Popieram , prosto i przejrzyście:lol:
Wersja do druku
Wiecie co, dopóki nie zacząłem zgłębiać tego tematu dzisiaj, tak z czystej ciekawości, myślałem, że jest to po prostu fajna zabawa. Coś na zasadzie, ludzie podają swoje propozycje, potem szybkie głosowanie i sprawa załatwiona. A tu jakiś wyższy stopień organizacji jest - jurorzy, komisje, brakuje tylko smutnych panów w czarnych garniturach :)
Nie da się tego jakoś prościej, bez tego nadęcia z wybitną grupą jurorów itd? Nie, żebym coś miał do tych ludzi, bo w większości cenię to co prezentują swoimi obrazkami, podejściem oraz wiedzą. Po prostu mam wrażenie, że zatraca się tutaj ten najważniejszy aspekt całej tej zabawy.
Mirek, kiedy dostałem od Ciebie PW, odniosłem wrażenie, że zrozumiałeś mój post, który wystosowałem do wszystkich jurorów... Teraz zarzucasz stronniczość w głosowaniu i to, że nie był ktoś zdecydowany - jeśli chodzi o moją osobę jest to nieprawdą.
Żeby była jasność dla Ciebie i wszystkich, skorzystałem z prawa głosowania bez przydzielenia punktów do numeracji zdjęć. Oto mój pierwszy post z głosowaniem jaki wszyscy wystosowaliście w ramach swoich głosowań, gdzie wyraźnie napisałem:
Witaj
Jest dużo zdjęć dobrych, każde z nich zasługuje na wysoką ocenę, no cóż, musiałem wybrać 10.
Przedstawiona kolejność jest dowolna (dla ułatwienia uporządkowałem liczby rosnąco).
Wytypowałem z tych 10-ciu, trzy fotki "naj" - są wytłuszczone. Zdjęcie łosia pojawia się dwukrotnie na liście z linka który podałeś.:
1, 6[70], 8, 10, 13, 19, 48, 52, 54, 74
Pozdrawiam, Marek
W tym miejscu nastąpiło nieporozumienie, kol. Apz przyporządkował punktację od lewej do prawej pokazanego ciągu liczb, sytuację tą zauważyłem na zamieszczonym PDF-ie z wynikami, tak samo jak Ty zauważyłeś inny błąd na tej liście i poprosiłem o możliwość przydzielenia miejsc razem z punktacją - kol. APZ wspomniał o mojej "reklamacji" w poście 113 tego wątku.
Nie mam starej tabeli do wglądu, zwróć uwagę, że moja punktacja po przydzieleniu punktów nie wpłynęła na wyniki pierwszej trójki i na zmianę zwycięzcy tak jak teraz insynuujesz - wyjaśnij więc kogo masz na myśli i o co Tobie dokładnie chodzi.
Zgadzam się jednak z tym, że punkty powinny zostać zliczone, ich największa suma powinna wytypować zwycięzcę.
Gratuluję całej trójce, wszystkie zaproponowane zdjęcia do konkursu zasługują na słowa uznania.
Pozdrawiam i przepraszam za niepotrzebne zamieszania z mojej strony.
A przeczytales co Ci odpisalem.Raz i drugi..To tylko niuans,ktory nie wplywa na glosowanie,i to sobie akcentowalismy-prawda??.
Mnie chodzi o potrzebe dogrywki. Dlaczego nie te z ta sama iloscia punktow tylko wszystkie cztery,albo wiecej
.Mimo tego ze w pierwszych dwoch jest roznica.I nie chodzi mi o to,ze moj pretendent wygral tylko o zasade pytam.MZ jak juz pisalem 10,pozniej 6 pozniej dwa czwarte 8 i 34.Mimo ,ze glosowalem inaczej.Czy to,ze wygral tez moj glos to znaczy,ze to jest dobrze??U nas nie moze wygrac najlepsze tylko takie ,ktore sie najbardziej podoba.Zaden z nas nie ma podstaw do oceniania pod wzgledem prawidlowosci.Oceniamy czy nam sie podoba czy nie.A nie czy to prawidlowe czy nie.
W pewnym momencie przydzielane punkty przegraly walke z miejscami i to wywolalo to wszystko co bylo.
Grudniową edycja przegłosowana będzie, może, według sugerowanych tu zasad Mirka. Ale scyzoryk otwiera mi się w kieszeni gdy o tym myślę.
(Oczywiście rozkład ocen może być inny , inne zdjęcia , inna część Jury.)
Dlaczego?
Co drugi z Was Jurorów z cała Waszą pracą poświęconą na otwarcie iluś tam plików wypadnie, na pewno nie zniechęci to niektórych po trzeciej , czwartej podobnie wyglądającej edycji? Nie wiem którzy z jurorów ale w zamkniętym już głosowaniu tak własnie by było (nie mam przed sobą pliku z ocenami na komputerze z którego piszę). A zwycięzcą będzie któreś ze zdjęć Waszego drugiego lub dalszego wyboru. Tak było właśnie w zamkniętej już edycji. Pochylenie się po raz kolejny nad 3- 4 czy pięcioma, najlepiej ocenionymi propozycjami i uzgodnienie przez Jurorów zwycięzcy jest takie złe?
Może ja czegoś tutaj nie rozumiem? Może ta dyskusja ma jakieś inne nieznane mi podteksty?
Główne zarzuty jaki padły to próba świadomego zafałszowania wyniku.to jest uwłaczające mnie i wam współoceniającym te fotografie. Nic takiego nie miało miejsca. To takie strzelanie z armaty do wróbli. Ta część dyskusji w ogóle nie powinna mieć miejsca.
Wszystkie błędy przypisania czegokolwiek komukolwiek wynikają z braku moich umiejętności i znajomości narzędzi, którymi dysponuję np. potknąłem się na wielkości pdf-a, którego akceptuje poczta, odrzucanie obfitych wiadomości przez PW itd. itp. W tym zakresie będzie lepiej tylko.
Miałem za 3 minuty cieszyć się fotografią na Krakowskim Rynku... Dzięki za zapobiegliwość bym się nie poodmrażał...
AP.
PS. Dziękuję Karolowi, że znalazł się dziś w necie.
Mozna temata skonczyc z zarzutami o "obiady czwartkowe".Nikt napewno swiadomie nie zarzucal Ci przekupstwa i czasopisma:-PTrzeba sie tylko zastanowic czy wieksze wartosci u nas ma fotka co zajela dwa pierwsze miejsca czy piec drugich,Gdy te piec drugich daje wyzsza ilosc punktow od dwoch pierwszch.Czy ilosc zajetych pierwszych miejsc jest wazniejsza czy ilosc punktow.Moze wyliczyc tak punkty za okreslone miejsca,zeby matematycznie wychodzilo to co dla nas wazniejsze.I to moze powinnismy na wstepie ustalic.
Nie pisze powinniscie bo zaraz Ktos:-P mi napisze na PW ze grabek moich mi nie odda dopoki sie sam nimi bawi.
A może by tak pozostawić wyniki listopada takie jakie były? Nawet jeśli doszło do pomyłki, była ewidentnie wynikiem przeoczenia, a wszystkie nagrodzone i wyróżnione zdjęcia zasługują na zauważenie przez jury. Może po prostu warto zrobić wszystko, by w grudniowa edycja przebiegła bez zakłóceń?
Jestem pewien, że jurorzy i organizatorzy dołożą wszelkich starań by tak było.
Pozdr