Ufff.... :) Dzięki za obszerny komentarz. Obiecuję, że jeszcze kiedyś tam wrócę :) Zapraszam częściej :)Cytat:
Zamieszczone przez Eddie
Pzdr
EDIT: Wrzuciłem też Spiralę do Galerii. Teraz są już w niej wszystkie fotki z Powązek. Zapraszam! :)
Wersja do druku
Ufff.... :) Dzięki za obszerny komentarz. Obiecuję, że jeszcze kiedyś tam wrócę :) Zapraszam częściej :)Cytat:
Zamieszczone przez Eddie
Pzdr
EDIT: Wrzuciłem też Spiralę do Galerii. Teraz są już w niej wszystkie fotki z Powązek. Zapraszam! :)
Błaganie- dobra kompozycja pierwszego i drugiego planu co składa się na całkiem udany kadr.
Spirala- tutaj mam zdanie jak Eddi pokombinował bym z kadrem tak aby górna krawędź spirali była w całości i zamykała przestrzeń. Pozdrawiam.
Siem powtórzę za innymi. Błaganie przerewelacyjne ale Weselej Chłopie, Weselej.
Pozdrawiam
Grzesiek
Dzięki :) Niedawno były 1-szy listopada, nadal jest paskudna jesień, więc trudno o wesołe tematy. Postaram się mimo wszystko, bo mnie też przygnębia ta aura, a może jakieś pozytywne fotki trochę mnie rozchmurzą :)
Pzd
No, no... to czekam na coś pozytywnego. :)
BTW - jak tam z pogodą? Tutaj taka w kratkę, strach się gdzieś wybrać, bo co chwilę leje. :evil:
W Wawie też paskudnie... Zimno, wiatr i deszcz. Najgorsze, że na zmianę pada i nie pada. Pogoda nie może się zdecydować... Postaram się coś zrobić pozytywnego, ale może to trochę potrwać :) Jutro pewnie wezmę ze sobą OM-20.Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Pzdr
Tutaj jest to samo. Uparłam się na wiewióry i robię podchody drugi tydzień. Jestem zła jak diabli, bo po prostu przy 3.5 to wiadomo - drzewa, pochmurne niebo = za ciemno ;) :twisted:
Na kiepskie światło jest prosta recepta - Olympus OM-1 plus 50mm 1,4 plus film Kodak T-max 3200 plus forsowanie w koreksie na 6400 ISO. Miodzik...
Jakby jeszcze mieć własną ciemnię w domu... I Zuiko 50/1.4 ;) Chodzę z założonym kolorowym filmem w OM-20 od dłuższego czasu i jeszcze nie zrobiłem na nim żadnej klatki. Chyba nie lubię koloru :roll: To profanacja, 30-to letni analog i kolorowy film...;) Jakoś takie połączenie w mieście mi się gryzie. Muszę kupić film B&W (do tej pory kupowałem przeważnie Ilfordy Delty 400. Rafał, znasz coś fajnego B&W w tej czułości? O ile oczywiście samemu nie wywołując ma sens bawić się w "lepsze" filmy?). Przejrzę odbitki, które mam. Może coś się będzie nadawało, a jeśli tak to postaram się to zeskanować i jeśli się uda, to wrzucę na forum.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Pzdr
Eee tam, Suchar, sam koreks plus chemikalia to niewielki koszt, ciemni specjalnej też nie musisz mieć. A reszta - cyfrowo :D
Ale pomieszczenie by się jakieś przydało :) U mnie w domu nie ma żadnego wolnego pomieszczenia, bo nikt o ciemni nie pomyślał ;) Z resztą nie mam doświadczeń jeśli chodzi o ciemnię, nabędę je niedługo bo wyjeżdżam na wyjazd fotograficzny.Cytat:
Zamieszczone przez agapiet
Nie musisz mieć ciemni. Wystarczy, że kupisz chemię i koreks (film tylko zakłada się w ciemności. Np. w szafie ;) Samo wołanie jest już przy świetle). Wywołanie filmu nie jest trudniejsze niż ugotowanie zupy. Trzeba po prostu trzymać się przepisu. A potem film skanujesz - i tak większość fot pokazuje się w necie, nie na papierze.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Zabawa naprawdę przednia.
Tu masz linę do forum, gdzie dowiesz się wszystkiego na ten temat: LINK
Ja ciemnię miałem w łazience, na wannę kładłem płyty pilśniowe i tam były kuwety a na pralce (wtedy były duże) miałem powiększalnik z zegarem :)
Dzięki Rafał i ziemia :) Co najciekawsze, mam konto na forum korex.net.pl :) Ale od dawna tam nie zaglądałem. Z racji młodego wieku i tego, że mój tata nie zajmował się nigdy fotografia, nie miałem do tej pory okazji do siedzenia w ciemni. Niedługo się to zmieni (konkretnie za ciut ponad tydzień) i trzeba będzie pokombinować z wywoływaniem w domu :)
Pzdr
Ciemnia potrzebna jest do robienia odbitek.
To wim :) Aż takim lamerem w tym temacie to nie jestem ;) Mówiąc ciemnia miałem na myśli też wywoływanie filmu, sam proces. Prawdę mówiąc, nigdy nie próbowałem... :oops: Ale niedługo będę miał okazję. Cóż, załapałem się na początek ery cyfrowej, mój pierwszy aparat to był cyfrak (z resztą Olek, taki bez zoomu i z 1.3mpx :)) i tak zostało... Dopiero od kilku miesięcy bawię się analogiem, Olkiem OM-20.Cytat:
Kurczę, gadamy i gadamy, przyzwoitość nakazuje jakąś fotkę pokazać :) Zaraz poszukam, może coś mam w archiwum i przejrzę odbitki.
Pzdr
hehehe, jak mi ten film zamontujesz od E-500, to będę dźwięczna :D :D :D :D :mrgreen:Cytat:
PS Suchar już 2 godziny tej fotki szukasz ;)
mam jeszcze cały sprzęt jak co mogę sprzedać. Chyba, że rodzice w ramach odzyskiwania miejsca czegoś się pozbyli.
Nic dobrego mi nie przyszło do głowy, a na skanowanie odbitek jeszcze nie miałem czasu (choć nie wiem, czy mam coś ciekawego). Postaram się jednak coś wrzucić, jak tylko będę mógł :)Cytat:
ziemia01, dzięki :) Tak czy siak decyzję czy się w to bawię, czy nie podejmę za trochę ponad tydzień.
Pzdr
EDIT Znalazłem takie cuś, takie nic :) Tak na przetrzymanie, będzie lepiej ;)
to raczej taki typowy widoczek bez zbytnich uniesień ale ładnie wykonany.
To jest fotka którą wrzuciłem, bo obiecałem ;) Zupełnie nic ciekawego, ale wygląda na to, że wszystko ciekawe już pokazałem. Czas coś nowego machnąć.Cytat:
Zamieszczone przez Wiejo
Unikaj przecinania foty w połowie linią horyzontu.
Rafał, oryginalnie ta fotka nie była 50/50. Specjalnie wykadrowałem tak, by horyzont był w połowie wysokości kadru, a ten pas trawy w połowie szerokości kadru. To było zamierzone łamanie zasad, chodziło o symetrię :) Takie zasady to ja naprawdę znam ;)Cytat:
Pzdr
Dla mnie kadr ostatniej foty jest całkiem ok, chociaż czegoś mi niej brakuje. Może B&W byłaby podkreśleniem zabawy kadrem, formą...
Możliwe, zobaczę. Jakaś taka wyblakła jest, coś z barwami jest nie tak. Wrzuciłem fotkę, bo się rozgadaliśmy na tematy ciemniowe ;), pracuję nad następnymi fotkami :)Cytat:
Zamieszczone przez ktotek
Wpadam znów, ze zdjęciami :) Nie są one może jakieś pozytywne, ale chcę je Wam pokazać. Byłem na koncercie i oto dwie fotki z niego. Stałem pod sceną i naprawdę żałowałem, że nie mam E-3 z 50-200 SWD... E330, ISO 1600 i Sigma 105 zamiast tego :) Brak zoomu mocno przeszkadzał :/ Zapraszam do komentowania!
K L I K A J C I E w F O T K I!! (bo się kaszana robi)
169. Marcus 1
170. Marcus 2
PS. Czy taki rozmiar jest ok? Czy może wrzucać mniejsze, np. o dłuższym boku 700mpx?
Pzdr
Jest OK.
Kadry też świetne, zwłasza pierwszy.
W jakiej odleglosci byles od tego pana i czy mogles lampe zastosowac?
Dzięki Wojtek :)
Nie pamiętam, pewnie ponad 3 metry (w każdym razie tak, że te zdjęcia są z 105 (210)mm, właściwie niekadrowane), lampy nie można było użyć, bo koncert zostałby przerwany. Oczywiście było ciemno, bo to Kongresowa, a nie na dworze.Cytat:
Zamieszczone przez Peniek242
Pzdr
Suchar, świetnie wyszło jak na takie ciężkie warunki :)
Dziękuję :) Ponadto co i rusz ktoś z wielką, białą lufą mnie popychał z słodkim "sorry"... Lubię fotki koncertowe i dlatego zbieram na 50-200 SWD i marzy mi się E-3 :)Cytat:
Czyli blisko byles, obiektyw wystarczy, niestety kiepska jakosc, choc wiem, ze trzeba kombinowac w ciemnosciach.
Obiektyw był akurat, ale wtedy, gdy Marcus stał w jednym miejscu. Bo gdy zaczął chodzić... To stałka, a cofnąć się nie mogłem, bo stali inni za mną. No i ISO 1600, próbowałem zejść niżej i tylko kilka razy na ISO 800 dało radę. A miałem tylko 3 minuty...Cytat:
Zamieszczone przez Peniek242
PS. Mam nadzieję, że kilkałeś w fotki? :)
Fajne foty, zwłaszcza pierwsza. Na drugim gość stroi instrument, więc emocji w niej nie ma. Ale pierwsza wielce okej. Lubię foty koncertowe.
Dzięki :) Ja też lubię i naprawdę 50-200 SWD męczy mnie coraz bardziej... A szczególnie po macaniu E-3... Poszperam w zdjęciach, może coś się jeszcze nada do pokazania.Cytat:
PS. To nie jakiś tam gość, tylko Marcus Miller :) Jeden z najlepszych basistów na świecie :)
Pzdr
EDIT: obie fotki są już w Galerii :)
podobają mi się obie, jest w nich klimat muzyki, widać emocje na twarzy Marcusa. Pozdrawiam.
Nie ma co narzekać, foty są super, na koncercie zawsze będą jakieś kompromisy, tutaj jest super. Oczywśce szybszy zoom zawsze by się przydał.
Super fotki. Słychać dobiegające z nich dźwięki.
Dziękuję :) Nie było mnie przez weekend, ale przez ten czas przemyślałem te fotki i, prawdę mówiąc, doszedłem do wniosku, że mi się nie podobają. Stanowczo nie jest to coś, czego oczekiwałem i jest bardzo dalekie od tego, co miałem w zamyśle. Gdybym miał ocenić te fotki, to napisałbym tak: Nudne. I takie jest moje zdanie na temat tych zdjęć. Jednakże bardzo mi miło, że się Wam spodobały i to w żadnym wypadku nie jest źle. Mi one po prostu nie leżą. Dziękuję :)
Pzdr
Zdrowe podejście. Będą z Ciebie ludzie...Cytat:
Zamieszczone przez suchar