Coś za dużo szumu jak na E-PL5 :roll:
Nie była to jakaś Motorola, bo exiftool coś mi tak sugeruje z wielkości bajta
Wersja do druku
Coś za dużo szumu jak na E-PL5 :roll:
Nie była to jakaś Motorola, bo exiftool coś mi tak sugeruje z wielkości bajta
Jakość jest taka, jaka jest z epl5. Lepsza nie bedzie.
A wielkość - mała. Po co większe do neta ?
Szumofobem nie jestem.
:)
Szkoda ze sie nie podoba...
Kolejne tez małe. Tez "zaszumione". Tez z epl5.
:)
23.
Będzie, tylko trzeba znać jakiekolwiek podstawy przy obróbce zdjęć.
nie jest zaszumione tylko przy obróbce uzyłes co najmniej dwu programów, z których jeden zmasakrowal zdjęcie kompresją (czego oczywiście można uniknąć jak się ma jakieś pojęcie)
a tak wygląda fragment zdjęcia w niewielkim powiększeniu: (to nie jest szum) celowo wyostrzyłem nieco aby było lepiej widoczne:)
Załącznik 147046
Spoko.
Ale po co powiększać ?
Nie mozna po prostu spojrzeć ?
Kazdy ma analizować tabelki, porównania, oraz ta cała reszte - ktora połowa posiadaczy aparatow tylko zyje ?
Epl5 to prosty aparat. Takie same sa zdjęcia. Takie po prostu.
Spróbuj patrzeć. Nie powiększaj. Nie badaj. Nie wnikaj w detale. :)
Nie podoba sie - napisz po prostu ze nie. Przeciez nic sie nie stanie...
A soft - mam soft. Dobry. Wymagany.
Te zdjęcia leca jednak na fona. Na fonie sie moge nimi pobawić wolna chwilą...
Po to żebyś nie miał komentarzy, ze zaszumione naprzyklad. Bo nie jest zaszumione tylko zmasakrowane obróbka co widać też bez powiekszania. Chyba, ze sadzisz iz Bodzip najpierw powiększył, a potem napisał, ze zaszumione. Piszesz kolego kompletne bzdury: Jakość jest taka, jaka jest z epl5. Lepsza nie bedzie. Jakośc będzie lepsza z byle jakiego telefonu komórkowego niz to co Ty tu pokazałeś.
Kończę dyskusje bo jest bezcelowa.
Edit
Soft może być najlepszy tylko jeszcze trzeba umieć z niego korzystać, a po tych dwu ostatnich zdjeciach tego nie pokazałeś.
Zupełnie bezcelowa.
Masz zdjecie. Nie podoba sie ? Napisz - nic nie warte wypociny.
Nawet nie musisz nic udowadniać. Ot po prostu.
Jesli chcesz analizować szumy, masakrowanie softem, itd - to sie z celem mija.
Ja zdjęcia sobie robie. Podobają sie - fajnie. Nie podobają - tez fajnie.
Ani rak załamywał nie bede ani skakał z radości. Ot - je se zdjęcia robie.
Wydruk tez powiększasz ? Od tego zaczynasz ? Patrzysz czy szumiało ? Czy zapominasz o całej reszcie...?
Ja sie nie znam. Ja jestem ze wsi. Fotki na łące sobie robie. Ale takie podejście do zabawy aparatem jak Was dwóch, zupełnie mi nie odpowiada. Nic na to nie poradzę.
Ja starej daty jestem...a zdjęcia olkiem robie tylko w jpg. I tez tego nie zmienie. Do innych jak raw czy tiff mam inne zabawki.
Chopie, bez urazy (tez starej daty jestem) Cie rozumiem. Nie rozumiem tylko po co pisać bzdury typu: "Jakość jest taka, jaka jest z epl5. Lepsza nie bedzie" i dalej w tym mniemaniu pozostawać.
Odnosiłem się właśnie do jakości technicznej zdjęcia, a nie do tego co przedstawia, mogę?, mogę:) A ta jakość jest tragiczna tylko z Twojej winy, a nie, że z epl5 lepszej nie będzie.
Same zdjęcia mi się podobają (lubie takie motywy jak na 23) ale właśnie ta jakość je dyskfalifikuje w moich oczach. (22 to już całkowita tragedia)
To forum. Odnosić sie trzeba nawet.
I do czasu, az ktos nie zaczyna rzucać kapciami, forum spełnia swoją role.
Wymiana opini. Zdań.
Tak wiec pisz jak wspomniałem juz chyba, cokolwiek chcesz. :)
Bede miał czas - nawiąże pewnie jakos.
Jakość epl jest jaka jest.
a jaka jest ? Widac.
Mz zupełnie (az nadto) wystarczająca do netu, zeby luknac i popisac.
Fotkę dam :)
24.