Na żadnym :(, zaraz gdzieś wsadzę i podrzucę linka.
https://www.dropbox.com/s/e45nh9lesr...titch.jpg?dl=0
powinno grać ;)
Wersja do druku
Na żadnym :(, zaraz gdzieś wsadzę i podrzucę linka.
https://www.dropbox.com/s/e45nh9lesr...titch.jpg?dl=0
powinno grać ;)
W ostatni wtorek byłem w Limanowej. Niestety jako że na pogrzebie byłem to aparatu niet. A widoki na pobliskie górki były cudowne. Pięknie oszronione i oświetlone zachodzącym słońcem. Coś pięknego :)
Troche sentymentu.Kino legenda....przy ul.Warynskiego,obecnie sklep spozywczy przy ul.sw.Gertrudy.Załącznik 138691
Wspomniane było wcześniej o Żegiestowie.
Żegiestów to taka mała dziura, która kiedyś za PRL-u była sobie uzdrowiskiem. Potem straciła ten status i zaczął się powolny upadek. Dziwne to uzdrowisko było - długie na kilka kilometrów, szerokie na kilkanaście... metrów ;) tak, nie pomyliłem się.
Domy wczasowe zostały wlepione pomiędzy górę a drogę. A poniżej drogi - linia kolejowa. Faktycznie, dziwnie czułbym się jako kuracjusz gdyby mi pod oknami ośrodka TIR-y przejeżdżały i pociąg gwizdał. Bo to jest słynna droga "Doliną Popradu" a linia kolejowa na Słowację.
Więc nie dziwota, że status uzdrowiska Żegiestów stracił. Pracują teraz nad restauracją tego statusu, bo wody mineralne mają przednie. Trzy uzdrowiska chcą połączyć siły: Piwniczna-Muszyna-Żegiestów.
Już w tej chwili powstał konglomerat "Trzy Doliny" dla sympatyków białego szaleństwa.
Na zakończenie przydługiego monologu wspomnę jeszcze o ciekawej budowie geologicznej. Jedna długa Dolina Popradu i wcinające się w poprzek małe dolinki: Muszyny, Złockie, Żegiestowa, Piwnicznej.
Zazwyczaj w tych bocznych dolinkach są wioski żyjące swoim spokojnym monotonnym życiem. To będzie w kolejnej wrzutce.
Załącznik 138728
Załącznik 138727
Załącznik 138726
Załącznik 138729
Załącznik 138730
Bodzip, super wrzutka i świetny opis. Krótko, zwięźle ale za to jak "treściwie". Więcej takich postów poproszę;).
A gdzie Zdrojowa w której znajomi kelnerzy dawali gorzałkę w but. mineralnej przed trzynastą........:wink:
Będzie oczywiście, ale aby czytacze się nie zanudzili monotonią to może wrócimy do Rytra.
Kilka jeszcze migawek z "zamku" :)
Załącznik 139002
Załącznik 139003
Załącznik 139004
Załącznik 139005
Załącznik 139006
Tu zawsze coś ciekawego można zobaczyć, więc odwiedziłem, nacieszyłem oczy. Nawet zwał kamieni z ostatniej fotki bardzo mi się podoba. Bodzip tak trzymaj!