-
Odp: alnico - szwarc, mydło i powidło
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
No, me jest zadowolony, sosenka w pyte, tlumu nie ma :D
A pytanie jeszcze - wąwóz Homole i Dolinę Białej Wody zaliczyłeś ?
Tłumu nie ma, ale trzeba było nieźle się wychylać nad przepaścią bo inaczej w kadrze jakieś łokcie i kolana wychodziły :shock:
W Wąwozie Homole byłem ale tak dawno, że już nic nie pamiętam. Wąwóz i dolinę wpisuję na listę :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Piękne kadry i piękne motyle.
Świetne te foto.
Zazdroszczę Ci tego "pazia" - tyle razy próbowałem Go "dorwać" i g.... Za ruchliwy jak dla mnie.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
mówisz i masz :grin::
311.
Przyjemne zdjęcie i piękna okolica :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
witia
Piękne kadry i piękne motyle.
Świetne te foto.
Zazdroszczę Ci tego "pazia" - tyle razy próbowałem Go "dorwać" i g.... Za ruchliwy jak dla mnie.
Pozdrawiam.
Dzięki. Z paziem faktycznie jest problem. Siedzącego spokojnie na oście widziałem raz w życiu. Czasami je widuję na pobliskim polu koniczyny, ale tam są cały czas w ruchu - koniczyna nie utrzymuje ich ciężaru i trzeba je łapać praktycznie w locie. Na szczęście AF w miarę sobie radzi i z serii zdjęć da się coś wybrać. W tym roku widziałem pierwsze pokolenie na wiosnę, ale gdy poszedłem z aparatem łąka była niestety już skoszona, motyli brak. Teraz pojawiło się drugie pokolenie, na razie tylko trafiłem na młodziutką sztukę, więc może jeszcze się pojawią. Sporo ich widziałem wczoraj w Pieninach (zaraz do nich wrócę), począwszy od wąwozu (wszystkie w locie) po Trzy Korony, gzie ich było najwięcej ale w tym miejscu (barierki, przepaść) focić się nie da. Był nawet paź żeglarz, pierwszy raz w życiu go widziałem - drugie pokolenie, które raczej rzadko w Polsce się pojawia.
Na niepylaka apollo niestety nie trafiłem.
-
Ja się po raz kolejny natknąłem na "rusałkę żałobnik". Dziwny motyl. Lubi siedzieć na korze, na ziemi lub na ... gównie :mrgreen:.
No i jak tu focić takie :roll:
-
7 załącznik(ów)
Jedziemy dalej z Pieninami.
312. Wcześniej był widok z Pienin na Tatry, teraz bardziej w lewo
Załącznik 126537
313. Idziemy na Trzy Korony Wąwozem Szopczańskim
Załącznik 126543
314.
Załącznik 126542
315.
Załącznik 126538
316. Dochodzimy do Przełęczy Szopka - widok na Tatry
Załącznik 126539
317. Skręcamy na szlak niebieski w kierunku Trzech Koron
Załącznik 126540
318.
Załącznik 126541
Cały czas walczymy z południowym słońcem :|
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Jedziemy dalej z Pieninami.
312. Wcześniej był widok z Pienin na Tatry, teraz bardziej w lewo
313. Idziemy na Trzy Korony Wąwozem Szopczańskim
314.
315.
316. Dochodzimy do Przełęczy Szopka - widok na Tatry
317. Skręcamy na szlak niebieski w kierunku Trzech Koron
318.
Cały czas walczymy z południowym słońcem :|
Relacja ładnie się rozwija :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Tłum tam był taki :evil:, że zdjęcie trzeba było robić zwisając nad przepaścią gdzieś na końcu, poza barierkami :shock:.
pamiętam ten dziki tłum.. jak byłam tam też ciężko się było odpowiednio nachylić żeby złapać najlepszy możliwy kadr :)
byłam jesienią - ale latem ten zielony przełom Dunajca z góry równie piękny :)
Pieniny do łażenia są spoko - bo ani ciężkie a nawet w gorszą pogodę da się co nieco pochodzić...
swoją drogą tego wąwozu o którym piszesz chyba nie znam :)
-
No ładniutkie widoki. Aż chciałoby się samemu tak pospacerować :grin:
-
6 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
pamiętam ten dziki tłum.. jak byłam tam też ciężko się było odpowiednio nachylić żeby złapać najlepszy możliwy kadr :)
byłam jesienią - ale latem ten zielony przełom Dunajca z góry równie piękny :)
Pieniny do łażenia są spoko - bo ani ciężkie a nawet w gorszą pogodę da się co nieco pochodzić...
swoją drogą tego wąwozu o którym piszesz chyba nie znam :)
Tłum był, ale relatywnie i tak było nieźle. Z tego co słyszałem w weekend turyści stali nawet godzinę w kolejce aby wejść na platformę na Trzech Koronach.
Jesienią pewnie jest ładniej, więc może tam wpadnę jak będę w pobliżu, choć Tatry są silną konkurencją.
Tymczasem udajmy się na Trzy Korony. Jak mi się wydawało zrobiłem parę fajnych fotek Samyangiem 7.5, ale jak się okazało obiektyw był uszkodzony i wszystkie poszły do kosza :cry:
319. "Szlak" na trzy Korony
Załącznik 126603
320. i parę widoków stamtąd, w południowym słońcu niestety
Załącznik 126604
321.
Załącznik 126605
322.
Załącznik 126607
323.
Załącznik 126606
324.
Załącznik 126608
-
Lubie te pofalowane pola.
-
Ale fajnie :D
Od 320 do 323 wyglądają jakbyś je z powietrza robił :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
...
319. "Szlak" na trzy Korony
320. i parę widoków stamtąd, w południowym słońcu niestety
321.
322.
323.
324.
Znane okolice..., nic się nie zmieniło od czerwca :grin: dalej pięknie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robtor
Znane okolice..., nic się nie zmieniło od czerwca :grin: dalej pięknie.
Trzeba do jesieni zaczekać to się zmieni :grin:, będzie pewnie jeszcze piękniej.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Ale fajnie :D
Od 320 do 323 wyglądają jakbyś je z powietrza robił :)
To z tego miejsca :grin::
325.
Załącznik 126639
-
No pięknie... Przebrnąłem przez wiele stron... No pięknie.....:grin:
-
No, pięknie, co racja to racja:grin:
-
Fajne zdjęcia a szczególnie mnie się podobają 313, 322.
-
319 - no fuj. Za moich czasów drewniane schody i podesty były. Teraz wszędzie nierdzewka króluje.
A gdzie, ja się pytam baba z kwaśnym mlekiem ? :mrgreen:
Fajowe zdjęcia, super się ogląda. Chciało by się znowu, ale tyle miejsc gdzie jeszcze nie byłem, eeech
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
319 - no fuj. Za moich czasów drewniane schody i podesty były.
drewniane z pewnością lepiej komponowały się z otoczeniem, ale te stalowe też robią wrażenie - jedynie one pozostały w mej pamięci z poprzedniej wycieczki w Pieniny :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
baba była (z maślanką, kompotem i czymś tam jeszcze) - stały element krajobrazu, mea culpa - zdjęcia nie zrobiłem, muszę się poprawić :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Chciało by się znowu, ale tyle miejsc gdzie jeszcze nie byłem, eeech
skąd ja to znam ? :grin:
-
Odnoszę wrażenie, że to już opowiadałem.
... za studenckich czasów, po strasznym ochlaju pojechaliśmy stopem do Szczawnicy. Stamtąd szlakiem na Sokolicę, Zamkową i Trzy Korony.
I oczywiście spotkaliśmy babę z kwaśnym mlekiem. W starej pogiętej konwi, z aluminiowym kubkiem do picia obślinionym przez setki turystów...
Tak nas suszyło, że na nic nie zważaliśmy :shock:
No a potem, no cóż - wiesz dlaczego taki duży las urósł ? Nawoziliśmy każdy krzaczek po drodze :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Odnoszę wrażenie, że to już opowiadałem.
... za studenckich czasów, po strasznym ochlaju pojechaliśmy stopem do Szczawnicy. Stamtąd szlakiem na Sokolicę, Zamkową i Trzy Korony.
I oczywiście spotkaliśmy babę z kwaśnym mlekiem. W starej pogiętej konwi, z aluminiowym kubkiem do picia obślinionym przez setki turystów...
Tak nas suszyło, że na nic nie zważaliśmy :shock:
No a potem, no cóż - wiesz dlaczego taki duży las urósł ? Nawoziliśmy każdy krzaczek po drodze :mrgreen:
Teraz konwia prosta, a garnków sporo (emaliowanych) i jakaś woda do mycia. Czyżby sanepid nalot robił :mrgreen:, tak z zemsty :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Teraz konwia prosta, a garnków sporo (emaliowanych) i jakaś woda do mycia. Czyżby sanepid nalot robił :mrgreen:, tak z zemsty :mrgreen:
Nie mój region :D, pod Limanową albo Nowy Targ podlega
-
zdjęcia ze szczytu powodują, że chcę łapać się poręczy:wink:
jestem za stary dziadek na takie wędrówki pod górę, ale zdjęcia oglądam jak osesek:grin:
piekne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
zdjęcia ze szczytu powodują, że chcę łapać się poręczy:wink:
jestem za stary dziadek na takie wędrówki pod górę, ale zdjęcia oglądam jak osesek:grin:
piekne
A tam za stary :shock:. Fajnie jest, takie nieduże pagórki - to niecałe 1000m n.p.m., raz trochę w górę, raz w dół bez dużego wysiłku. Gulasz to dobrze podsumowała:
Cytat:
Zamieszczone przez
gulasz
-
Bardzo fajne widoczki! Ja to wściekły jestem, bo miałem plany na górki a nic z tego w tym roku nie będzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fazi75
Bardzo fajne widoczki! Ja to wściekły jestem, bo miałem plany na górki a nic z tego w tym roku nie będzie.
why :?:
kopnij się w tyłek i w październiku w Bieszczady :)
WARTO :) :) :)
-
8 załącznik(ów)
Trasa z Trzech Koron na Sokolicę to przede wszystkim ścieżka przez las, bliżej Sokolicy także trochę skał.
326.
Załącznik 126758
327. W połowie trasy trafiłem na łąkę, gdzie gra słonecznego światła z zielenią świeżo wyrosłej trawy zaskoczyła niezwykle intensywną barwą tak, że od razu chwyciłem za aparat
Załącznik 126757
328.
Załącznik 126767
329.
Załącznik 126765
330.
Załącznik 126760
331.
Załącznik 126763
332.
Załącznik 126761
333.
Załącznik 126764
-
Ej góry nase góry...
Jak miałem tyle lat co Ula też łaziłem, Gorce, Pieniny , Tatry....... teraz tylko na Roztoczu ostatnio, bo tam pagórki ok. 300 mnp. A poza tym plaskato :grin:
Twoje zdjęcia wspaniałe...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Ej góry nase góry...
Jak miałem tyle lat co Ula też łaziłem, Gorce, Pieniny , Tatry....... teraz tylko na Roztoczu ostatnio, bo tam pagórki ok. 300 mnp. A poza tym plaskato :grin:
Twoje zdjęcia wspaniałe...
Dzięki. Ja zaś jak miałem tyle lat co Ula to nie łaziłem i teraz muszę odrabiać :grin:. Ale łaziłem jak miałem mniej, żeby nie było że wcale :grin:
-
Wyjątkowo udana ta cała pienińska seria. Świetne fotki. Przyjemnie przypominać sobie znane krajobrazy. Zawsze na Trzy korony startowałem z Krościenka, a widzę, że ten Wąwóz Szopczański tez ma swój urok.
-
Pienińskie widoki bardzo przyjemne, odrobaczanie udane:), ale owady w Twoim wykonaniu bardzo mi się podobają i mam nadzieję, że jeszcze coś pokażesz.
Czaple również interesujące, spodobała mi się 299. schowana za trzciną. Ta ostatnia musiała być faktycznie bardzo głodna, te które obserwuję, nigdy nie lądują w wodzie do pasa, najczęściej tylko lekko kolanka moczą:grin:.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
319 - no fuj. Za moich czasów drewniane schody i podesty były. Teraz wszędzie nierdzewka króluje.
Mleko skisło, to baba poszła do domu. A Wy to tak jak tych dwóch ruskich co to się napili u bacy, a potem sikali, tak że trawę wypalało :mrgreen:
-
Ładne zdjęcia z Sokolicy i Trzech Koron. Nie myślałeś, żeby kiedyś wybrać się tam w zimie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ronin75
Ładne zdjęcia z Sokolicy i Trzech Koron. Nie myślałeś, żeby kiedyś wybrać się tam w zimie?
Szczerze mówiąc przeszło mi to przez myśl, a Ty byłeś, myślałeś?
Inna myśl była taka aby wybrać się tam nocą - tak aby zdążyć na szczyt przed wschodem słońca :grin:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Szczerze mówiąc przeszło mi to przez myśl, a Ty byłeś, myślałeś?
Byłem - dwa razy, ale za każdym razem tylko na Trzech Koronach, na zrobienie też Sokolicy to trochę za późno wyjeżdżaliśmy jak na zimowe warunki - kierowca lubi sobie pospać :D
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Inna myśl była taka aby wybrać się tam nocą - tak aby zdążyć na szczyt przed wschodem słońca :grin:
Ciekawy pomysł, bardzo! Szkoda, że... (patrz wyżej uwaga o kierowcy :D )
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ronin75
Byłem - dwa razy, ale za każdym razem tylko na Trzech Koronach, na zrobienie też Sokolicy to trochę za późno wyjeżdżaliśmy jak na zimowe warunki - kierowca lubi sobie pospać :D
Ciekawy pomysł, bardzo! Szkoda, że... (patrz wyżej uwaga o kierowcy :D )
Trasa na Sokolicę to już chyba dosyć ciężka zimą, jak śniegu napada - myślę tu głównie o skałkach/przepaściach (Czarteż, Czartezik), szczególnie dla kogoś kto zimą po górach nie chodził (jak ja niestety).
Jak dojechałem do Sromowców fajne mgiełki były (zaraz się zmyły) i wtedy pomyślałem sobie, że na górze byłoby pięknie, szczególnie jesienią - stąd pomysł o nocny wejściu. Może jakiś zlocik zrobimy - sabat olytalibów o północy na Trzech Koronach, koniecznie jak będzie pełnia :grin:
-
Pełnia się właśnie kończy, następna za 28 dni :-P
Po Twoich fotach chyba mi odwali i jutro skoczymy. No prawie 40 lat tam nie byłem