Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
1:3,5-5,6 20-50mm II
---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post był o 19:03 ----------
i 2 wycięte z jednego nie mogłam się zdecydować
#27#1
#27#2
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Napisałem
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Przede wszystkim wybór odpowiedniego obiektu (odpowiednio oświetlony i oddalony od tła) a potem to już kombinacja przesłony, ogniskowej i odległości aparatu od fotografowanego obiektu.
Obiekt im dalej oddalony od tła tym bardziej tło będzie rozmyte.
Co do kombinacji, to radzę tak:
Jak już znajdziesz odpowiedni obiekt, przysuń się tak blisko niego z aparatem (ogniskowa obiektywu 20mm) aby uzyskać zadowalającą Cię jego wielkość w kadrze. Maksymalnie, możesz zbliżyć się na (w/g specyfikacji obiektywu) 28cm. Jeżeli zbliżysz się na tę odległość a wielkość obiektu nie będzie Cię zadowalała, zwiększaj ogniskową. Pamiętaj jednak, że dłuższa ogniskowa to mniejszy otwór przysłony czyli większa głębia ostrości (mniej rozmyte tło). Z drugiej strony, mniejsza głębia ostrości to więcej nieostrych (poza GO) elementów obiektu.
Dlatego pisałem o kombinacji :) W zależności od rodzaju obiektu, jego wielkości, odległości od tła, Twojego pomysłu na zdjęcie, właściwa GO będzie inna. Musisz zrobić zdjęcie, spojrzeć czy się podoba i ew. skorygować. Można też od razu założyć wykonanie kilku prób przy różnych przysłonach i na dużym ekranie ocenić i wybrać to, które najbardziej Ci odpowiada.
Mam nadzieję, że nie zamotałem :-P
Dość jasno to wytłumaczyłeś:) ale okaże się jak będą efekty tej lekcji...:) Dziękuję
Pergola na 26 zaraz upadnie :D
Faktycznie...:oops: Nie postarali się Niemieccy inżynierowie... :D
Pewnie ze starości, chyli się ku upadkowi. Tak ok. 2,7° w lewo.
trudno wyprostować to zdjęcie... jak jedna część wydaje się prosto to reszta leci... grrr...
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Faktycznie...:oops: Nie postarali się Niemieccy inżynierowie... :D
Im też się zdarzały wpadki. :mrgreen:
Be_Beata zwróć uwagę na taki detal jak WB (balans bieli) Spójrz jak różnie może wyglądać jeden kadr:
Załącznik 88057__Załącznik 88058
To bardzo pomaga, czasem i pogodę można zmienić, jak w zieleni budowla się chowa a słonka nie widać.:wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
trudno wyprostować to zdjęcie... jak jedna część wydaje się prosto to reszta leci... grrr...
To jest typowy przykład zniekształceń perspektywy połączone z przechyleniem w lewo.
Jak wyprostujesz z lewej to leci prawa. Należy najpierw wyprostować pochylenie (środek zdjęcia do pionu) a potem prostować perspektywę (jeśli twój program ma taką opcję).
:) jeszcze daleka droga przede mną...