Ten psiaczek w lewym dolnym rogu wydaje sie byc lekko porzuszonym. Takie mam wrazenie, nie wiem czy slusznie...
Wersja do druku
Ten psiaczek w lewym dolnym rogu wydaje sie byc lekko porzuszonym. Takie mam wrazenie, nie wiem czy slusznie...
Wyglądają jak przyklejone do szyby :D
Ktoś siedzi w budzie i je dociska co by ładnie się prezentowały? tak? Czekaj, czekaj, gdzieś miałem ten numer do greenpeace...
I to jest właśnie IMHO cały smaczek tego ujęcia.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Mam tych ujęć ok. 400 (naprawdę!!!). W tym ok. 50 jest dobrych. A ta nieostrość na psiaku w pokazanej focie to efetkt małej GO. Pozosałe są ostre!!!
Bystry jesteś :) .Cytat:
Zamieszczone przez blady
Fajna ta ostatnia fota, dzieciakom sie podoba
mnie sie podoba zdecydowanie to wczesniejsze zdjecie, choc psiaki sa na nim takie bardziej smutne i takie.. takie.. skundlone. poruszone i z pozamykanymi slepkami nie wygladaja ciekawie.
to cos ty, dach tej budy zdemontowal??
Dzięki za komenty. Ostatnia fota psiakowa, którą pokazuję.
Wszystkie znalazły nowe domy. Rozdałem je w okolicy, jeden poszedł do rodziny, więc będę je odwiedzał z dzieciakami :D .
290
Piękne psiaki :)
To są uroki mieszkania na wsi, które się docenia dopiero będąc w mieście :)
Dawno nic nie wrzucałem na Olkowe forum. Czas nadrobić zaległości. Tutuł: "...z czegoś trza wykarmić..."
291
Kolejną fotę zatytułowałem "Samotność". Niezbyt oryginalnie, ale to pierwsze co mi przeszyło na myśl. Po chwili pomyślałem, że lepszym tytułem będzie "Próba odebrania sobie samobójstwa". ;)
Mam spory zapasik fot, więc przez całą zimę będę Was katował odgrzanymi kotletami z wiosny, lata i jesieni. Płodny jestem jak zając... :roll: Wszystkie foty, które pokazałem, zrobiłem moim E500 w tym roku.
292
ostatnie mi przypadło do gustu. gdyby tylko ktoś tam nie postawił tej ławki i śmietnika to już w ogóle by mi się podobało no ale to już nie jest wina fotografującego.
btw. niedługo 300, przy 500 jakaś impreza? :P
Rafal,
fotki - jak zwykle zreszta, bardzo inne. Chcialbym kiedys zobaczyc Cie w akcji chodzenia za tropem. To musi byc bardzo interesujaca sprawa.
Rafale, "Próba odebrania sobie samobójstwa" niezwykle wyszukany tytul, a najciekawsze to to, ze bardzo optymistyczny w calym dramacie slowa "samobojstwo".
pozdrawiam,
excel
Rafał
Te psiaki, to prawdziwe mistrzostwo świata, przepiękna widokówka, żona i mała są zachwycone, ja także - strasznie sympatycznie wyszły - długo je ustawiałeś do pozycji wyjściowej ? :)
Pzdr
No, coś trzeba będzie zorganizować.Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Już kiedyś o tym pisałem. Lubię łazić po mieście z aparatem gotywym do strzału i muzyką na uszach. Łażę tak godzinami (najczęściej w niedzielę) i zawsze coś tam wychodzę. Emocje jak na rybach :-).Cytat:
Zamieszczone przez Excel
Oj, zabawa w sumie trwała trzy godziny :roll: . Zdjąłem dach budy, pomocnik ustawiał psiaki w otworze. Na zdjęcie miałem kilkanaście sekund, bo kiedy psiaki przytuliły się do siebie i poczuły ciepło, to zamykały oczy, łebki im opadały i kimono :-). Potem trzeba było przegonić towarzystwo po polu (tak się mówi w Małopolsce) żeby się rozruszały i z powrotem do pozowania. Fajne światło było - słoneczne zimowe popołudnie. Doświetliłem dodatkowo białą blendą.Cytat:
Zamieszczone przez John100
Lubie klikac na ten temat, bo zawsze jakies dobre fotki moje oczy uciesza :) Tak bylo i tym razem, bardzo ciekawe zdjecia. 291 to kolejne zdjecie reportazowe, dobre, ale jednak bardziej podoba mi sie 292, bo jest w nim cos wiecej, emocje. No i tytul swietny.
Pzdr
Wielkie dzięki za ciepłe słowa.
Kolejna fota zrobiona w dwa dni temu:
293
zastanawiam się nad babcinym spojrzeniem
wersja 1 - zerka ukradkiem i myśli " co za ladacznica, w piekle będzie się smażyc...a Ojciec Dyrektor w końcu wypleni ten podły pomiot Szatana"
wersja 2 - "hmmm- też kiedyś miałam takie fajne cycki i Stefkowi się podobały...ehhhh"
ale nr 1 bym obstawił
Fajna fota
Myślę, że starsza pani w moherze pomyślała: "kiedyś miałam lepsze cycki..." :D . A Stańczyk? Jak to Stańczyk... W ***** ma to wszystko... ;)Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Nekst fota:
Tutuł: "...Boże, bądź miłościw mnie grzesznemu..."
294
Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Rafal,
jezeli masz na mysli autora fotki, to tak, niechze Bog bedzie dla Niego milosciwy. Wole Jego bardziej ziemskim.
pozdrawiam,
excel
Rozumiem, że nie podobają Ci się majzograficzne fiksografie :D ;) . Spoko. Mało komu się podobają. Ja nie mogę się powstrzymać przed pykaniem takich fotek. Na szczęście potrafię się powstrzmać (choć nie zawsze) przed publikowaniem tych dziwadeł :D .Cytat:
Zamieszczone przez excel
Bardzom ciekaw Excel, co powiesz o dokonaniach niejakiego Blubasa. Gość zbiera entuzjastyczne recenzje na onePhoto. Tutaj lina: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=17172
Rafal,
pewnie jestem ludzikiem trzymających sie kurczowo (choc nie zawsze) konwencjonalnych sciezek interpretacji sztuki. Powiem jednak, ze jakoś dziwnie szczery wydajesz mi sie w pokazywaniu ludzkiej nędzy, dziwactwa, głupoty, szczescia, wyuzdania, egoizmu i egotyzmu, cwaniactwa, itd. pokazując to w formie tak zaskakującej, ze prawie zawsze kontrowersyjnej, ale jest to, jak juz wcześniej wspomniałem - jakoś dziwnie pasujące do Ciebie. Ta forma, zda mi sie idąca tak dalece, ze Twoje intencje przekazu, a moim zdaniem - jest to prawie zawsze forma krzyku w ciszy, szczególnie w przypadkach skrajnych, uragajacych ludzkiej godności, nie trafi do odbiorcy w sposób przez Ciebie oczekiwany. Krzyk nie bedzie krzykiem, żebrak zda sie bogatszym, a naga kobitka na koniu bedzie bardziej przyodziana i nie bedzie szokować.
Lubie Cie w bardziej reality world. Ale to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam Cie,
excel
Fiksografie i majzografie to na szczęście margines mojego pstrykania. Staram się mieć duży dystans do tego co robię (choć to czasem trudne). Na szczeście jest Internet i fora dyskusyjne takie jak nasze, które sprowadzają "artystoof" na ziemię ;) .Cytat:
Zamieszczone przez excel
Ja Ciebie również pozdrawiam.
Co do linka - zdjęcia tego kolesia są świetne. Może nie każdy lubi takie foty - ale ja jestem za eksperymentami. Foty tego gościa mają styl, maja specyficzny klimat, wspólne cechy... Ale jak już mówiłem - nie każdy lubi mniej tradycyjnie. Nie każdy lubi b&w z ziarnem, czy innymi 'bajerami'.
Co do Twojego zdjecia. Owszem, jest ciekawe, aczkolwiek - po pierwsze - w pierwszej chwili nie zauwazyłem ze to mnich - nie jest to oczywiste.. A wtedy nie zrozumiemy chyba tytułu. Chociaż nadal nie do końca rozumiem ten tytuł - bo przecież nie widać tu jakiejś winy, grzechu danego osobnika - skąd ten tytuł? Po drugie - może za dużo dołu, może ciut bliżej podejść. Aczkolwiek wtedy nie zmieściłyby się w kadrze samochody po prawej i ten blok, które budują nastrój ulicy, miasta, jakiejś.. szarości?
Ogólnie fota na tak. Lubię takie eksperymenty. Lubię gdy ktoś ma odwagę odejść od wyznaczonych konwenansów. Pokazać coś nowego. Fota ma klimat, wnosi coś nowego. Ale nie jest z tych zachwycających, które pozostają w głowei na długo. Ale jak już mówiłem - jestem na tak. Zresztą co ja - 17letni, raczkujący fotograf będę mówił Tobie - 'staremu' prykowi :)
Powiedz jeszcze cos o stronie technicznej - wazelina na UVce? Bo gdzieś tu o tym czytałem...
Pozdrawiam
Przemek
PS. Te zdjęcia tego kolesia... czym to pstrykane może być? Analog?
Fota to panoramowanie na dość długim czasie - chyba 1/20 sek. (mnich zasuwał dziarskim krokiem) i jednoczesne ruszenie zoomem. A tytuł? Taki mi się wymyślił.Cytat:
Zamieszczone przez PrzemQ_09
Pomyślałem, że mnich idzie i się modli. Jest u kresu życia doczesnego, więc przygotowuje się na życie wieczne. Nie ma wątpliwości, jak wielu ludzi, czy po śmierci jest życie. Wierzy.
Takie tam skojarzenie.
Pozdrawiam noworocznie.
Kolejna fota:
295
Rafał,
Przestawiłes interpretację swojej fotki:
Długo sie wpatrywałem w to zdjęcie i nijak nie mogę się nawet zbliżyć do Twich transcendentnych wyjasnień.Cytat:
Pomyślałem, że mnich idzie i się modli. Jest u kresu życia doczesnego, więc przygotowuje się na życie wieczne. Nie ma wątpliwości, jak wielu ludzi, czy po śmierci jest życie. Wierzy
Mnich po prostu idzie. Niczego więcej nie zobaczyłem. A to, że mnich wierzy, to wynika z jego powołania, z Twojego oglądu zagadnienia, a najmniej z fotki.
Pzdr, TJ
No cóż, ja miałem takie skojarzenie. Moim zdaniem (choć mogę się mylić) mnich idzie i się modli. Gdybym sfocił mnicha leżącego krzyżem przed ołtarzem to pewnie Tadeuszu nie miałbyś wątpliwości ;) . Ja lubię takie majzy - jestem fanem zdjęć Blubasa z załączonego wcześniej linku. M.in. właśnie dlatego, że nie są jednoznaczne. Że można do nich dorobić dowolną (prawie) historię.Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Pozdrawiam
Rafał,
Twoja interpretacja mi się podoba, bo jakiś związek z fotką ma, choć ja uważam, że daleki, ale sztuka, czy prościej mówiąc przedstawinia wizualne mają to do siebie, ze mogą stanowić punkt wyjścia do różnorodnych rozważań.
Jeśli chodzi o majzy tego autora, do którego link przytoczyłeś, to niektóre są sensowne troszkę, bo w końcu życie nieraz jest takie i autor fotek w ten sposób odnajduje się w świecie - poprzez swoje dzieła, chociaż widze w nich bardzo dużo żonglerki, co z kolei zapala we mnie czerwone światełko, właściwie nieustająco i męcząco. Najbardziej podobała mi sie interpretacja jednego z kolejnych jego obrazków, na której widać mocno rozmazaną postać z tyłu, w potrójnych konturach, co ktos metafizycznie zinterpretował jako Roztrojenie jaźni, a także Dezintegracja. Wielbiciele tego autora uwznioślają go, przeciwnicy wyszydzają, jestem bliżej tych drugich.
Pzdr, TJ
mnich taki wygibany. nie widze, zeby sie modlil. predzej kojarzy mi sie, ze ma cos do zalatwienia i wali w tamta strone.
zdjecia blubasa, czy jak on sie nazywa dla mnie robia wrazenie i chyba mnie zainspirowaly do poprobowania tego nurtu w śtuce. kazde wydaje mi sie jednoznaczne i w ciagu 2-3 sekund jestem w stanie nadac mu pasujaca do tresci interpretacje.
np. zebym nie byl goloslowny, losowo wybrane:
http://onephoto.pl/info.php3?id=297322 - ale zglodnialem, ciekawe co w lodowce :mrgreen:
http://onephoto.pl/info.php3?id=297732 - jakbym ja mial taki aparat..
http://onephoto.pl/info.php3?id=269647 - co mi sie tu sciemniasz, kochaneczku?!! gin!!
http://onephoto.pl/info.php3?id=289643 - rycerzu! jam nie godna abys do mnie przychodzil
pan z golebiami napewno mysli "no, zeby mi ktory nie nas..." bo widzi, ze na drzewie siedzi jeszcze pare sztuk.
Dka, Twoje linki się nie otwierają :|
Co do Blubasa - mam kilka ulubionych zdjęć, mistrzowskich wręcz. Nie nazwałabym tego uwzniośleniem. Facet ma jakąś wizję, swój sposób kreowania rzeczywistości. Plus wielką zdolność do chwytania TYCH momentów.
sorry, ale onephoto.net ma problemy samo ze soba
Rzezywiscie teraz sie nie otwiera. Jeszcze niedawno mi sie otwieraly. Slowem komentarza, nie podobaly mi sie. Po prostu takie zdjecia mi nie leza. Rzecz gustu. Strone techniczna trudno mi ocenic, bo sie na tym nie znam i takich zdjec nie robilem.
Kolejna fota poświecona fleszem Fl36. I tylko tym. Wątłe światło zza okna nie miało wpływu na zdjęcie.
296
no fajne fajne, takie pocztowkowe, dopisku drakuje "my sie kochamy, ze az sie tulimy".
a jak to jest - z bokow tez wyglada, ze jest ladnie pooswietlane. jakies biale sciany to zapewnily? czy co?
Za moimi plecami był tzw. skos (pokój na poddaszu). Lampkę skierowałem do tyłu, żeby odbić światło od tego ukośnego, białego sufitu. I to dało "bezcieniowe" plastyczne światełko. Na lampie korekta +1,5 EV.Cytat:
Zamieszczone przez dka
kurde niedlugo ja zrobie ten krok, tzn bede strzelal i blyskal, bo jedzie do mnie lampa z dalekiego wschodu :mrgreen: co tam, bez nerki tez mozna zyc :roll: wazne fotki :razz:
Rafał,
milusie to Twoje dziecko, a jej wdzięki podkresliles jeszcze przez umiejętne wyłapanie chwili. Wdzięczy sie do pieska, choc trudno powiedzieć, kto bardziej sie cieszy z czyjej obecności. Piesek ma minę nie tęga. Kolorki palce lizać, żywe, naturalne barwy, skora reki wygląda bardzo naturalnie, nawet naczynka krwionośne sa widoczne i zadrapnięcia, pewnie przez czworonożnego przyjaciela.
Jak zwykle - bardzo ladna Rafalowa fotka.
pozdrawiam,
excel
Next fota:
Tytuł: "Ale podobny do Karola z księgowości!!! No, cały Karol!"
297
dokladnie chmurke z takim samym tekstem bym podstawil temu przechodniowi z wycieczkowej firmowej wycieczki integracyjnej po krakowie.
na fotce minus za to, ze jasnosc ustawiona na przechodnia a nie na sobowtora karola. chociaz, moze i sie czepiam, bo funkcje ma wlasnie pelnic taka jaka pelni. jest ok. ogolnie wrazenia pozytywne.
Podoba mi się ta zmyła. Że w pierwszym momencie myślisz że głównym motywem jest Sobowtór Karola a dopiero potem myślisz o tytule i zwracasz uwagę na gościa z tyłu. Fajnie ten gościu uchwycony i IMO dobrze że wyeksponowany :)