kolejna super wyprawa, świetne foty i ciekawe miejsca :) brawo
Wersja do druku
kolejna super wyprawa, świetne foty i ciekawe miejsca :) brawo
Bardzo fajne zdjecia, nadrabiam zaleglosci w watku :)
Super, że wątek ciągle trwa, zaglądam tu z przyjemnością. Skały świetnie się prezentują:grin:
Kościół św. Jerzego w Madabie ze słynną mozaiką Ziemi Świętej. Wykonana w VI w. z 2 milionów kawałków szeroka na 6 i długa na 15 m.mapa ukazuje miasta rzeki góry od Libanu po deltę Nilu. Dzisiejsze pracownie kontynuują stare tradycje.
Załącznik 108455Załącznik 108454Załącznik 108453Załącznik 108456
Blisko Madaby biblijna Góra Nebo, to z niej Mojżesz po raz pierwszy i ostatni zobaczył Ziemię Świętą. Miejscem tym opiekują się franciszkanie.
Załącznik 108458Załącznik 108459Załącznik 108460Załącznik 108457
Jakże moglibyśmy nie zaglądać :) Warto, warto, warto.
I ciągnij dalej :)
zaglądam i podziwiam. Jest co.:grin:
Najbardziej zaintrygowały mnie nr 6 i 9. Fajnie się tu zagląda :-)
Fajna wrzutka, warto było zajrzeć :grin:
kawał historii chrześcijańskiej religii
Przepiękne formacje skalne, wąwóz Siq robi wrażenie, Petra i okolice również.
Piękny kraj.
Pozdrawiam
Ciąg dalszy bliskowschodniej wycieczki :) Bosra w Syrii (tej przedwojennej) słynie z ruin rzymskich monumentalnych budowli z III w. wykonanych z miejscowego kamienia wulkanicznego - bazaltu. Część zabytków została zagospodarowana przez okoliczną ludność :grin:
Ua, zazdroszę*tej Syrii... To fotki sprzed ten rozróby która tam trwa?
Konik fajnie ozdobiony :-)
Planowałem kiedyś dawno temu wyjazd do Syrii. Lecz nie wyszło nic z tego. A szkoda.
Ładne zdjęcia. Podobają mi się takie miejsca.
Tak przedwojenne :)
Kawka w Bagdad Cafe i kolejne ruiny :grin: Palmyra miasto na ważnym szlaku przez Pustynię Syryjską. To co zostało z dawnej świetności to Decumanus Maximus (starożytne miasta często były zakładane na wzór rzymskich obozów wojskowych, dwie krzyżujące się drogi Cardo Maximus płn-płd z Decumanus Maximus wsch-zach, na skrzyżowaniu stał Tetrapylon) z kolumnadą gdzie na konsolach stały posągi znamienitych obywateli, miedzy innymi najlepszych przewodników karawan. Świątynia Baala boga burz i deszczu, gdzie w najważniejsze święta pędzone kamiennym korytarzem zwierzęta w tym najokazalszy byk, obsypywane kwiatami, polewane winem przez zgromadzoną gawiedź kończyły swój los na ołtarzu ofiarnym.
Cudowne klimaty. Uwielbiam tę surową estetykę ruin porzuconych gdzieś na pustyni...
ciekawy komentarz do zdjęć
wszystkie fajne, ale 3 jest piękne
ech, pozazdrośić wycieczki :)
Wsztdził byś się! Ludzie tu marzną, ciężko harują, a Ty się po świecie szlajasz. Na dodatek jeszcze zdjęcia fajne robisz. No jak tak można :?::wink::-P
Lolita wiosna ma dzisiaj zawitać, to i harować będzie lżej :grin:
Malula syryjskie miasteczko położone w ciekawej skalnej scenerii. Klasztor św. Tekli pierwszej chrześcijańskiej męczennicy wybudowany tuż obok jej pustelni. Malula jest jednym z ostatnich miejsc, gdzie jeszcze można usłyszeć najstarszy na świecie język, język aramejski. W ramach jego ocalenia w 2003r. rozpoczęto nauczanie aramejskiego w miejscowych szkołach.
Te miejsca są tak ciekawe, że bez czytania opisu rzuciłem się do oglądania, przy trzecim patrzę, myślę - no jak nic, klasztor św. Katarzyny - bardzo łudząco podobny kadr. No ale koniec końców doczytałem opis, z półwyspu Synaj zrobiła się jednak Syria i zupełnie inny klasztor :)
A najbardziej lubię ostatnie, ta graciarska zabudowa mnie po prostu rozaniela :)
O kurcze, ale klimat tego miasteczka :shock:
Masz więcej ?
Ciekawe miejsca, fajowe foto i opowieść interesująca.
Bagdadcafe - świetna.
Pozdrawiam.
Zamek Krak des Chevaliers (twierdza rycerzy) wznoszony dla emira Hims od 1031 r. W 1142 przejęty i rozbudowywany przez zakon szpitalny joannitów (późniejszych kawalerów maltańskich) stał się jedną z najwspanialszych twierdz na świecie. W 1271 r. armia sułtana Bajbarsa oblegała zamek, zdemoralizowana załoga, 200 zamiast niezbędnych 2000 obrońców, po miesiącu poddała się pomimo zgromadzonych zapasów na trzy lata.
13 lipca 2013 r. armia Assada zbombardowała zamek bastion rebeliantów przebywających tam od dwóch lat.
20 marca 2014 r. reżimowe wojska zdobyły twierdzę.
Twoj watek ma w sobie moc.
Pozdrawiam
Zdjęcie z bombardowania Krak des Chevaliers w Syrii 13.07.13r. zaczerpnięte ze strony natemat.pl
Jak oni się nadal będą tak tłukli, to niedługo w Syrii nie zostanie nic do oglądania. Jasna cholera mnie bierze na takie niszczenie czegoś, co przetrwało wieki...
Na koniec mojej bliskowschodniej wycieczki, nocne i gromadne wejście na Górę Mojżesza (2285 m.n.p.) Wspinaczce pikanterii dodawał wszędobylski kurz z nutą uryny oślej i wielbłądziej. O świcie szczyt góry przypominał trochę wieże Babel :grin:
Jak byłem w Egipcie to przewodnik mówił nam że wejście na górę Mojżesza to poprostu męczarnia, wielblądy, kurz, pył. Mówił że trochę taka przereklamowana ta góra jest, no ale turyści wchodzą.
Z tego co piszesz to faktycznie wielblądy i kurz są obecne podczas takiego wejścia.
Gdyby nie sznur ludzi....cicho i pokojnie.
Al Maghreb Al Aksa - najdalej położona kraina zachodzącego słońca, zimny kraj gorącego słońca - Maroko :)
Trochę zdjęć z wycieczki po tym ciekawym kraju.
Al Dżadida miasto nad oceanem z łagodnym klimatem dającym latem wytchnienie od gorącego wiatru sirocco. Założone w XVI w. przez portugalczyków (twierdza Mazagan) wciąż zadziwia architekturą i senną atmosferą :)
fajne!!!!
Ładna fotorelacja.
Świetne, ale klimat :)