sprawdzałeś?
Wersja do druku
przykro mi..
Proszę podpowiedzcie jak wygląda porównanie współpracy af z dużymi ZD. Chodzi o Panasia gx7 vs OMD M10. Sprawdzał to Ktoś ?.
I następne porównanie dotyczące stabilizacji - Panaś gx7 czy M10 ?. Pomożecie ?!
ma ktoś jakieś sprawdzone etui/ futerał oraz torbę dla GX7 ?
na alledrogo niestety w zasadzie nic nie ma, bardziej trzeba by rozważyć opcję zakupów z ebay ( chiny ) w celu sprowadzenia fajnych case'ów, niestety czasu nie mam na czekanie na dostarczenie paczki, w związku z czym powyższe pytanie ... mile widziane linki :)
bardziej nerka, ew coś w stylu crumpler jimmy bo lub quick escape ... na pewno plecaki, torby przez ramie odpadają ... ew jakis dopasowany futerał
tylko i wyłącznie dokumenty ( paszport ) telefon, kasa, moze portfel i gopro ... nic więcej w zasadzie więcej
Ja sam nie mam GX7, ale juz od właściwie wielu miesięcy (grubo ponad rok, może nawet 2 lata) "morduję" Crumplera Jimmy Bo 600. Wchodzi do niego Oly E-M5, 14-150, 9-18 i Samyang 7.5 plus baterie, karty, filtry itp. itd.
Jak dla mnie torba super, wygodna (noszę na biodrze), łatwy i szybki dostęp do sprzętu, dobre materiały i zamki, jedyna wada to brak pokrowca przeciwdeszczowego (quick escape taki chyba ma w zestawie, ale te torby jak dla mnie nie wyglądają już tak fajnie).
i jednak na crumpler'a się chyba zdecyduje ... wybiorę tylko wersję quick escape ze względu na to, że często bywam na wakacje w tropikach i w pewnych przypadkach trzeba mieć jakąś ochroną przeciwko ew. deszczom, a tutaj pokrowiec jako tako spełnił by tą role :)
pytanie tylko, czy wybrać wersję 150 czy 300, nie chcę aby, aparat niepotrzebnie się w środku ruszał, a jednak z drugiej strony trzeba pamiętać o tym, że do środka ma iść gx7 + 14-42 II, 20 1.7, oraz gopro i dokumenty, wydaję mi się że 150 było by akurat
Miałem kiedyś Crumplera i nie kupię nigdy więcej. Sztywna pancerna skorupa no i te paski jak by miały udźwignąć bazookę.:)
Ale wracając do sprawy w czym nosić GX7. Tez mam ten problem. Na razie GX7 z 17mm f1.8 nosze w futeraliku marki Nikon http://store.nikon.pl/accessories-ac...ECSP08/details. Dodatkowo można mieć jeszcze zapasową baterię, kartę i ściereczkę.
Chodzi za mną mała zgrabna , ale i pakowna torba która pomieści body z przypiętym szkłem, z dwa dodatkowe obiektywy, ładowarkę , kabel i ewentualnie dokumenty.
przekonany pozytywnymi opiniami i tzw must have - kupilem do gx7 obiektyw h-h020 czyli wersja pierwsza 20mm Panasonica, za w sumie bdb pieniążki
teraz mam pytanie, czy podpinając go ( zamiast 14-42 II ) mam wchodzić w opcje i coś majstrować, chodzi mi głównie o ustawienia stabilizacji body, gdyż zauważyłem, że możemy to zmieniać względem podpiętych obiektywów stąd też moje pytanie
dzięki Karol za odpowiedź ! :)
to teraz można na dobre zacząć przygodę z mu43 :D
Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy GX7 do których niebawem dołaczę, pozbywając się D90... Mam do Was pytanie, przeczytałem że 20 1.7 nie działa w trybie AFC, czy to oznacza że podczas filmowania nie ma ciągłego AF?
http://panasonic.jp/support/global/c...nnect/gx7.html
Z tej tabeli wynika, że tryb ciągły powinien działać ale będzie on wolny. Najlepiej jednak niech się wypowie jakiś posiadacz GX7. Z tej samej tabeli wynika, że na G2 z 20/1.7 też powinien działać a pamiętam, że tak nie było. Jak przełączałem na AFC to pojawiał się komunikat żeby wybrać inny tryb. Dziwny ten Panasonic bo na body Olympusa, E-P3, tryb AFC z 20/1.7 działa dobrze.
http://www.ebay.pl/itm/BRAND-NEW-Pan...02a6dc0&_uhb=1
body za ok 2,3k :)
czy podłanczając do GX7 obiektyw 4/3 beidzmey miec AF? tak jak jest to w EM1? Czy jest kolosalna roznica miedzy stabilizacją body 5osiowa od tej co jest w GX'ie?
AF bedzie przez przejściówke, oryginał lub chiński zamiennik
szybkość - jest wolniej niż w EM1, można żyć, z różnymi szkłami jest różnie,
ZD14-54ver2, ZD9-18 takie mam i uzywam, jest spoko
w gx7 stabilizacja w body to dodatek, panas robi szkła ze stabilizacją i ta jest chyba lepsza na dodatek działa w trybie video
ja nie widzę wiekszej różnicy w stabilizacji GX7 a e-620, do innego body nie mam porównania :)
Możesz podpowiedzieć ile kosztuje ten chiński zamiennik i jak go odróżnić od oryginału ?
http://www.ebay.com/itm/JY-43F-Four-...item4ad5eab980
jest to odpowiednik mmf-1/2, uzywam takiego, nie mam zastrzeżeń, kupiłem z amazon UK
są jeszcze inne z mocowaniem statywowym
co do szybkości AF, poszukaj wrzuciłem filmik na forum - GX7+ZD14-54v2
mogę tylko podpowiedzieć, że jest różnica pomiędzy 14-54v1, a V2
Dźwięki wielkie viruussie za te informacje.
"AF bedzie przez przejściówke" z tego co wiem gx7 nie ma detekcji fazy
1750 zł. za nowego GX7 to dobra cena ?
Zapomnialem dodać ze "gratis" dodane od sprzedawcy 2 baterie (zamienniki) z ładowarką gniazdkowo-samochodową, karta 16GB, i mała torba.
Czyli dobry biznes zrobilem ? :-P
Opisz swoje wrażenia GX1 vs GX7.
Pospacerowałem dzisiaj kilka godzin z GX7. Kilka pierwszych wrażeń i opinii.
Zacznę jednak od przedstawienia Wam w kilku zdaniach dlaczego zdecydowałem się na GX7.
Kilka miesięcy temu zakupiłem GX1 wraz z Leicą DG 25/1.4. Docelowo jednak podstawowym obiektywem dla mnie miała być Leica DG 15/1.7.
Czekając na jej pojawienie się w sklepach poznawałem GX1 i zacząłem dojrzewać do decyzji że chcę coś więcej niż ten aparat. Początkowo zakładałem budżetowy aparat i dobre 2 obiektywy. Po kilku tygodniach dokupiłem wizjer bo jednak tylko LCD i do tego nieuchylny, było dla mnie zdecydowanie za mało. Z wizjerem już pracowało mi się tym zestawem całkiem przyjemnie. Jednak jak wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia więc zacząłem rozglądać się za nowszą konstrukcją. Przez moment zacząłem skłaniać się w kierunku OMD-EM5/10. Jednak w momencie kupienia Leici 15, szala przechyliła się na korzyść GX7. Dlaczego ? kilka powodów.
- krótszy czas migawki - 1/8000 s.
- możliwa praca pierścienia przesłony w L 15/1.7
- Tryb cichej migawki
- dalmierzowy wygląd
- dużo wygodniejszy grip, przy niewiele większych gabarytach od GX1, OMD-EM5/10
Po dzisiejszym spacerze i zrobieniu porcji zdjęć, wszystkie te cechy które wymieniłem zdecydowanie się sprawdziły. Po obróbce kilku zdjęć jestem również zadowolony z tego co daje matryca. Podobnie jak w GX1 jest spora elastyczność w obróbce. Jest zapas w światłach i cieniach, pozwalający na uzyskanie pożądanego efektu. Ale już na etapie robienia zdjęcia aparat dobrze sobie radzi z naświetlaniem scen. tak jak w GX1 tak i w GX7 podoba mi się pomiar światła.
Zestaw GX7 z Summiluxem 15/1.7 to jest co mi potrzeba na codzień do torby, jako dodatek do analogu. Jako jedyny system, raczej nie zostawiłbym m43, ale jako uzupełnienie posiadanego prze ze mnie sprzętu, jest jak najbardziej dobrym zestawem.
Kilka zdzisiów. Wszystko z Leica DG 15/1.7
Fajne zdjęcia kolory, kontrast jak z GX1.
Jak utrzymam się w m4/3 to może sobie sprawię GX7 bo przydał by się czas 1/8000 i cicha migawka ale póki co pozostanę z GX1 - lubie go.
Też podoba mi się pomiar światła w Panasonicach, ciężko popsuć zdjęcie;)
panas GX7 jest moim zdaniem niedocenionym korpusem, jak dla mnie jest killerem Em5/10
do tego atrakcyjna cena
szkoda, że za oceanem :)
duet GX7+20/1.7 cud malina
ps. na jakich ustawieniach stylu zdjec robisz foty ? natural/vivid ? kolorki ładne
To są RAWy wywołane w LR5. Obróbka to lekkie podciagniecie kontrasu i clarity, czasem korekta świateł i cieni.
Ja lubię Panasa za AF, dwu-funkcyjne tylne pokrętło którym fajnie pracuje się w trybie preselekcji czasu lub przysłony, blokadę AF pod kciukiem i przyciski funkcyjne które można dowolnie ustawiać. Pracuje mi się nim równie dobrze i intuicyjnie jak z moją lustrzanką którą znam od ponad kilku lat.
U mnie wygrywa tym z konkurencją, bawiłem się nowszymi bezlustrami z lepszą matrycą ale do tego co robię ten maluch mi wystarcza.
Ja Panasa lubię i używam :)
Gdybyś był łaskaw zerknąć do tego wątku https://forum.olympusclub.pl/threads...07#post1120307 i sprawdzić jak jest w GX1, jeżeli oczywiście masz taką możliwość.