Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
Bardzo słuszne podejście BIKER :)
Odp: Coś dla saperów fotografii czyli karabiny, czołgi, okręty oraz inne bunkry :)
Mam jeszcze sporo ciekawych pomysłów, tylko nie wiem ile z nich zdołam zrealizować...........na rowerze:).
11 załącznik(ów)
Fort Beniaminów
Jest jednym z największych rosyjskich fortów na terenie Polski. To tzw. fort łącznikowy, jedyny zachowany z linii Warszawa - Zegrze (Twierdza Warszawa). Wybudowano go latach 1901-09 przez Rosjan. Ma około 10 ha powierzchni i kształt trapezu. Umocnienie było przystosowane do samodzielnej obrony. Schrony i prochownie wykonano z betonu. W 1915 roku, podczas I wojny światowej, zapadała decyzja o opuszczeniu Twierdzy Warszawa. Garnizon Rosyjski oddał Warszawę bez jednego wystrzału. Fort w Beniaminowie został więc zajęty przez Niemców bez walki. W czasie wojny polsko-bolszewickiej w 1920 roku fort był obsadzony przez polskie legiony. Rosjanie próbowali go zdobyć, lecz się to im nie udało. W czasie II wojny światowej w 1944 roku, po zdobyciu przez Rosjan, został częściowo wysadzony.
Załącznik 75524Załącznik 75533Załącznik 75532Załącznik 75531Załącznik 75530Załącznik 75529Załącznik 75528Załącznik 75527Załącznik 75526Załącznik 75525Załącznik 75534
Widzę pewne podobieństwo do twierdzy Ossowiec, którą na szybko zwiedzałem w strugach deszczu.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Widzę pewne podobieństwo do twierdzy Ossowiec, którą na szybko zwiedzałem w strugach deszczu.
bo to Rosyjskie i prawie z tego samego okresu
Korytarze podziemne bardzo podobne. Jak znajdę przewodnik z ossowca, to zrobię mały leksykon.
6 załącznik(ów)
Schrony przeciwlotnicze w Białobrzegach, historia nieznana, należały kiedyś do pobliskiej wojskowej jednostki.
Załącznik 75596Załącznik 75597Załącznik 75598Załącznik 75599Załącznik 75601Załącznik 75602
10 załącznik(ów)
Fort Zegrze - Niedoszły Polski Fort Knox - tutaj miał znajdować się nowy skarbiec NBP.
Wzniesione przez Rosjan w latach 1892-95 umocnienia na wysokim, północnym brzegu Narwi składały się z dwóch fortów połączonych wałem - tzw. Umocnienia Dużego i Umocnienia Małego. Podczas budowy zastosowano wiele rozwiązań typowych dla fortyfikacji górskiej.
Załącznik 75863Załącznik 75864Załącznik 75872Załącznik 75865Załącznik 75866Załącznik 75867Załącznik 75868Załącznik 75869Załącznik 75870Załącznik 75871
sabkon napisz gdzie się ten fort dokładne mieści i jak tam dojechać????????
Fantastyczny objekt:grin:.