Już wiem, karmisz je tabletką gwałtu :) Innej możliwości nie widzę, ale żeby tak blisko!!
Wersja do druku
Już wiem, karmisz je tabletką gwałtu :) Innej możliwości nie widzę, ale żeby tak blisko!!
Pięknie !!!
Kogucik, wróbelki - znakomite kadry i ujęcia świetne.
Gratuluję i pozdrawiam.
Wrobelek 44.
mistrzostwo normalnie, świetne foty Muminku :)
Świetne zbliżenia, jak Ci współpracuje to duże szklo z EM-1? Jakie są Twoje wrażenia w stosunku do poprzedniej lustrzanki.
Nie chcę się powtarzać, ale dobre te Twoje zdjęcia ptoków :grin:
wszystkie piękne ale 43 ! najlepsze :)
Kolejny raz bardzo Wam dziękuję za komentarze, ale za bardzo mnie chwalicie.
Czatownia w ogrodzie stoi już trzeci rok, ptaki przyzwyczajały się pół roku zanim zaczęły przylatywać. Na początku przylatywały tylko mazurki i dzwońce, po roku kolejne gatunki, w tym roku pojawiły się nowe. W sumie odwiedza mnie ponad 20 gatunków ptaków.
Z tym tresowaniem to jest trochę prawdy, ptaki tak się do mnie przyzwyczaiły, że sikorki bogatki, modraszki, kosy, zięba siadają metr ode mnie, jak oczywiście jestem poza czatownią. Bażanty są płochliwe, mam w ogrodzie dwie rodziny od wielu lat i zawsze uciekają na mój widok, jak jestem w czatowni to spacerują nawet pół metra przed obiektywem, by je zmusić do pozowania, muszę wydawać dziwne dzwięki i to dosyć głośno, wtedy podnoszą głowę i nasłuchują:).
Byłoby super z tą tabletką:grin:. Jeżeli chodzi o odległość to drobne ptaki muszą być blisko, by zrobić w miarę sensowne zdjęcie, 2 do 4 metrów jest optymalnie. Już samo przebywanie w czatowni i obserwowanie ptaków z tej odległości sprawia radość, można tak leżeć godzinami i obserwować ich zachowanie.
Obiektyw ostrzy zdecydowanie pewniej, za pierwszym naciśnięciem trafia z ostrością i jakby szybciej. Z E-3 często trzeba jeszcze raz nacisnąć spust, by doostrzyć. Z EM-1 lepiej trafia z ostrością, kiedy ptak znajduje się za gałązkami w gęstych krzewach lub na ziemi, kiedy chowa się za kępkami trawy.
Czasem zdarza się, że AF przejedzie cały zakres ostrości i zrobi zdjęcie nieostre, jeszcze tego nie rozgryzłem.
Aparat jest trochę delikatniejszy od E-3, chodzi mi o mocowanie obiektywu, właśnie dokupiłem dodatkowy adapter MMF, w poprzednim zrobiły się duże luzy przy bolcu blokującym obiektyw z adapterem i bywało, że tracił komunikację.
W trudnych warunkach oświetleniowych nie widzę różnicy w ostrzeniu.
Pozdrawiam
Tym razem coś większego, pospolity w lasach, parkach i ogrodach kos. Często niepłochliwy, łatwy model do nauki fotografowania, również zimą.
Samica brunatna z jasnym gardłem.
48. Samica
49. W poszukiwaniu dżdżownic staje nieruchomo
Samiec czarny z charakterystycznym żółtym dziobem i obwódką wokół oka w tym samym kolorze.
50.
I szpak w różnych odsłonach. Trzy zdjęcia niepozowane.
51.
52.
53.
I kolejne trzy pozowane na przygotowanej wcześniej gałęzi.
54.
55.
56.
Aktualnie szpaki zbierają się w ogromne stada polęgowe, można je obserwować w pobliżu zbiorników wodnych, na trzcinowiskach, gdzie zbierają się po kilka tysięcy sztuk na nocowanie.
W ogrodzie powiesiłem wczesną wiosną dodatkowe trzy budki lęgowe, ptaki chętnie z nich korzystają, zajęte miałem wszystkie budki, jedną z nich opuścił dzisiaj drugi lęg. Pilnowałem ich od kilku dni, by w końcu zaobserwować ten moment i prawie się udało, widziałem tylko ich odlot z całym stadem:|.
Pozdrawiam
Ładne ptaszki:) Szczególnie podobają mi się te fotki ze szpakiem.
Samiczka kosa również:)