Odp: Przejście z FF do m43
A ja na miasto noszę tylko w zwykłej torbie na ramie klamoty lub w plecaku.
Nikt nawet nie wie co ja tam mam jeszcze.
Do roboty mam plecaki foto i torby. Ale na miasto...nigdy :)
W temacie posta powiem tylko jako urzyszkodnik zarówno ff, do niedawna dx a teraz epl5 ze - mz ff nie da sie zastąpić niczym. I nie mowie tu o krajobrazie, ale o repo oraz szczególnie portrecie. Wielkość puszki w tym wypadku jest jak najbardziej wskazana rownież.
Obrazek - sami wiecie.
Dla każdego cos dobrego. Byle wybrac w miarę świadomie i byc zadowolonym z wydanej kaski :)
Cytat:
Zamieszczone przez
urzyszkodnik
...mz ff nie da sie zastąpić niczym. I nie mowie tu o krajobrazie, ale o repo oraz szczególnie portrecie.
Dokładnie! Jednego milimetra głębi ostrości nie da się zastąpić dwoma milimetrami :D
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Dokładnie! Jednego milimetra głębi ostrości nie da się zastąpić dwoma milimetrami :D
a może to nie chodzi o rozmiar głębi ale o jej jakość?
O jakość głębi ostrości? Można jaśniej? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Dlatego jak pisałem:
Dla każdego cos dobrego. Byle wybór był świadomy.
Nie widzisz różnic miedzy systemami - kupujesz i focisz czymkolwiek.
Nie widzisz różnicy miedzy ff a olkiem - wybierasz taki ktory Ci sie podoba i juz.
:)
Widzisz roznice - masz pare aparatow i używasz w miarę potrzeb...
Nie masz potrzeb i nie widzisz różnicy - iPhone tez robi fajne foty.
:)
Nie piszmy o użytkownikach FF jako tych, którzy mają jakieś wyjątkowe potrzeby... To krzywdzące uogólnienie dla całej rzeszy tych, którzy mają jedynie zachcianki i/lub złudzenia :D
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
sposób w jaki nieostrości są przedstawiane, ich intensywność i wielkość rozmycia
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
sposób w jaki nieostrości są przedstawiane, ich intensywność i wielkość rozmycia
Jeśli za portret uważamy "walenie" samej głowy/popiersia z jak najbardziej rozmytym tłem to tak, albo FF, albo MF (a najlepiej LF).
Jeśli akurat chodzi o sam kształt bokeh to nie różnicy jakie body tylko jaki obiektyw.
Ale to przecież zależy od obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ale to przecież zależy od obiektywu.
Dokładnie :)