Podpiszę się pod stwierdzeniem Jolly i dodam, że dla mnie są świetne.
Wersja do druku
Podpiszę się pod stwierdzeniem Jolly i dodam, że dla mnie są świetne.
Mi też ten portrecik- nie portrecik się podoba, w/g mnie ta ciemniejsza surowa wersja lepsza- naturalniej wygląda
Już zostało powiedziane, że portret jest świetny, więc nie będę tego powtarzać ;) Ale z tych dwóch wersji wybieram tą obrobioną. Może to kwestia mojego monitora, ale nie widzę nachalności w obróbce, tylko bardzo przyjemne rozjaśnienie, z zachowaniem klimatu oryginału. Podoba się :)
Świetny portret. Bardziej przypadła mi do gustu wersja obrobiona -jaśniejsza, pastelowa.
Najwyższy czas trochę odkopać wątek. Dzisiaj trzy zdjęcia które ostatnio wrzuciłem do galerii:
352.
tylko jeźdźca brakuje...
353.
zamyślona
354.
surowe oblicze
Wszystko "ustrzelone" na ostatniej wyprawie...
Jak znajdę trochę czasu i obrobię resztę, to znowu Was pomęczę "relacją z podróży"...:wink:
Pozdrawiam
konik dosyć dosyć :)
zamyślona wyszła kapitalnie :)
surowy też spoko :) szkoda że się nie spojrzał :)
Z ostatniej serii najbardziej podoba mi się zamyślona gdzie uroda z egzotyką zagrały i nie można oczu oderwać. Osiodłany koń na skałach niecodzienny widok i fajny moment. Wątpliwości mam jedynie przy portrecie mężczyzny i to nie ze wzgledu na wpis Willowa. Uchwyciłeś profil i brakuje mi wyrazu oczu lub spojrzenia, sama postać bez nawiązania do otoczenia mogącego budować jakąś sytuację. Te cechy sprawiły, że zdjęcie jest fajne ale go nie czuję, on może być znudzony, zmęczony, zatroskany itp i wszystko do niego pasuje ale zdjęcie nie określa żadnego ze stanu.
Powiem krótko- podobają się wszystkie trzy (a i inne w galerii też).:)
z ostaniej serii wszystkie ładne jednak z wyraźnym wskazaniem na 353 :D zwraca sie na nie szczególną uwage.... :)
To przypadkowy przechodzień, który przysiadł na murku koło drogi, nie było żadnej sytuacji, po prostu jak zobaczyłem tą twarz to nie mogłem się powstrzymać żeby nie zrobić zdjęcia...
Jak obiecałem, kilka pierwszych fotek z ostatniej wyprawy.
Całość dzisiejszego zestawu zatytułowałbym - Święte miasto - inaczej...
Wszystkie zrobione z Góry Oliwnej, rozpościera się z tego miejsca panorama na całą Jerozolimę:
355. Hebrajski nagrobek
356. Miasto konfliktów
357. Cerkiew na tle cmentarza i miasta
O! Będzie ciekawie :)
Oj bedzie.
Co do poprzednich -nie moglem sie powstrzymac ze swoja wizja fotki
Nieźle się zaczęło :grin:
Z ostatniej wrzutki, podoba mi się 357 :)
No ostatnie REWELKA :) piękne obiekty piękne zdjęcia :)
Coś czuję, że będzie ciekawa fotorelacja z podróży i aż zacieram z ochoty ręce. Nagrobek ciekawy szczególnie poprzez napisy i jego formę. Zasieki z drutu na tle tego historycznego miasta przypominają o panujacej tam codzienności tak, że pozłacana kopuła nie jest w stanie tego zmienić. W podobnym klimacie jednak już tylko optymistycznym kopuły cerkwi niezwykle efektowanie prezentujące się w kadrze.
Dziękuję, dokładnie o taki efekt mi chodziło...
Jeszcze jedna wrzutka z Jerozolimy.
Tak opisowo, to bardzo dziwne miejsce, dziesiątki tysięcy pielgrzymów i turystów, pomieszanie kultury arabskiej i hebrajskiej, sporo policji i wojska izraelskiego - wszystko to wymieszane w "jednym tyglu".
Trzeba wiedzieć że jest to stolica religijna trzech wielkich monoteistycznych religii: chrześcijaństwa, islamu i judaizmu. Na powierzchni kilku kilometrów kwadratowych stoi ściana płaczu ( która jest według tradycji częścią muru otaczającego zburzoną świątynię Salomona), meczet Al-Aksa (zbudowana na pamiątkę podróży proroka Mahometa do Tronu Bożego) oraz Bazylika Grobu Jezusa.
Na poszczególnych fotkach:
358. Góra Oliwna
Widok góry oliwnej z Jerozolimy, u podstawy znajduje się cmentarz hebrajski, na szczycie (chyba...:oops:) szpital...
359. ... moje miasto murem podzielone...
Mur budowany żeby oddzielić osiedla hebrajskie od osiedli palestyńskich
360. Król Dawid
Pomnik króla Dawida
361. Oliwki na zboczu
Góra Oliwna i oliwki na zboczu wydają mi się nieostre.
Miasto murem podzielone bardzo dobre. Ładnie zagrało światło.
A poprzednie "wrzutki", a zwłaszcza portrety bardzo, bardzo fajne.
No i czekam na kolejne :wink:
poprzedni wrzut z Jerozolimą jest doskonały. Nic dodać, nic ująć. :cool:
W ciekawe miejsce nas zabrales, dawaj wiecej!!!!!!!!
Jeszcze nie zdążyłem nacieszyć oka poprzednimi a tu już następne. Może kiedyś tam pojadę a na razie sobie u Ciebie pooglądam. Ciekawe miejsca i przednie fotki.:grin:
Jerozolima 2 ekstra :)
Dzięki wszystkim za odwiedziny i komentarze.
Poniżej kolejny secik z Jerozolimy.
Generalnie bardzo trudno zrobić tam jakieś choćby "znośne" foty.
Tysiące ludzi w każdym możliwym miejscu (listopad i grudzień to tam szczyt sezonu - nie jest już tak upalnie - jakieś 25~30 stopni).
362. Widok na dachy
Tak wyglądają dachy w samym centrum starego miasta...:shock:
363. Hebrajczyk
Prawie jak "Skrzypek na dachu"...
364. Krypta
Do dzisiaj nie ma pewności czyja to krypta - położona u stóp starego miasta
365. Meczet
Jeden z licznych meczetów - nocą
Nie wiem czy mi wolno :-P (niedawno miałem podobne zarzuty), ale na nocnym niebie widzę kolorowe plamy. Jeśli tego nie widzisz, to któryś z nas ma źle skalibrowany monitor :mrgreen:
Ciekawe fotki a szereg z miejsc dających do myślenia (widok Kopuły Skały przez pryzmat drutu kolczastego). Jednak dla mnie z ostatnich to "Zamyślona" jest SUPER ładna!
A mi się skrzypek podobuję. Ale ma minę :mrgreen:
"Skrzypek" rewelacyjny.
Z szumem próbowałam sobie poradzić odszumiając dość mocno zdjęcie. Potem oba otworzyłam, skopiowałam odszumione zdjęcie na zdjęcie z szumem i pędzlem na warstwach zamalowałam to, co może zostać czyli budynki. Ale nie będę wklejać, bo pliki zbyt lekkie i wychodzić zaczęły piksele na niebie.
Słuchajcie... No wstydzę się jak cholera ale pobawiłam się tym szumem (nie wiem co mnie podkurczyło) i mi wyszło coś takiego.
MSZ jakby lepiej ale może się mylę :oops:
Lolita, no lepiej, tylko trzeba pracować potem na warstwach, tak jak pisałam. Bo niestety odszumianie zżera również fakturę murów. To co powstało u Ciebie.
Jolly, dzięki. No wiesz... Cienki Bolek jeszcze ze mnie, nawet nie zauważyłam, że mi struktura poszła :oops: Ale tak myślę, że dobrze zrobiłam, że wkleiłam, bo nie dowiedziała bym się na co zwracać uwagę na przyszłość :roll:
Dzięki za pomysł, spróbujemy...
Nie masz czego się wstydzić - niebo wyszło zdecydowanie lepiej, troszeczkę faktury budynku "zjadło"...:wink:
Dzięki za odwiedziny, komentarze i dobre rady...
Pozdrawiam i jak znajdę chwilę to będzie ciąg dalszy...
No nocne trochę poplamione :) Skrzypek fajny :)
Ja tez sprobowalem,ale ciezko to mi wyszlo,napewno jak zwykle przegielem:grin:
Można, można, jak się da to nawet trzeba...:wink:
Niebo wyszło ładnie, jednolicie, ale coś nie tak na murze i kopule...
Jak ktoś się chce pobawić to poniżej link do "dużego" jpg meczetu w nocy (wiem że z tego małego niewiele da się zrobić)...
http://www.przeklej.pl/plik/meczet-noc-jpg-0005i676l
Pozdrawiam
Kolejne kilka zdjęć.
366. Masada
Ruiny twierdzy Heroda Wielkiego - zbudowana na wzgórzu - była praktycznie nie do zdobycia. Jest to miejsce walki zelotów (społeczności żydowskiej) która najdłużej opierała się Rzymowi (prawie trzy lata twierdza była nie do zdobycia, broniona przez niecałe 1000 osób - w końcu obrońcom zaczęło brakować zapasów - jedna z teorii głosi że wszyscy obrońcy popełnili samobójstwo).
367. Panorama
Widok z Masady na pustynię Negev i Morze Martwe
368. Błotko
Błoto z Morza Martwego jest podobno tak nasycone minerałami, że jest to najlepsze na świecie miejsce na kąpiele błotne.
369. Rusałka błotna