Polecam kontakt z E-3+14-54 albo jakimkolwiek najkonem od D70 wzwyż+dobra lufa. To pozwala na nowo zdefiniować pojęcie "szybki AF".
Ponoć dopiero z E-3, 70-300 nabiera życia.
Wersja do druku
Polecam kontakt z E-3+14-54 albo jakimkolwiek najkonem od D70 wzwyż+dobra lufa. To pozwala na nowo zdefiniować pojęcie "szybki AF".
Ponoć dopiero z E-3, 70-300 nabiera życia.
Obiektyw dostałem dzisiaj. Trafił mi się MADE IN JAPAN. Pierwsze próby pokazały, że w dobrym oświetleniu AF jest całkiem szybki i skuteczny. Przynajmniej moim zdaniem. Ostrzyłem naprawdę na małych obiektach. Wagę się czuje ale spoko. Mnie też denerwuje opisywany wcześniej problem z zakładaniem tulipana ale da się z tym żyć. Manualne ostrzenie jak dla mnie jest wygodniejsze niż w kitach. Generalnie pierwsze wrażenia są pozytywne. Teraz aż się chce w plener...
Wczoraj i dziś lekko potestowałem. Duża radocha tylko nie jestem w stanie tego utrzymać 300mm i kadr grubo mi podskakuje. Mój egzemplarz przy zoomowaniu też staje gdzieś pod koniec zakresu i trzeba mocniej zakręcić żeby tubus wysunął się do końca. Może producent w ten sposób pokazuje nam gdzie jest optimum długiego końca (coby nie używać 300mm na siłę)?
Będę obserwował czy to się wyślizga czy nie...
Wyślizga się. Jak wszystko w życiu.:grin:
Mnie po 2 dniach polar (nówka - prawie zakleszczony) też się wyślizgał.
Porobiłem trochę fotek na mieście i nie powiem żebym był zachwycony ostrością przy F5.6. Ustawiłem na stałe żeby sobie nie zawracać głowy czasem.
Przejrzałem zdjęcia i wygląda na to, że dla podwyższenia jakości trzebaby jeszcze trochę go domknąć. Lufa świetna, w wizjerze cacy, nieco gorzej na kompie po zgraniu mięska. ISO 200-320 też ma w tym swój udział.
Tylko ORF'y, JPEG'a dawno nie tykam.
Kolejny przykład 70-300
https://galeria.olympusclub.pl/displ...php?pos=-16566
Cześć
A teraz kilka gorszych fotek ;) żeby nie było tylko kolorowo :)
Przedstawiam Wam fotki sportowe - ale bardzo statyczne :) Po ruchach rąk widać że czasy krótkie, żałuję że nie użyłem wyższego ISO - ogólnie staram się go unikać. Wśród tłumów ludzi, i przy opiece córeczki, nie miałem czasu na kombinacje z ustawieniami, WB - też raczej leży.. ?
Skandia MTB Maraton Chodzież
tutaj można pooglądać profesjonalistów: http://infocity.pl/mtbmaraton/galeri...&los=0,4655356
kurcze, jaki sprzęt mieli :shock: po raz pierwszy widziałem człowieka z dyndającymi dwoma armatami do kolan. Chodził z tym sprzętem powieszonym na szyi jak z wisiorkiem i nic sobie z tego nie robił, obijał obiektywami o wszystko wokół siebie - i pełen luz - albo raczej profesjonalizm ;) Ale fakt faktem - zdjęcia porobił dobre.
pzdr
Czesław to wie jak się zakręcić...
Witam!!
Zamierzam nabyć takiego zumka !!! Czy są,tak jak to gdzies wyczytałem,dwie wersje obudowy?? Jeśli tak to gdzie dorwać ta zwężana ku tylniej soczewce ???
Pozdrawiam!!
Peter
A ja zamierzam nabyć takiego 70-300. Tylko pytam się grzecznie GDZIE ???
Idziesz do najblizszego sklepu ze sprzetem foto i prosisz zeby Ci podano.Dokladnie tlumaczysz jaki ma byc.Gdy nie beda mieli,kazesz sprowadzic i podajesz nr telefonu zeby Ciebie powiadomili jak juz beda mieli.
Napisz gdzie dokladnie mieszkasz to pogogluje za najblizszym sklepem.
Czyżby?
jeden z lepszych w mojej wsi- cyfrowe.pl- odpowiedział mi wczoraj
"Dziękuję za zainteresowanie naszą ofertą.
Niestety jeszcze nie mamy informacji kiedy będzie dostępny obiektyw.
Zapraszam do zakupów w naszym sklepie"
Dwa inne podobnie. W MM i podobnych wynalazkach- nie ma.
W Euro- jest ale nie ma.
Update: nie jest tak że pytam , bo zwalam na innych coś, co mogę zrobić sam. Pytam bo z dostępnością tego szkła jest ewidentnie problem. Zadałem pytanie o dostępność na OJ, niestety na razie nic nie wiem.
A koniecznie chciałbym zapiąć je przed zakupem do 410ki i sprawdzić, czy z tak małą puszką i bez stabilizacji w ogóle da się wykorzystywać dłuższe ogniskowe w warunkach innych niż plaża w Egipcie :))
Ja też czekam na odpowiedź od OJ.
Dostałem odpowiedź, proszę złożyć zamówienie, wtedy będziemy go zamawiać i odezwiemy się jak już u nas będzie.
A miałem przez chwilę go jak na talerzu w mojej hurtowni za 100 zł drożej, ale głupio się tak wycofać ze złożonego zamówienia w OJ.
Polemizowałbym i to mocno. Spokojnie można robić fotki na mieście w jasny dzień, nawet w miejscach lekko zacienionych. Długi koniec, brak IS, ISO200 i jazda. Kiedyś pisałem że teoretycznie się da a ostatnio sprawdziłem i można.Cytat:
600mm (po cropie) bez stabilizacji to czasy minimum 1/500s.
Czyli raczej tylko Egipt
Albo statyw lub monopod
Obiektyw jest do wzięcia, często od ręki. Nie wiecie gdzie, to napiszę na PW.
Fotozakupy mają, z dostawą na jutro:
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/7174
No, na piątek :)
A ja kupiłem w noteo.pl. i to 100 złotych taniej niz cena z foto-zakupow W niedziele zapłaciłem, a dzisiaj przyszedł. Tylko nie mogę się nim pobawić bo za oknem pada :-( Ale jak pogoda się poprawi to na ptaki zapoluje. Chciałem Wam wkleić linka, ale zniknął z oferty, chyba był ostatni.
A ja go dostałem w OJ, dzięki pomocy RE.
Ja kupiłem w http://www.fotopanorama.pl/ z tym że zadzwoniłem wcześniej czy mają (to najlepszy sposób). Pofatygowałem się osobiście, wziąłem do ręki,pomacałem, zapiąłem do do korpusu i był mój :-) za 1290 zł.
Wcześniej czytałem na forum w niektórych wypowiedziach że być może produkują go również w chinach, ale na moim jest Made in Japan.
Ja kupiłem bez problemu w fotoceny w Chorzowie za 1190 w zeszłym tygodniu. Przyszedłem osobiscie i bez zadnego zamawiania wziałem, pomacałem, założyłem do mojej 510 i nie moglem nie kupic :). Mam ta wersje zwęzająca się do bagnetu. IMHO wyglada lepiej niż ten drugi. Czy ktoś w końcu wie na czym polega róznica miedzy nimi? Tylko wygląd a może coś jeszcze?
Coś mi się wydaje, ze nikt na oczy nie widział innej wersji.
Takie fotki były na początku, przed premierą obiektywu, może to zdjęcie prototypu?
W ażdym bądź razie przez moje ręce przeszły dwa egzepmplarze, oba "zwężające się".
Wszystkie 70-300 są takie same.
Nie ma to jak zdjęcie z perspektywy :grin: ... i ile potem gdybania.
Ostatnio popełniłem taką fotkę w celu sprawdzenia tego szkła.
Ogniskowa max, przysłona 8, ręczne ustawienie ostrości.
Przed zmniejszeniem wyglądała jeszcze lepiej.
Jestem zadowolony.
Dla mnie mniodzio. i jeszcze przez most i drzewa dobrze pokazałeś perspektywę powietrzną.
Pozdr
Szpaki w akcji (70-300). Ciekawostka: zaobserwowałem, że jak obcy szpak przyleciał do młodych z robalem w dziobie to te nie chciały się wychylić z dziupli mimo, że wcześniej regularnie wychodziły po jedzenie. Skąd wiedziałem, że obcy? Bo po chwili pojawiła się para i przepędziła gostka przy aplauzie młodych. I weź tu bądź dobry.
Fotki robione przy maksymalnej ogniskowej i maksymalnej dziurze czyli 300 mm i f5.6.
IS=ON, ISO 800, 2 ostatnie nieco skadrowane. Kolory nie ruszane.
Wygląda to co najmniej dobrze. Na moje, obiektyw rysuje podobnie do 40-150.
Patrząc na te i inne fotki chyba zdecyduję się na ściągnięcie tego szkiełka ze stanów (http://www.broadwayphoto.com/viewpro....bwayphoto.com - $320 wydaje się być rozsądną opcją)
Nie wiem, czy już o tym było, ale może ktoś zechce powiedzieć, jaką minimalną przysłonę ma ten obiektyw na ogniskowej 150 mm?
Witam - przy 150mm wychodzi f 4,5
epicure:
nie napalaj się na używanie 70-300 przy otwartej dziurze - trzeba domknąć do 5.6 albo ciut bardziej coby jakość była dobra.
puchan:
no to pozamiatałeś, świetne ptaszki i kolorystyka.
pytanie do posiadaczy:
namierzyliście może jakiś sensowny sztywny pokrowiec na 70-300? mały to on nie jest a w komplecie brak więc trzebaby coś dokupić.
ja używam czegoś takiego:
http://www.lowepro.com.pl/Products/A...s_Case_2S.aspx
Obiektyw mieści się bez problemu, można powiedzieć, że na styk bo nie ma luzów pomiędzy osłoną przeciwsłoneczną i ściankami pokrowca a mimo to nie trzeba go wciskać na siłę :). Na wysokość też jest OK.