MFT oferują podobną jakość obrazu jak FF sprzed kilku lat, a 12-40 nie ma się czego wstydzić przy L-kach, to XZ-2 jako kompakt w jednym i drugim względzie jednak daleko z tyłu jest - rzuć okiem na 5D2, E-M1 i XZ-2 przy ISO 6400 (z RAWów):...
Jeśli uważasz, że standardem jest robienie zdjęć na ISO 6400 i oglądanie ich w powiekszeniu 100% to ja nie wiem kogo bardziej fantazja poniosła... :)
-
@fret: nie chodziło mi o standardowe sytuacje, tylko o
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Zabawa zaczyna się w tych nielicznych sytuacjach, kiedy "mniej więcej" robi różnicę ;)
A że normalny człowiek na co dzień ISO 6400 nie potrzebuje, to wiem - sam rzadko wyskakuję ponad ISO 1600, mimo że sprzęt ma zapas :).
-
Czyli wychodzi na to, że w zasadzie sie zgadzamy :) Typowe fotki z niedzielnego spaceru, oglądane na monitorze HD nie będa sie szokująco różniły.