na przelamanie tematu wrzucam fotki z troszke z innej bajki. wszystkie oczywiscie sa z Lizbony i jej okolic. 9 strzelona OM 135mm f2.8, ostatnie OM 50mm f1.4 a reszta ZD 14-54mm f2.8
8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Wersja do druku
na przelamanie tematu wrzucam fotki z troszke z innej bajki. wszystkie oczywiscie sa z Lizbony i jej okolic. 9 strzelona OM 135mm f2.8, ostatnie OM 50mm f1.4 a reszta ZD 14-54mm f2.8
8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
odbicia w kolorze rewelacyjne , tym bardziej ze widac na nich zycie i jakas akcje , zabawa cieniem na ostatnich zdjeciach super , zaliczylem ostatnio Twoja kolekcje zdjec na flickr i nie nudzilem sie , wrecz przeciwnie , podobalo sie bardzo
wlasnie patrze na statystyki i faktycznie widze, ze poszalales:)
Flickra traktuje troszke jak album rodzinny, wiec sporo jest zdec "wakacyjnych", ale dzieki. do tej pory staralem sie nie "pstrykac" ludzi bo wstydliwy jestem, ale postanowilem sie przelamac - troche na sile. po 2 tygodniach smialo moge powiedziec, ze trema ustapila i jest szansa, ze pociagne troche temat uliczny w wawie, choc nie ukrywam, ze u mnie krucho z czasem i roznie moze to byc...
dzieki helmuth, postarm sie wrzucic cos jeszcze ciekawego. moze cos Ci jeszcze przypasuje:)
chyba kazdy mial treme przed fotografowaniem ludzi , ja aparat mam w rece od 2 lat i na poczatku byly ptaszki i inne zwierzaczki , pozniej jakies budynki , w koncu odrobine zaczelo mnie to nudzic , wiec zaczalem spogladac na ludzi ... tylko ze trzeba przelamac ten wewnetrzny strach , opor przed skierowaniem obiektywu na czlowieka , ale wszystko jest dla ludzi , wiec napewno bedzie ok ;-)
PS
czasami robiac zdjecia na miescie uzywam do tego ZD 50-200 , widzac z oddali ciekawa sytuacje latwiej mi przekrecic zoom na odpowiednia odleglosc niz doczlapac do miejsca akcji i zwrocic na siebie uwage , a po drugie na poczatku pomagal mi walczyc z trema ;-)
dzisiaj jest juz lepiej , aparat potrafi czasami zjednac ludzi , sami prosza o zdjecie ;-)
ja uwielbiam widoczki i klimaty NG. jestem zapalonym lazikiem i glownie dla tego tematu mam aparat, ale tak jak wspomniales ludzie sami sie prosza o zdjecie
na mojej 135 barakuje mi troszke kadru no i to stalka.mam jeszcze ZD 70-300mm, ale jakos nie nosze. duze to i troszke wazy. ostatnio znowu lubie warjackie znieksztalcenia olkowego ZD 9-18mm z delikatnie przymknieta przyslona. ponizej kilka zdjec z mojego OM 135mm f2.8
15, 16, 17, 18, 19, 20
Ostatnie wrzuty fajne. Nr.9 (ławeczki) trzepneły mną na ścianę... Przyznam się że i ja borykam się z problemem "przełamania się" jeśli chodzi o foto uliczne. Z czasem też co prawda nie ciekawie.
dla mnie 2 i 5