Odp: Panasonic Lumix DMC-G2
Bo 14-45 od Paikonika to wg nich teraz klasa premium jest:)
Jak bedziesz chcial kupic wal do mnie mam sztuke na ponad poltorarocznej gwarancji...
14-42 wg mnie uzywalny jest na f-7-8, no i nadaje sie na dzien dobry do przesmarowania, jak krecilem filmy G2+14-42 to mnie k... trafiala
pozdrowionka
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Bo 14-45 od Paikonika to wg nich teraz klasa premium jest:)
Jak bedziesz chcial kupic wal do mnie mam sztuke na ponad poltorarocznej gwarancji...
14-42 wg mnie uzywalny jest na f-7-8, no i nadaje sie na dzien dobry do przesmarowania, jak krecilem filmy G2+14-42 to mnie k... trafiala
pozdrowionka
Nie przesadzałbym z tymi F7-8, w środkowym pasmie da się już od otwartego (chciałoby sie więcej... ale się da). Natomiast ten pierścień... irytuje, ale w zdjęciach nie przeszkadza. Na razie go trzymam.
Do mojego 14-42, kupionego w zestawie z G3, nie mam zastrzeżeń, jeśli chodzi o mechanikę czy jakość obrazu (no może na 42 mógłby być ciut ostrzejszy, ale ujdzie to co jest). Wkurza mnie za to coraz bardziej stabilizacja. Nie wiem, czy to cecha tego egzrmplarza, modelu, czy inne Panasłoiki też są takie kiepskie pod tym względem? W innym wątku już porównywałem działanie stabilizacji do nikonowych kitów, w których mam 100% zdjęć nieporuszonych, a w tym 14-42 już zaczynam robić serie tego samego ujęcia nawet na 1/100, z obawy o poruszenie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ajt
Do mojego 14-42, kupionego w zestawie z G3, nie mam zastrzeżeń, jeśli chodzi o mechanikę czy jakość obrazu (no może na 42 mógłby być ciut ostrzejszy, ale ujdzie to co jest). Wkurza mnie za to coraz bardziej stabilizacja. Nie wiem, czy to cecha tego egzrmplarza, modelu, czy inne Panasłoiki też są takie kiepskie pod tym względem? W innym wątku już porównywałem działanie stabilizacji do nikonowych kitów, w których mam 100% zdjęć nieporuszonych, a w tym 14-42 już zaczynam robić serie tego samego ujęcia nawet na 1/100, z obawy o poruszenie :)
A na jakiej wersji masz firmware w 14-42? 1.0 czy 1.1?
Cytat:
Zamieszczone przez
kateb
A na jakiej wersji masz firmware w 14-42? 1.0 czy 1.1?
1.1, aktualizowałem w body do 1.2 i szkle do 1.1 jakoś tak pod koniec stycznia, parę dni po zakupie.
FW nic nie wnosi procz obslugi 3d z tego co pamietam, lepiej juz haka wgrac:)
pozdrowionka
I w tym cały problem. Boje sie wejśc z powrotem w Panasa ze wzgledu na stabilizacje i poruszone zdjęcia. Pisałem juz o tym w którymś z wątków.
Daj spokoj prosze, ja stabilizacji w ogole nie uzywam i nie narzekam, nie wymyslaj, kupuj!:) a co tam masz aktualnie, to chetnie przygarne:)
pozdrowionka
Mam ci ja co nieco ,ale sie nie wyzbedę..:) A z tymi poruszonymi zdjęciami to nie żart. Może mi się za dużo ręce trzęsą od podnoszenia ciężarów w młodości (100 gram), tylko problem w tym ,że X10 nie zrobiłem chyba jak dotąd żadnego poruszonego. Jak używam D90 czy to ze stabilizowanym (VR) zoomem ,że ze stałką to zdjecia też są OK ,a z tym GF2 były problemy zarówno z 14mm jak i z 14-45 mm..
Lepiej przez rok żyć bez szarlotki
Niż z Panasem iść na fotki!
:mrgreen: